Erkan Teskancan
Kurumsal
- Konu Yazar
## Yapay Zeka ve Dijital Platformlar Üretim ve Tedarik Zincirinde Dönüşümü Hızlandırıyor
Fictiv'in 2026 Üretim ve Tedarik Zinciri Raporu, sektördeki sürekli değişken ortamın ürün tasarımından üretim sürecine kadar tüm aşamalarda köklü dönüşümler yarattığını ortaya koyuyor.
### Yeni Liderlik Modeli ve Endüstriyel Zorluklar
Global üretim sektörü, kalite, uyumluluk ve şeffaflığın zorunlu hale geldiği yeni bir döneme girdi. MISUMI Global’in Temsilci Direktörü Ryusei Ono, müşterilerinde artan bölgesel, yasal ve teknolojik karmaşıklık ortamında kaliteli ve tutarlı performans beklentisinin yükseldiğini vurguluyor.
2026 raporu, yapay zeka (AI), dijital platformlar ve yerelleştirme yaklaşımlarının sektörde rekabet gücünün temelini oluşturduğunu gösteriyor.
### Araştırma Öne Çıkanları
- Üretim ve tedarik zincirlerinde AI uygulamasının şirketlerin geleceği için kritik olduğunu düşünenlerin oranı %95.
- AI ve otomasyonun iş gücü açığını kapatmaya yardımcı olduğu, ancak uzmanlık gerektiren işlerin yerini alamayacağına dair görüş %95.
- Dijital üretim platformlarının üretimde vazgeçilmez olduğunu belirtenlerin oranı %97.
- Üretimin tekrar ABD’ye taşınmasının öncelik olduğunu belirtenlerin oranı %93.
- Tedarikçi kaynak bulma ve yönetiminin zaman alıcı ve maliyetli olduğu görüşü %81.
- Ticaret uyumluluğu gereksinimlerinin dış uzmanlık olmadan yönetilemeyecek kadar karmaşık olduğunu ifade edenlerin oranı %77.
### AI ve Dijitalleşme Stratejileri
MISUMI Americas CEO'su Dave Evans, hız, öngörülebilirlik ve dayanıklılığın günümüz rekabet avantajını belirlediğini ve bu avantajları elde eden şirketlerin yapay zeka ile dijital platformları aktif kullandığını belirtiyor.
300’den fazla üst düzey liderin katıldığı anket, hammadde maliyetlerindeki artışların daha akıllı ve dayanıklı tedarik stratejileri geliştirmede etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca mühendislerin %83'ü haftada dört saatten fazla zamanını tedarik süreçlerine ayırıyor ve %93 lider iş yükünün azaltılmasıyla verimlilik artışını görüyor.
### Üretimde Dijital Dönüşümün Önemi
Üretim süreçlerindeki karmaşıklık arttıkça tedarik zinciri yönetimindeki zorluklar da büyüyor. Üretim planlaması, maliyet, kalite ve pazara sunma süresi dengesinde en büyük meydan okuma olarak öne çıkıyor. Tedarikçi yönetimi geçen yıla göre daha fazla zaman ve maliyet gerektirdiği belirtiliyor.
AI uygulamaları deney aşamasından çıkarak aktif kullanım seviyesine ulaştı; katılımcıların %97’si AI'nın üretim ve tedarik zinciri süreçlerinin merkezinde olduğunu ve %95’i AI’yı zorunlu gördüğünü ifade etti. AI ile verimlilik artışlarının %50 ve üzerinde olması bekleniyor.
### 11. Yıllık Üretim ve Tedarik Zinciri Durumu Raporu Hakkında
Bu rapor, DIMENSIONAL Research iş birliği ile hazırlanmıştır ve üretim, tedarik zinciri, Ar-Ge, dijital inovasyon alanlarında çalışan 300’ün üzerinde yönetici ve uzmanı kapsamaktadır. Katılımcıların çoğunluğu temiz enerji, elektrikli araçlar, robotik ve medikal teknoloji sektörlerinde faaliyet göstermektedir.
### Fictiv ve MISUMI Hakkında
Fictiv, Hindistan, Meksika, Çin ve ABD'deki üretim merkezleri aracılığıyla küresel ölçekli üretimin önündeki maliyet, karmaşıklık ve risk engellerini kaldırır. Bugüne kadar 39 milyondan fazla prototip ve ticari parça üretmiştir.
MISUMI Americas, otomasyon, robotik, medikal, otomotiv ve diğer endüstrilerde kullanılan mekanik bileşenler ve üretim çözümleri sunar. Fictiv ile birleşerek tasarım, mühendislik ve üretimi dijital platformda birleştirir.