Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Yüksek Hassasiyet İçin İki Kanallı Konfokal Kontrolörler

Cengiz Özemli

Akademisyen
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1772082217870_0_mo32piv8.jpg

## Yüksek Hassasiyet İçin İki Kanallı Konfokal Kontrolörler

Micro-Epsilon, yüksek çözünürlüklü konfokal kromatik ölçüm alanında IFC2412 ve IFC2417 iki kanallı kontrolörleri ile Ethernet destekli IFD2410 ve IFD2415 sistemlerini tanıtarak endüstriyel üretimde hassas ölçüm olanaklarını genişletti.

### İki Kanallı Kontrolörlerle Kalınlık ve Katman Analizi

Yeni IFC2412 ve IFC2417 kontrolörler, IFC2411 ve IFC2416 modellerinin iki kanallı versiyonlarıdır. Entegre hesaplama fonksiyonlarıyla tek bir kontrolör üzerinden çift taraflı kalınlık ölçümleri yapılabilir; bu sayede hat içi üretim sistemlerinde donanım ihtiyacı azalır. Bu özellik özellikle yarı iletken üretimi, batarya hücresi üretimi ve optik inceleme uygulamaları için idealdir.

IFC2412, ayarlanabilir 8 kHz ölçüm hızı ve 2 nm’ye kadar çözünürlük sunar. IFC2417 ise ölçüm hızını 25 kHz’ye çıkartır ve beş katmana kadar çoklu tepe ölçümleri ile şeffaf kaplamalar veya lamine yapılar gibi çok katmanlı malzemelerin tespiti ve analizi için uygundur.

Her iki kontrolör de CCD dizisinin aktif pozlama kontrolü ile yansıtıcı ya da optik açıdan zor yüzeylerde sabit ölçümler sağlar. IP40 koruma sınıfı alüminyum kasaya sahiptirler ve kontrol dolaplarındaki DIN rayına montaja uygundur; bu da OEM platformlarına ve seri üretim ortamlarına entegre edilmesini kolaylaştırır.

### Ethernet Destekli Entegre Sensör Sistemleri

Micro-Epsilon ayrıca IFD2410 ve IFD2415 konfokal sensör sistemlerine Ethernet bağlantısı ekledi. Kompakt bu all-in-one sistemler kontrolör ve sensörü tek bir birimde birleştirir, fiber optik kullanımına gerek kalmadan dar alanlarda kolay kurulum sağlar.

Ethernet arabirimi, 32-bit çözünürlükte ölçüm verilerinin doğrudan aktarımını mümkün kılarak otomatik üretim hatlarında yüksek hassasiyetli dijital sinyal işleme desteği sunar. Ayrıca EtherCAT, PROFINET ve EtherNet/IP gibi yaygın endüstriyel haberleşme protokollerini destekleyerek mevcut otomasyon altyapılarına entegrasyonu kolaylaştırır.

MEDAQLib yazılım ve sürücü kütüphanesi sayesinde kullanıcılar sensörleri kendi yazılım ortamlarına entegre ederek parametre ayarı, veri toplama ve üst seviye makina kontrol sistemleriyle senkronizasyon sağlayabilir.

### Endüstriyel Ölçüm Uygulamaları

Konfokal kromatik ölçüm, saydam, yansıtıcı ve çok katmanlı malzemelerin temassız mesafe ve kalınlık ölçümlerde yaygın olarak kullanılır. Mekanik temas gerektirmeyen yüksek hızlı hat içi denetim imkanı sunar. IFC2417 modelinin 25 kHz'ye kadar örnekleme hızları, roll-to-roll kaplama ya da yarı iletken wafer işleme gibi dinamik süreçlerde avantaj sağlar.

Nanometre seviyesinde çözünürlük, çok katman ölçümü ve standart endüstriyel arayüzleri bir arada sunan genişletilmiş ürün gamı, otomatik üretim hatlarında ve dijital kalite kontrol sistemlerinde hassas optik metrologi ihtiyacına yanıt verir.

Geri