- Konu Yazar
ABB, endüstriyel karbonsuzlaşma alanında uzman Alcemy firmasıyla yapay zeka destekli çimento ve beton kalitesi belirleme çözümlerini geliştirmek üzere iş birliği yaptı. Bu ortaklık, ABB’nin otomasyon ve proses kontrol bilgisi ile Alcemy’nin yapay zeka ve makine öğrenimi tabanlı kalite tahmin teknolojisini bir araya getirerek, çimento üretiminde süreç optimizasyonunu artırmayı ve karbon emisyonlarını azaltmayı hedefliyor.
Bu iş birliğinin merkezinde, üretim tesislerine entegre edilecek öngörücü kalite analizleri yer alıyor. Alcemy’nin çözümü, ABB Knowledge Manager’dan süreç ve kalite verilerini toplayıp makine öğrenimi modelleriyle analiz ederek ABB Ability Expert Optimizer’a geri bildirimde bulunacak. Bu kapalı döngü yaklaşımı, operatörlerin üretim değişkenliklerini daha iyi yöneterek ürün tutarlılığını artırmalarına ve tesis performansını iyileştirmelerine olanak sağlıyor.
Daha hassas üretim parametre kontrolü sayesinde, hammadde ve enerji kullanımının etkinliği artarken proses değişkenlikleri azalıyor. Uzmanlık alanlarının ve gelişmekte olan teknolojilerin birleşimiyle, veri ile proses optimizasyonu arasındaki farkı kapatmayı amaçlayan bu ortaklık, çimento endüstrisine verimli ve sürdürülebilir çözümler sunuyor.
### ABB ve Alcemy Ortaklığı Avantajları
- Yapay zeka ile geliştirilmiş kalite tahmin modelleri
- ABB Knowledge Manager ve Ability Expert Optimizer entegrasyonu
- Kapalı döngü kontrol sistemi ile üretim değişkenliklerinin azaltılması
- Enerji ve hammadde kullanımında verimlilik artışı
- Küresel çimento üretiminde karbon ayak izinin azaltılması
ABB Süreç Endüstrileri Bölümü Küresel Müdürü Bodil Recke, "Yapay zeka, çimento üretiminin geleceği için önemli bir destekleyici haline geliyor," diyerek, ABB’nin otomasyon ve optimizasyon alanındaki uzmanlığı ile Alcemy’nin endüstri ve yapay zeka tecrübesinin birleşiminin, çimento üreticilerinin performansını artırırken karbonsuzlaşma hedeflerine katkı sağlayacağını vurguladı.
Alcemy CEO’su ve Kurucu Ortağı Leopold Spenner ise, "ABB ile iş birliği yaparak tahmin odaklı kalite analizlerini üretim tesislerine daha yakın hale getiriyoruz. Amacımız, çimento sektöründe daha tutarlı sonuçlar elde edilmesini sağlayarak hem verimliliği artırmak hem de çevresel etkileri azaltmaktır," dedi.
Ortaklık kapsamında, hem teknik hem ticari sinerjilerin keşfedilmesi için bir çerçeve oluşturulacak ve çimento ile hazır beton müşterilerine yönelik ortak bir değer önerisi geliştirilecek.
### ABB Hakkında
ABB, elektriklendirme ve otomasyon alanında küresel teknoloji lideridir. Mühendislik ve dijitalleşme uzmanlığını birleştirerek endüstrilerin yüksek performansla, daha verimli, üretken ve sürdürülebilir çalışmalarını sağlar. Şirket 140 yılı aşkın geçmişi ve dünya genelinde yaklaşık 110.000 çalışanı ile faaliyet göstermektedir.