Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

✨ Yapay Zeka Destekli Kontrol Sistemiyle Yansıtıcı Yüzeylerdeki Kusurlara Son! ✨

Ahmet Ö.

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • EMS Engineer
  • art_535_4c8611fd14fa04c28b90ba6c983c2fcb.jpg

🔍 Zorlu Yüzeylerde Kusursuz Denetim​

Makine görüşü uygulamalarında metalik ve yüksek yansıtıcılığa sahip yüzeyler, denetimi en zor nesnelerden biridir. Yansımalar detayları gizler, kusurlar genellikle sadece belirli açılardan fark edilir ve manuel görsel denetimlerin kalitesi gün içinde değişiklik gösterebilir. Avusturyalı Danube Dynamics şirketi, mekatronik erişim çözümleri üreticisi EVVA ile iş birliği yaparak, bu zorlukların yapay zeka destekli bir test sistemiyle nasıl aşılabileceğini gösteriyor.

🚀 Çözüm: Kapalı Test Kutusu ve Yapay Zeka Entegrasyonu​

Bu zorlu denetim görevlerini güvenilir bir şekilde çözmek için, Danube Dynamics ile iş birliği içinde yapay zeka destekli bir denetim sistemi geliştirildi. Sistem, bir Eurobox'a düzenli bir şekilde yerleştirilmiş bileşenleri tek adımda yakalar, yüzey kusurlarını otomatik olarak değerlendirir ve kalite kontrolünü üretim sürecine tekrarlanabilir bir şekilde entegre eder. Kutuda 126 adede kadar bileşen düzenlenir ve tek geçişte test edilir. Yansımalara rağmen sabit koşullar oluşturmak için, özelleştirilmiş aydınlatmaya sahip kapalı bir test kutusu kullanılır. Dört adet ayrı ayrı kontrol edilebilir RGBW çubuğu, çeşitli kusur desenlerini görünür kılmak için farklı renk ve aydınlatma açılarına olanak tanır. Aydınlatma, görüntü kalitesi ve yapay zeka değerlendirmesinin koordineli etkileşimi kritik öneme sahiptir.

📸 Yüksek Çözünürlüklü Kamera Teknolojisi​

Sistem, IDS uEye U3-36P0XCP-M-GL Rev. 1.2 tipi monokrom endüstriyel kamera ile görüntü yakalamayı gerçekleştirir. onsemi'nin 19.80 MP AR2020 sensörüne dayanan bu kamera, 5136 × 3856 piksel ile 5K UHD çözünürlük sunar ve en ince yüzey detaylarını denetlemek için uygundur. 1/1.8 inçlik rolling shutter sensör, en küçük kusurların bile detaylı görüntülenmesini destekler. Sistem, 8.5 mm odak uzaklığına sahip bir IDS lens (Tip 20M11-C08528) ile tamamlanmıştır.

⏱️ Ölçülebilir Faydalar ve Verimlilik Artışı​

art_535_ca1d39a0d3ac20386e95b42f9b011904.jpg

• Hız: Eurobox başına 30 saniyenin üzerindeki manuel görsel denetim süresi 5 saniyenin altına indi.
    • Doğruluk: Yapay zeka, deneyimli profesyonellerin bile fark etmekte zorlandığı sapmaları tespit etti.
    • Dijitalleşme: Test süreci tamamen dijitalleştirildi, sonuçlar sistematik olarak belgeleniyor ve istatistiksel olarak değerlendiriliyor.
    • Esneklik: EVVA, yeni ürün varyantlarını ve hata modellerini sisteme kendi başına entegre edebiliyor, bu da çözümün geleceğe yönelik sürdürülebilirliğini artırıyor.

💡 Geleceğe Yönelik Bakış​

Otomatik kalite kontrolüne olan talepler artarken, koordineli görüntü yakalama ve yapay zeka tabanlı değerlendirme ile nelerin mümkün olduğuna dair farkındalık da artıyor. Bu proje, zorlu yüzeylerin denetimindeki potansiyeli gösteriyor ve optik olarak zorlayıcı, güvenlik açısından kritik bileşenlerin bile aydınlatma, yüksek çözünürlüklü kamera teknolojisi ve yapay zeka kullanılarak güvenilir bir şekilde nasıl denetlenebileceğini ortaya koyuyor.

art_535_cebab2065a806f8571fd29e4e0fd61f2.jpg

Geri