- Konu Yazar
🔥 Yapay Zeka ve Veri Merkezleri: Yeni Bir Gerilim Hattı
Yapay zeka (YZ) endüstrilerde, özellikle üretim sektöründe hızla yayılırken, veri merkezleri de kaçınılmaz olarak gündemin merkezine oturuyor. Üretim süreçlerinde YZ'nin kullanımı, gerçek zamanlı hata tespiti, operatör rehberliği ve üretim hatlarından ek kapasite çıkarma gibi alanlarda büyük faydalar sağlıyor. Ancak bu durum, devasa bilgi işlem kaynaklarına olan ihtiyacı da beraberinde getiriyor.
💡 Enerji Tüketimi ve Kamuoyu Baskısı
Veri merkezlerinin bilgisayar sunucuları, veri sürücüleri ve ağ donanımlarıyla dolu tesislerine yeterli gücü sağlamak, giderek zorlaşan bir sorun. Özellikle ABD'de, bu tesislerin sürekli artan enerji tüketimi ve bunun elektrik şebekeleri ile tüketici faturaları üzerindeki etkileri nedeniyle kamuoyu tepkisi büyüyor. Eskiden veri merkezlerini ve YZ'yi yeni bir ufuk olarak gören politikacılar bile, enerji maliyetlerinin seçim kampanyalarının odağına oturmasıyla pozisyonlarını gözden geçirmeye başladı.
🏭 Üretimde YZ ve Veri İhtiyacı
Üretim sektöründe YZ uygulamalarının başarısı, büyük ölçüde veriye dayanıyor. Birçok üretici, YZ ajanlarını etkin bir şekilde uygulamakta zorlanıyor çünkü bu ajanların doğru şekilde "eğitilmesi" için gereken verileri düzenleme, farklı ekipler arasında bağlama ve büyük veri hacimlerini yönetme konusunda eksiklikler yaşıyor. Gartner'ın araştırmasına göre, tedarik zinciri yöneticilerinin %67'si mevcut dijital yatırımlarını YZ'ye ayırırken, %55'i bu teknolojinin yatırım getirisinden emin değil.
📉 Kamu Desteği Azalıyor
YZ'nin büyümesiyle artan bu baskılar arasında, ABD'deki yasa koyucular veri merkezi inşasını yönetmeye çalışırken, kamuoyu desteği belirgin şekilde azalıyor. Geçmişte, birçok eyalet veri merkezlerini çekmek için sübvansiyonlar ve destekler sunmuştu. Ancak şimdi, bu tesislerin ekonomik tablosu netleştiğinde, birçok yerde vatandaşlar için maliyetli olduğu ortaya çıkıyor. Bazı eyaletler milyarlarca dolar vergi gelirinden mahrum kalırken, vatandaşlar Microsoft, Google ve Amazon gibi teknoloji devlerinin faturalarını neden ödemek zorunda olduklarını sorguluyor.
🏛️ Politikacılar Temkinli Yaklaşıyor
Her iki büyük siyasi partiden politikacılar da Büyük Teknoloji'ye karşı daha temkinli bir ton benimsiyor, hatta veri merkezi altyapısına yeni ücretler, çevresel düzenlemeler veya moratoryumlar getirme sözü veriyorlar. Artan elektrik faturalarından kimi sorumlu tuttukları sorulduğunda, birçok tüketici, özellikle evlerinin, okullarının ve işyerlerinin yakınında yükselen altyapıyı gördükleri yerlerde, hiperskaleler ve veri merkezlerini en büyük etken olarak görüyor.
🇺🇸 Virginia Örneği: Değişen Teşvikler
Virginia, hem devlet hem de özel sektör çıkarlarının birleşimi sayesinde ABD'nin veri merkezi başkenti konumunda. Loudoun, Fairfax ve Prince William gibi kuzeydeki ilçeler, veri merkezi geliştirme için sıcak noktalar haline gelmiş durumda. 1990'lardan beri federal savunma, istihbarat ve enerji kurumlarının bilgi işlem güçlerini Washington D.C.'ye yakın bölgelerde barındırması nedeniyle Virginia ve veri merkezleri eş anlamlı hale geldi. Arazi ve nispeten ucuz enerji de Virginia'yı geliştiriciler için cazip kıldı.
Ancak eyalet, veri merkezleri için sübvansiyonları sürdürmeyi tercih etse de, eyaletin kaybettiği gelir 1.9 milyar dolara ulaştı. Virginia, bunun yerine enerji kullanım ücreti uygulayarak politikalarını veri merkezlerinin yeni gerçekliğine uyarlamayı ve huzursuz vatandaşları yatıştırmayı hedefliyor. Virginia Valisi Abigail Spanberger, veri merkezlerine eyalet çapında bir enerji tüketim vergisi uygulanacağını ve elektrik tüketicilerini yeni enerji altyapısı maliyetlerinden koruyacak önlemler alınacağını belirtti. Spanberger, "Veri merkezlerinin adil paylarını ödemelerini istiyoruz – bunun yolu, enerji tüketimlerine dayalı bu tüketim vergisini ödemelerini sağlamaktır" dedi. Bu verginin yılda yaklaşık 600 milyon dolar gelir getirmesi bekleniyor.