- Konu Yazar
## Geleceğin Proses Kontrol Mühendislerini Eğitmek
Üniversitelerde proses kontrol eğitimi için hangi dersler müfredata dahil edilmeli, hangileri hariç tutulmalı? Proses ve ayrık imalat arasındaki farkların ötesinde, eğitmenler geleceğin mühendis ve teknisyenlerini proses kontrol kariyerine nasıl hazırlar? Uzmanlar farklı görüşlere sahip ancak bazıları uygulamalı eğitim yaklaşımı konusunda hemfikir.
### Teori ve Uygulamanın Dengesi
Kontrol teorisi matematikle derinlemesine bağlantılıdır; ancak hangi düzeyde matematik bilgisi gerektiği tartışmalıdır. Dixon Process Automation Services Inc. Başkanı Patrick Dixon, temel kontrol teorisi ve PID (proportional-integral-derivative) bilgisinin gerekli olduğunu belirtiyor. LaPlace dönüşümleri sadece teoriyi derinlemesine öğrenmek isteyenler için gereklidir, pratiğe yönelik çoğu mühendisin buna ihtiyacı yoktur.
ISA Onursal Üyesi Russ Rhinehart ise pratik mühendislerin karmaşık matematiksel yöntemlerle uğraşmadığını, eğitim materyallerinin uygulamaya yönelik olarak sade ve anlaşılır olması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, matematiksel becerilerin ağır olduğu lisansüstü eğitim ile uygulama arasındaki farkı ortaya koyuyor.
Michael Taube ise LaPlace dönüşümleri ve frekansa dayalı transfer fonksiyonlarının genellikle kafa karıştırdığını ve pratik katma değeri olmadığını ifade ediyor.
### İşe Yarar Müfredat Örneği
2020'de Miami Üniversitesi, otomasyon stajına başlayan öğrenciler için "Systems Automation Springboard to Internships (SASI)" adlı 120 saatlik üç haftalık bir temel eğitim programı geliştirdi. Bu kurs öğrencileri otomasyon kavramları ve terminolojileri ile tanıştırarak stajlarına hızlı adapte olmalarını amaçlıyor.
Patrick Dixon müfredatı dört ana kategoriye ayırıyor: matematik, elektrik, enstrümanlar ve bilgisayar. Matematik dersleri temel olup, öğrencilerin endüstride matematiksel olarak nelerin mümkün olduğunu kavramasına odaklanıyor. Ayrıca ölü zaman kompanzasyonu, çok değişkenli öngörücü kontrol, tahmin modelleri, sinir ağları ve optimizasyon gibi ileri kavramlar da tanıtılıyor.
Elektrik bölümünde arıza tespiti ön planda; öğrencilerin temel elektrik prensiplerine hakim olmaları, multimetre kullanabilmeleri ve Kirchoff ile Ohm kanunu bilgilerini uygulayabilmeleri önem taşıyor.
Enstrüman derslerinde ölçüm yöntemleri ve farklı vana tipleri üzerinde duruluyor. Bilgisayar bölümünde ise genç otomasyon mühendislerinin çoğunlukla vakit geçirdiği PLC ve DCS programlama, HMI geliştirme, ağ iletişimi ve siber güvenlik temel düzeyde öğretiliyor.
### Online Eğitim ve Endüstrinin İhtiyaçları
Bergotech Inc. Başkanı Bill Battikha, proses otomasyon profesyoneli eksikliğine dikkat çekiyor. Çoğu uzmanlığın iş başında öğrenildiği bu alanda doğru kararlar alabilmek için eğitim şart. Çözüm olarak pek çok kurum online eğitim programlarına yönelmiş durumda.
Kansas Üniversitesi devam eden eğitim bünyesinde sunulan bu sertifika programları, yaklaşık 150 saatlik pratik odaklı modüler dersler içeriyor. İşverenler hem maliyet tasarrufu sağlamakta hem de çalışanlarının bilgi seviyesini yükselterek işletme performansını artırmaktadır.
### ISA Sürekli Eğitim Kursları
Uluslararası Otomasyon Derneği (ISA) çevrimiçi, hem eğitimcilik destekli hem de kendi hızınızda takip edilebilen çok sayıda kurs sunuyor. Kurslar; siber güvenlik, endüstriyel iletişim, dijital dönüşüm, IIoT, proje yönetimi, alarm sistemleri ve proses otomasyonu gibi geniş kapsamlı konuları içeriyor.
### Sonuç
Geleneksel dört yıllık mühendislik eğitimi disiplinli ve yapısal bir alt yapı sağlasa da, değişen ve gelişen proses kontrol otomasyonu alanında eğitimin de evrilmesi şart. Bugünün öğrencileri, geleceğin kontrol mühendisleri ve teknisyenleri olarak, daha pratik ve sektöre uygun eğitimle hazırlanmalıdırlar.