Cengiz Özemli
Moderasyon
- Konu Yazar
## Yokogawa’dan Akıllı Edge Kontrolörde Yeni A8 Modeli
Yokogawa, modern otomasyon ve üretim süreçlerine uygun olarak geliştirdiği OpreX Akıllı Edge Kontrolör serisine A8 modelini ekledi. Linux tabanlı bu yeni kontrolör, Data Stream platformuyla yüksek hızlı ve gerçek zamanlı kontrol sağlarken uygulama geliştirmede esneklik sunuyor.
### A8 Modeliyle Gelen Yenilikler
A8, sadece standart bir edge bilgisayar ya da endüstriyel bilgisayar görünümünde bir PC değil; şirketin M3 ve e-RT3 süreç kontrol teknolojilerini temel alarak işlem hızını artıran modern bir çözüm. Ubuntu 24.04 Linux ile çalışan bu cihaz, otomatik gerçek zamanlı yamalar ile güvenilir bir performans sağlıyor.
Yokogawa A8 modelinde öne çıkan üç ana yenilik şunlar:
- Data Stream mimarisi
- Gelişmiş zaman senkronizasyonu
- Yapay zeka (AI) uyumluluğu
### Data Stream Platformunun Avantajları
Yokogawa’nın Data Stream yazılım geliştirme ortamı, cihazlar arasında I/O entegrasyonunu birleştirerek kesintisiz veri akışı sunuyor. Bu sayede yeni sensör, modül ve donanımlar eklendiğinde kod yeniden yazmaya gerek kalmadan büyük oranda tekrar kullanılabiliyor. Bu da uygulama geliştirme sürecini hızlandırıyor ve verimliliği artırıyor.
### Zaman Senkronizasyonu ve Yüksek Hassasiyet
A8 her veri noktasına milisaniye hassasiyetinde zaman damgası ekliyor. Bu özellik, yüksek hızlı uygulamalarda donanımların senkronizasyonu ve arıza çözümlerini kolaylaştırıyor. Aynı anda 16 adede kadar A8 kontrolörü senkronize edilerek dağıtık sistemlerde sinyallerin koordinasyonu sağlanabiliyor.
### Yapay Zeka ile Entegrasyon
Ubuntu 24.04 işletim sistemi yapay zeka platformlarıyla geniş uyumluluğa sahip. Bu sayede A8, anormallik tespiti, bileşenlerin arızalarının önceden tahmini ve sinyal analizleri gibi AI destekli modelleme yetenekleri sunuyor. Bu özellikler, kesintisiz bakım ve veri odaklı süreç kontrolü imkanları getiriyor.
### Yokogawa A8 Özellikleri
- İşletim sistemi: Linux (Ubuntu 24.04)
- Data Stream platformu ile geliştirme kolaylığı
- Gerçek zamanlı, otomatik yamalar
- Milisaniye bazında zaman damgası (yüksek hassasiyet)
- 16 cihaz senkronizasyonuna kadar destek
- AI entegrasyonu ve modelleme yetenekleri
- Endüstriyel uygulamalar için geniş kapsam (kimya, enerji, malzeme, ilaç, yarı iletken üretimi)
Yokogawa, A8 modeliyle özellikle yarı iletken üretim gibi hız ve hassasiyet gerektiren alanlara yönelik güçlü ve ölçeklenebilir bir kontrol çözümü sunuyor. Endüstriyel kontrol ve otomasyonda yeni nesil bir yaklaşım olarak öne çıkan A8, kapsamlı zaman senkronizasyonu ve yapay zeka uyumluluğuyla öne çıkıyor.