Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🏭 Üretimin Geleceği: İnsan Muhakemesi ve Yapay Zeka Dengesi 💡

Erkan Teskancan

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • OLM MUH
  • art_246_676bbf2a9a4a25f99b853c01ba99c291.jpg

Yapay zeka (YZ) ve üretim arasındaki ilişki yıllardır otomasyon ekseninde tartışıldı: daha hızlı üretim hatları, akıllı bakım çizelgeleri, optimize edilmiş tedarik zincirleri ve gerçek zamanlı karar verebilen otonom sistemler. Ancak, üreticiler YZ destekli operasyonlara derinlemesine daldıkça, teknolojinin kendisinden ziyade, onu denetleyen insanlarla ilgili farklı bir zorluk ortaya çıkmaya başlıyor.

─────────────────────────

🤖 İnsan "Döngüde" Değil, "Döngü Üzerinde"​

Üretimin geleceği, insanları süreçten tamamen çıkarmakla tanımlanmayacak. Aksine, kuruluşların çalışanları ve liderleri, giderek otonom hale gelen sistemleri denetleme, doğrulama ve sorgulama konusunda ne kadar etkili hazırladığına bağlı olacak.

Birçok endüstriyel ortamda, çalışanın rolü "döngüdeki insan" (human in the loop) olmaktan, "döngü üzerindeki insan" (human on the loop) olmaya doğru kayıyor. Eskiden operatörler ve yöneticiler süreçleri yürütmede ve operasyonel kararları almada doğrudan yer alırken, şimdi YZ sistemleri bu yürütmenin bir kısmını otonom olarak üstleniyor. Bu da insanları denetim, müdahale ve işler ters gittiğinde hesap verebilirlik sorumluluğuyla baş başa bırakıyor.

⚠️ En Büyük Risk: Pasif Kabul​

YZ operasyonel sorumluluğu üstlendikçe, üretim liderleri yeni bir karmaşıklıkla karşılaşıyor: sisteme ne zaman güveneceklerini, ne zaman müdahale edeceklerini ve hemen belli olmayan ince hataları nasıl tespit edeceklerini bilmek.

Yüksek otomasyonlu ortamlarda risk artık sadece insan hatası değil. Risk, pasif kabuldür; yani YZ çıktılarının sofistike sistemler tarafından üretildiği için doğru olduğunu varsaymaktır. YZ sürtünmeyi azaltabilir, ancak düşünmeyi azaltmasına izin vermeyin.

Hızı ilerlemeyle karıştırma riski de var. YZ çıktıları hızlı üretmeyi kolaylaştırır, ancak daha hızlı çıktılar otomatik olarak daha iyi sonuçlara yol açmaz. Birçok YZ sistemi açıklanabilirlik veya güven sinyalleri olmadan çıktı sağlar. İşte bu noktada insan muhakemesi vazgeçilmez hale geliyor.

Üretim ortamları dinamik, öngörülemez ve YZ modellerinin tam olarak bağlamsallaştıramayacağı değişkenlerle şekillenir. Ekipman koşulları değişir. Tedarikçiler tutarsızlıklar getirir. Güvenlik endişeleri gerçek zamanlı olarak gelişir. İşgücü sıkıntısı, hava koşulları veya jeopolitik baskılar nedeniyle operasyonel öncelikler aniden değişebilir.

YZ, kuruluşların bu zorluklara daha hızlı yanıt vermesine yardımcı olabilir, ancak deneyimli çalışanların sahaya getirdiği bağlamsal farkındalığı ve karar verme içgüdülerini değiştiremez.

🤔 Neden YZ'yi Sorgulayabilen Çalışanlara İhtiyacımız Var?​

YZ'den en çok değer gören kuruluşlar, onu insan uzmanlığının otonom bir yedeği olarak görmüyor. Onu bir düşünce ortağı, insan düşüncesini atlamak yerine onu güçlendirmek için tasarlanmış bir sistem olarak görüyorlar. Bu da birçok üreticinin geleneksel olarak önceliklendirdiğinden temelden farklı bir işgücü zihniyeti gerektiriyor.

Onlarca yıldır, endüstriyel işgücü geliştirme, teknik yürütmeye odaklandı: makineleri çalıştırmak, prosedürleri takip etmek, sistemleri sürdürmek ve süreç değişkenliğini azaltmak. Bu yetenekler hala temeldir, ancak artık tek başına yeterli değildir.

YZ benimsenmesi hızlandıkça, üreticilerin YZ tarafından üretilen önerileri değerlendirebilen, hatalı çıktıları tanıyabilen, daha iyi sorular sorabilen ve belirsiz durumlarda muhakeme yapabilen çalışanlara giderek daha fazla ihtiyacı var.

Üretim otomasyonu öncelikle rutin görevleri otomatikleştirmeye odaklanmıştır. YZ ile otomasyon fırsatı rutinin ötesine geçerek etkiyi artırırken potansiyel riski de artırır.

Birçok üretici, YZ benimseme başarısının artık büyük ölçüde ön saflardaki liderlik hazırlığına ve işgücü uyarlanabilirliğine bağlı olduğunu belirtiyor. Bu da operasyonel dönüşümün teknolojik bir zorluk olduğu kadar, insanlarla ilgili bir zorluk haline geldiğini vurguluyor.

Uygulamada bu, eleştirel düşünme, merak, iletişim, risk farkındalığı, uyarlanabilirlik ve karar verme gibi güç becerilerinin operasyonel yetenekler haline geldiği, "yumuşak ekstralar" olmaktan çıktığı anlamına geliyor.

YZ tarafından üretilen tahmini bakım önerilerini denetleyen bir ön saflardaki çalışanı düşünün. Sistem, geçmiş performans modellerine dayanarak bir makineyi düşük riskli olarak işaretleyebilir, ancak deneyimli bir operatör, modelin tam olarak yakalayamadığı ince çevresel faktörleri veya performans anormalliklerini fark edebilir.

Değer, YZ önerisini körü körüne kabul etmekten değil, onu aktif olarak sorgulamaktan gelir.

Her çalışanın sorması gereken soru sadece "sistem ne önerdi?" değil, "neden bunu önerdi ve neyi kaçırıyor olabilir?" Bu nihayetinde bir zihniyet meselesidir. YZ söz konusu olduğunda, meraklı mısınız?

YZ, sahadaki en güçlü varlıklardan biri haline gelir, ancak yalnızca çalışanlar onu geri püskürtmek, çıktılarını sorgulamak ve onu eleştirel analizden bir kısayol yerine daha keskin düşünme aracı olarak kullanmak için donatılmışsa.

⚖️ Sorumlu YZ Yönetimi İnsan Denetimi Gerektirir​

Aynı dinamik liderlik düzeyinde de ortaya çıkmaya başlıyor.

Üretim yöneticileri, doğrudan kendilerinin inşa etmediği veya yapılandırmadığı YZ sistemlerinden etkilenen operasyonel kararları denetlemekten giderek daha fazla sorumludur. Bu da hesap verebilirlik, şeffaflık ve güvenle ilgili yeni yönetim zorlukları yaratır.

Sorumlu YZ yönetimi artık sadece statik politikalarla yönetilen bir uyumluluk meselesi değil. Yönetişim sadece bir politika yazmakla ilgili değildir. Bu, o politikanın işin fiilen nasıl yürütüldüğüne uygulanması, insan denetiminin, yükseltme yollarının ve kritik karar vermenin doğrudan operasyonel iş akışlarına gömülmesi anlamına gelir; örneğin, belirli bir eşiğin üzerindeki YZ önerileri onay gerektirir.

Bu, YZ yetenekleri hızla geliştikçe politikaları sürdürmekle ilgilidir. Ancak Skillsoft'un 2026 İşgücü Hazırlık Raporu'na göre, kapsamlı yönetişim (politikalar, eğitim ve denetim dahil) bireysel katkıda bulunanların sadece %9'u ve liderlerin %12'si tarafından rapor edilmektedir.

Liderler, YZ sistemlerinin neler yapabileceğini değil, aynı zamanda sınırlamalarının nerede olduğunu ve bu sınırlamaların operasyonel riski nasıl ortaya çıkardığını da anlamalıdır.

Bu denetim yeteneklerini geliştiremeyen kuruluşlar, iki uç noktadan birine düşme riskiyle karşı karşıyadır.

• []Bazıları, korkudan YZ benimsemesini kısıtlayarak aşırı düzeltme yapabilir, bu da nihayetinde inovasyonu ve üretkenlik kazanımlarını sınırlar.

[
      ]Diğerleri, onu sorumlu bir şekilde denetlemek için gereken işgücü hazırlığını oluşturmadan otomasyona çok agresif bir şekilde yönelebilir, bu da çalışanların artık tam olarak anlamadığı kararları etkili bir şekilde dış kaynaklara devretmek anlamına gelir.

🚀 İşgücü Hazırlığı Başarıyı Belirleyecek​

Endüstriyel YZ benimsemesinin bir sonraki aşamasında başarılı olacak üreticiler, işgücü hazırlığını teknolojinin kendisi kadar önemli görenler olacaktır. YZ dönüşümü sadece bir sistem yükseltmesi değildir. Bu, insanların iş, kararlar ve operasyonel hesap verebilirlik ile nasıl etkileşim kurduğunun yeniden tasarlanmasıdır.

Çalışanların, daha güçlü muhakeme ve denetim becerilerinin yanı sıra YZ okuryazarlığı oluşturma fırsatlarına ihtiyacı olacak. Yöneticilerin, YZ destekli iş akışlarını denetleme, sonuçları doğrulama ve artan operasyonel karmaşıklıkta gezinme konusunda eğitime ihtiyacı olacak.

Liderlerin, işgücü hazırlığına daha net görünürlüğe ihtiyacı olacak.

Geri