- Konu Yazar
Hassas imalat dünyasında, mükemmellik arayışı nesiller boyu aktarılan bir tutkuya dönüşebilir. Méca-Précis'in hikayesi de tam olarak böyle. Babasından devraldığı bu mirası, günümüzün teknolojik gereksinimleriyle birleştiren firma, üretim süreçlerindeki darboğazları aşmak için devrim niteliğinde bir adım attı: robotik ölçüm hücreleri.
─────────────────────────
👨🏭 Nesilden Nesile Aktarılan Hassasiyet Mirası
1975 yılında kurulan Méca-Précis, kurucusunun askeri alandaki uzmanlığını sivil üretime taşımasıyla doğdu. Tek seferlik, yüksek teknik parçaların üretimindeki yetkinlikleri, şirketin temelini oluşturdu. Bruno Mériaudeau, babasının izinden giderek 1982'de aile şirketine katıldı ve bugün 45 çalışanı ve 25 makine parkuruyla (18'i CNC kontrollü) sektörde önemli bir oyuncu haline geldi. Şimdi ise bayrağı oğlu Nicolas'a devretmeye hazırlanıyor. Bu, sadece bir şirket devri değil, aynı zamanda hassasiyet ve mükemmellik arayışının yeni nesillere aktarılması anlamına geliyor.
💡 Uzaydan Karton Ambalaja: Geniş Bir Yelpazede Uzmanlık
Méca-Précis, prototip parçalar, tek seferlik bileşenler, küçük ve orta ölçekli üretim serileri ile kaynaklı mekanik montajlar konusunda uzmanlaşmış durumda. Özellikle havacılık ve uydu endüstrisi için karmaşık parçalar üreten firma, aynı zamanda 48 yıldır küresel bir karton ambalaj makinesi liderinin de güvenilir tedarikçisi konumunda. Ancak bu kadar sofistike parçalar üretmek kadar, bu parçaların katı boyutsal gereksinimleri karşıladığından emin olmak da kritik. İşte tam da bu noktada, kalite kontrol süreçleri devreye giriyor.
⏳ Kontrol Süreçleri Neden Darboğaz Haline Geldi?
Şirket, üretim sahasında standart bir ölçüm makinesi ve termal kontrollü bir ortamda bulunan bir koordinat ölçüm makinesi (CMM) kullanıyordu. Ancak bazı havacılık ve uzay sektörü müşterileri, üretilen her parçanın, yüzey işlem öncesi ve sonrası tüm boyutlarının %100 kontrolünü talep ediyordu. Nicolas Mériaudeau, bu durumu şöyle açıklıyor: "Tek bir pimin boyutsal kontrolü sadece bir dakika sürer, ancak kontrol edilecek 300'e kadar pim olabilir. Diğer yandan, bir uydu için karmaşık bir bileşenin kontrolü 80 saate kadar sürebilir."
Üretim hacimleri arttıkça ve paletli işleme merkezleri gece boyunca çalıştıkça, mevcut CMM bu hıza ayak uyduramaz hale geldi. Bruno Mériaudeau, "İki müfettişimiz bunalmıştı. Yüksek hizmet ve üretim kalitesini sürdürmek ve müşterilerimize makul teslim süreleri sağlamak için, denetim sürecindeki darboğazı ortadan kaldıracak bir çözüm bulmamız gerekiyordu. Bu nedenle, denetim sürecini otomatikleştirmek ve robotlaştırmak için bir yol aramaya başladık," diye ekliyor.
🤝 Mitutoyo ve Engineering Data İş Birliğiyle Gelen Çözüm
Mevcut CMM üreticisinin uygun bir çözüm sunamaması üzerine, Nicolas Mériaudeau Mitutoyo'ya başvurdu. Mitutoyo, Engineering Data ile iş birliği yaparak, MiSTAR koordinat ölçüm makinesini entegre eden robotik bir ölçüm hücresi tasarlamayı önerdi. Bu iş birliği, fikstür çözümleri ve işleme merkezlerinin otomasyonu konusunda uzmanlaşmış Engineering Data'nın deneyimiyle birleşince, beklenen çözüm ortaya çıktı.
⚙️ Robotik Ölçüm Hücresinin Kurulumu ve Faydaları
Mitutoyo, Engineering Data ve Méca-Précis ekipleri arasındaki ilk toplantıdan bir yıldan kısa bir süre sonra, robotik ölçüm hücresi atölyeye kuruldu. Parça denetim programlarının geliştirilmesi, sistemin devreye alınması, yapılandırılması ve teknik ince ayarların ardından, sistemin tam olarak faaliyete geçmesi altı ay daha sürdü.
Bruno Mériaudeau, memnuniyetle, "Kalite kontrol sürecindeki darboğazı etkili bir şekilde ortadan kaldırdık. Bu çözüm bize daha fazla esneklik sağlıyor ve denetim kapasitemizi önemli ölçüde artırmamıza olanak tanıyor," diyor. Nicolas Mériaudeau ise, "Bu robotik ölçüm hücremiz olmasaydı, kalite kontrol açısından son derece talepkar olan seri üretilen parçaların artan üretim hacimleriyle başa çıkamazdık. Artık ihtiyaçlarımızı tam olarak karşılayan bir çözümümüz var," diye ekliyor.
Bu otomasyon sayesinde, iki kalite kontrol müfettişinin üzerindeki baskı önemli ölçüde azaldı. Artık gündüz ve gece otomatik denetimler yaparak iş yüklerini hafifleten robotik hücre sayesinde, atölyeden ayrılmadan önce parçaları sisteme yükleyebiliyor ve denetimlerin otomatik olarak yapılmasını sağlayabiliyorlar.
🔬 Robotik Ölçüm Hücresinin Mimarisi ve Çalışma Prensibi
Bu çözüm, Engineering Data'nın makine takım yükleme otomasyonundaki uzmanlığı ile Mitutoyo'nun boyutsal kontroldeki bilgi birikiminin birleşimi. Robotik ölçüm hücresi, operatör güvenliğini sağlarken sistemin iç işleyişinin tam görünürlüğünü sunan cam panellerle çevrili kapalı bir yapı içinde yer alıyor. Hücre, çok eksenli bir eklemli robot, atölye kullanımı için tasarlanmış bir Mitutoyo MiSTAR koordinat ölçüm makinesi ve incelenecek parçaların sabitlendiği 20 adede kadar paleti barındırabilen otomatik bir depolama ünitesini entegre ediyor. Hücre dışından erişilebilen bir yükleme istasyonu, genel işlemi kesintiye uğratmadan operatörle etkileşime olanak tanıyor.
Süreç, yükleme aşamasıyla başlıyor. Operatör, bir parçayı taşıyan paleti özel yükleme istasyonuna yerleştiriyor. Her palet, bileşeni robotik işleme ve ölçüm işlemleriyle uyumlu bir konumda tutacak şekilde tasarlanmış. Operatör, hücrenin insan-makine arayüzünü kullanarak ilgili parça tipini seçiyor. Bu bilgi, hücrenin kontrol sistemine iletiliyor ve sistem, bileşeni otomatik olarak ilgili kontrol programıyla eşleştiriyor. Robot daha sonra paleti alıyor ve depolama ünitesine aktarıyor. Bu işlem, depolama sistemi tamamen dolana kadar tekrarlanabiliyor.
Paletler yüklendikten sonra, operatör arayüz aracılığıyla denetim döngüsünü başlatıyor. Hücre daha sonra otonom olarak çalışıyor. Robot, depolanan paletleri sırayla alıyor ve ölçüm sırasında uygun konumlandırma ve stabiliteyi sağlayan bir sıkıştırma cihazıyla donatılmış CMM'nin yüzey plakasına yerleştiriyor. Koordinat ölçüm makinesi, parçayla ilişkili denetim programını çalıştırarak gerekli boyutsal ölçümleri gerçekleştiriyor. Bu aşamanın süresi, kontrol edilecek özelliklerin sayısına ve bileşenin karmaşıklığına bağlı olarak birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebiliyor.
🎯 Geleceğe Yönelik Bir Adım
Méca-Précis'in bu yatırımı, sadece mevcut sorunları çözmekle kalmıyor, aynı zamanda gelecekteki büyüme ve rekabetçilik için de sağlam bir temel oluşturuyor. Robotik ölçüm hücreleri, hassas imalat sektöründe kalite kontrol süreçlerinin otomasyonunda yeni bir dönemi işaret ediyor ve şirketlere daha hızlı, daha doğru ve daha esnek üretim imkanları sunuyor.