Süeda Asil
Kurumsal
- Konu Yazar
Yaskawa Electric, Google DeepMind'ın Gemini Entegrasyonuyla Ajan Robot Sistemini Geliştirdi
Yaskawa Electric Corporation, otonom yapay zeka (AI) robotu MOTOMAN NEXT'i Google DeepMind'ın gelişmiş üretken yapay zeka modeli Gemini Robotics ER 1.6 ile entegre eden çığır açan bir ajan robot sistemi geliştirdi. Bu entegre çerçeve, otomasyon sisteminin saha koşullarını bağımsız olarak analiz etmesini, yapısal iş prosedürlerini derlemesini ve manuel, adım adım programlamaya gerek kalmadan operasyonel görevleri yürütmesini sağlıyor. Sistem, "sıralanmamış parçaları ayır" gibi üst düzey komutlarla, hedef çalışma alanını değerlendiriyor ve endüstriyel iş gücü sıkıntısını gidermek için gerekli malzeme manipülasyon rutinlerini gerçekleştiriyor.
Karar Verme ve Kinematik Yürütmenin Fonksiyonel Ayrımı
Bu mimari, bulut veya uç bilişim beyni ile fiziksel robot gövdesi arasında operasyonel görevlerin net bir şekilde ayrılmasını sağlıyor. Üretken yapay zeka modeli, anlamsal akıl yürütme ve iş akışı sentezinden (hangi görevlerin yapılması gerektiğini belirlemekten) sorumluyken, MOTOMAN NEXT donanım platformu bu mantıksal adımları hassas saha hareketlerine dönüştürüyor.
Üst düzey üretken kararlar ile gerçek dünya yürütmesi arasındaki boşluğu kapatmak için MOTOMAN NEXT robotu, üç temel fabrika otomasyon hizmet katmanıyla donatılmıştır:
- Makine Görüşü Hizmeti: Bu algılama katmanı, çalışma alanı koşullarını, yapısal şekilleri ve hedef nesnelerin tam fiziksel konumlarını tanımlar. Görsel gözlemleri, üretken yapay zekanın karar verme döngülerini beslemek için ham uzamsal verilere dönüştürür.
- Yol Planlama Hizmeti: Üretken yapay zekadan alınan üst düzey hedef vektörlerine yanıt olarak çalışan bu hizmet, yoğun veya değişen fabrika ortamlarında güvenli, çarpışmasız hareket yollarını hesaplar.
- Kuvvet Geri Bildirim Hizmeti: Bu fiziksel izleme döngüsü, parçaların güvenli bir şekilde tutulup tutulmadığını doğrulamak, nesne hasarını veya yapısal kaymaları önlemek için gerçek zamanlı temas kuvvetlerini ve dokunsal kavrama basıncını izler.
Otonom Hata Kurtarma ve Kurumsal Bağlantı
Ajan robot platformu, üretim çalışma süresini stabilize etmek ve mevcut kurumsal kontrol ağlarıyla entegrasyonu basitleştirmek için tasarlanmış yazılım özelliklerini içerir. Geleneksel endüstriyel robotik, beklenmedik bir parça anormalliği meydana gelirse bozulan katı, sürekli sıralı programlama gerektirir.
Entegre üretken yapay zeka katmanı, yürütme durumlarını sürekli olarak izleyerek otomatik hata kurtarmayı sağlar; bir parça taşıma sırasında düşer veya yanlış yerleştirilirse, robot durumsal değişikliği bağımsız olarak algılar ve insan müdahalesi olmadan görevi yeniden başlatmak için bir kurtarma dizisini yeniden hesaplar. Ayrıca, kontrol platformu dahili üretim yönetim ağlarına ve kurumsal yazılım sistemlerine doğrudan bağlanabilir, bu da robotun envanter veritabanlarını programlı olarak sorgulamasını veya hatta hatta yetersiz bir bileşen tedariki algıladığında parça sıkıntısı uyarılarını ve sipariş güncellemelerini otomatik olarak göndermesini sağlar.
Ek Bilgiler
Harici çıkarım PC'lerine dayanan geleneksel endüstriyel kontrolörlerin aksine (arayüz boyunca iletişim gecikmesi yaratır), MOTOMAN NEXT, görüntü ve yol algoritmalarını kabin içinde yerel olarak işleyen gömülü bir uç bilişim grafik modülüne sahiptir. Ayrıca, standart görüş rehberli kurulumlar, bileşenler yerinden oynarsa hata duraklamalarını tetikleyen statik programlama şablonları kullanır. Entegre temel model, otonom hata kurtarma için sürekli uzamsal akıl yürütme sağlar ve manuel kod yeniden eğitimi olmadan öğrenilen manipülasyon prosedürlerini çeşitli kol şekillerine aktarır.