Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Veri Olgunluğu ile Endüstriyel AI Ajanları Daha Ulaşılabilir Hale Geliyor

Mucitler Elektrik

Kurumsal
Industry Valley
  • Mucitler
  • 1777322109851-highbyte-feature-april-27-2026-web.png

Veri olgunluğu, üreticilere AI ajanlarını daha hızlı ve daha az riskle benimsemelerini sağlayan sağlam bir veri altyapısı inşa etme imkânı tanıyor.

Yapay zekânın (AI) "geleceği" sürekli değişiyor. Birkaç yıl öncesine dönüldüğünde, odak noktası büyük dil modelleri (LLM) ve üretken sohbet botlarının potansiyelindeydi. Öncesinde ise makine öğrenimi (ML) modelleri anomali tespiti için önemliydi. Yakın gelecekte ise, insan yeteneklerini yakalayabilen veya aşabilen yapay genel zekâ (AGI) konusu ön plana çıkıyor. 2026 başında ise endüstriyel sektörde ve genel kurumsal alanda bir sonraki somut evrim, ajan temelli AI olarak görülüyor. IDC'ye göre 2030 yılına kadar organizasyonların %45'i AI ajanlarını geniş ölçekte kullanacak ve üretim sektörü öncelikli alanlardan biri olacak.

### Ajan Temelli AI'nin Endüstriye Etkisi

Bu gelişime rağmen, piyasa heyecanı her zaman sahadaki gerçeklerle örtüşmüyor. McKinsey araştırmasına göre, kuruluşların %23'ü ajan temelli AI sistemlerini belirli alanlarda ölçeklendirirken, %39'u bu çözümlerle deney yapıyor. Ancak sadece %10'dan azı AI ajanlarını tam işlevle yaygın bir biçimde kullanıyor.

Sanayi AI ajanlarının geliştirilmesi ve uygulanması teoride umut vadetse de, eski altyapılarla entegre edilmesi zor olabiliyor. Başarı için sadece ajanların araştırılması ve kurulması değil, aynı zamanda endüstriyel ortamlarda sık karşılaşılan veri kalitesi, yapısı ve bağlam sorunlarının çözülmesi gerekiyor. AI ajanları ancak üreticiler veri mimarisini olgunlaştırdığında değer yaratabilir.

### Endüstriyel AI Ajanlarının Farkı

Ajanlar, üretim tesisleri, depo ve dağıtım merkezleri ile altyapılarda sadece analiz panolarından öte, otonom ya da yarı otonom görevler üstlenir. Geleneksel üretim yürütme sistemleri (MES), veri tarihçileri ve kalite sistemlerinden farklı olarak; ajanlar belirli görevlerde, operasyonel teknoloji (OT) ve bilgi teknolojisi (IT) sistemleri arasında veri orkestrasyonu ve bağlam farkındalığıyla hareket eder. Bu görevler kalite, bakım, planlama ve tedarik zinciri yönetimi gibi işlevlere özel ajanlar yaratmayı gerektirir.

Ancak bu ajanlar, üretim hücreleri, hatlar ve tesislerde yaygınlaştırıldığında, mevcut altyapılar doğru veriyi her bir ajana aktarmakta zorlanır.

### Veri Olgunluğu Eksikliği Ajanların Önünü Tıkıyor

Modern üreticilerde endüstriyel veriler genellikle OT ve IT sistemlerinde izole, tutarsız adlandırmalar ve şemalarla, bağlamsız ve bellekten yönetilen halde bulunuyor. Bu durum, AI ajanlarının doğru veri bulup kullanmasını zorlaştırıyor.

Geçmişte insanlar eksik bilgileri tamamlayabilir ve deneyimle karar verebilirken, AI ajanları makine hızında çalışıp veri altyapısındaki küçük sorunları büyük sistem arızalarına dönüştürebiliyor. Örneğin yanlış varlık verileriyle çalışan tahmine dayalı bakım ajanları veya bağlamı olmayan sensör verisini yanlış yorumlayan kalite ajanları operasyonları durdurabilir, hatalı ürün sevkine sebep olabilir.

Bu nedenle, veri altyapısının genel sağlığı sadece bir BT projesi değil, operasyonel bir zorunluluk haline geliyor. Veri olgunluğunu artırmak, otomasyon ve ajan tabanlı iş akışlarının hızlı ve güvenli uygulanmasını desteklemek için şart.

### AI Ajanlarına Uygun Veri Nasıl Olmalı?

Tüm endüstriyel veri değil, sadece uygun ve güvenilir veriler AI ajanları için kullanılmalıdır. Ajanların ihtiyaç duyduğu veri bağlamsallaştırılmış, ölçekli yönetilen ve görev odaklı olmalıdır. Üreticilerin öncelikle şu unsurları benimsemesi gerekir:

• MCP gibi esnek açık protokoller, AI ajanlarının veri ihtiyaçlarını desteklemek üzere tasarlanmıştır. MCP ve benzeri protokoller, endüstriyel DataOps çözümleri ile birleştirilerek çeşitli kaynaklardan veri toplayıp bağlamsal hale getirir ve AI ajanlarına özel sunar.
    • Sağlam endüstriyel DataOps uygulamaları, veri hatlarını (pipelines) izleyerek veri kalitesi sorunlarını tespit edip çözer, böylece AI ajanlarının güvenilir ve yüksek kaliteli veriyle çalışmasını sağlar.
    • Güçlü veri yönetişimi, OT ve IT verilerinde sahiplik, sorumluluk ve standart tanımlamalar oluşturarak ajanların doğru ve güvenli hareket etmesini sağlar. Bu sayede aşırı veri maruziyetinden kaynaklanacak hatalar ve yanlış kararlar önlenir.

Veri olgunluğunu artırmak, sistemleri tamamen değiştirmek değil; mevcut yapılar üzerinde adım adım ilerleyerek AI ajanlarının belirlenen sınırlar içinde güvenli çalışmasını sağlamaktır.

### Ajan Temelli Başarının Temeli

Doğru hazırlıkla, ajan temelli AI endüstriyel otomasyonu dönüştürecektir. Veri altyapısını güçlendirmeye yönelik erken ve disiplinli yatırımlar, uzun vadede bu teknolojilerin sağlam ve güvenilir biçimde kullanılmasını mümkün kılacaktır. Olgunluk ve hazır olma, güvenilir başarıyı getirecektir.

Geri