- Konu Yazar
Yapay zeka (YZ) çağında, yüksek yoğunluklu donanım kümelerinin enerji ihtiyacını karşılamak kritik bir zorluk haline geldi. Siemens, bu ihtiyaca yanıt olarak, hiperskal ve bulut altyapı sağlayıcıları için standartlaştırılmış bir elektrik ve kontrol referans tasarımı geliştirdi. Bu yenilikçi yaklaşım, YZ iş yüklerinin sorunsuz ve verimli bir şekilde dağıtılmasını hedefliyor.
─────────────────────────
💡 Ortak Bir Vizyon: Siemens ve İş Ortakları
Siemens, Nvidia, Fluence ve nVent iş birliğiyle, Nvidia DSX Vera Rubin platformuyla uyumlu, entegre bir elektrik, güç ve kontrol referans mimarisi tasarladı. Bu sistem, özellikle hiperskal veri merkezleri, ortak yerleşim (colocation) tesisleri ve yüksek yoğunluklu yapay zeka iş yüklerini yürüten özel bulut altyapı sağlayıcıları için optimize edildi.
⚙️ Güç Dağıtım Altyapısı ve Kapasite Ölçeklendirme
Bu referans tasarım, toplam 136 MW tesis kapasitesi ve 100 MW'lık özel bir BT yükünü desteklemek üzere eksiksiz bir güç dağıtım yolu sunuyor. Mimari, nominal 34.5 kV'luk şebeke bağlantısından başlayarak, orta gerilim dağıtım sistemleri aracılığıyla voltajı düşürüyor ve sunucu raf arayüzüne doğrudan bağlanan modüler alçak gerilim güç bloklarına kadar uzanıyor.
Sistem, Uptime Institute tarafından tanımlanan Tier III eşzamanlı bakım yapılabilirlik standartlarını karşılayacak şekilde inşa edildi. Bu sayede, herhangi bir bileşen, BT operasyonlarını kesintiye uğratmadan bakım veya onarım için izole edilebilir ve devreden çıkarılabilir.
[]Şebeke Bağlantısı: 34.5 kV
[]Orta Gerilim Dağıtımı
[]Modüler Alçak Gerilim Güç Blokları
[]Sunucu Raf Arayüzü (Vera Rubin NVL72)
🌡️ Termal Yönetim ve Önceden Tasarlanmış Dağıtım
Yoğun bilgi işlem donanımlarının ürettiği termal yükleri yönetmek için, tasarım sıvı soğutma mimarileri için optimize edilmiş yapısal elektrik tasarım parametrelerini içeriyor. Geleneksel hava soğutmalı sistemler, raf başına 100 kW'ı aşabilen bu yüksek yoğunluklu kurulumlar için gereken termal dağıtım verimliliğine sahip değil. Fabrikada monte edilmiş ve önceden test edilmiş orta ve alçak gerilim kızakları (skid), yapısal yerleşim hatalarını azaltmak, yerinde inşaat sürelerini en aza indirmek ve sistem devreye alma döngülerini kısaltmak için kullanılıyor.
Referans tasarım, DSX MaxLPS yapılandırmasını destekleyerek, sabit ve önceden belirlenmiş güç tahsisleri dahilinde hesaplama çıktısını ve veri token üretimini optimize ediyor. Ayrıca, altyapı, fiziksel varlıkları yansıtan otomatik kontroller ve dijital ikiz emülasyon yazılımını da içeriyor. Bu sayede operatörler güç dinamiklerini simüle edebilir ve dağıtım sürecini hızlandırabilir.
🔋 Şebeke Entegrasyonu, Depolama ve Altyapı Yazılımı
Batarya enerji depolama entegrasyonu, güç kısıtlı elektrik şebekelerine sahip bölgelerde operasyonel esneklik sağlıyor. Fluence Smartstack platformunu kullanan enerji depolama sistemi, geçici şebeke anormallikleri sırasında sürekli çalışmayı garanti eden otomatik voltaj ve frekans geçiş (ride-through) yetenekleri sunuyor. Depolama mimarisi ayrıca, bir arıza sonrası sistemleri bağımsız olarak kurtarmak için siyah başlatma (black-start) protokollerini destekliyor, şebeke talep yanıtı katılımını yönetiyor ve dalgalanan bilgi işlem taleplerinin neden olduğu şiddetli güç dalgalanmalarını hafifletmek için yük dengeleme algoritmaları uyguluyor.
Merkezi operasyon, Entegre Veri Merkezi Yönetim Paketi (Integrated Data Center Management Suite) aracılığıyla sürdürülüyor. Bu yazılım katmanı, güç dağıtım donanımı, soğutma sistemleri ve aktif bilgi işlem düğümlerinden gelen telemetriyi birleşik bir yönetim arayüzünde birleştirerek, tesis ekosistemi genelinde gerçek zamanlı izleme ve kaynak dengeleme sağlıyor.
📊 Teknik Detaylar ve Rekabetçi Karşılaştırma
Yüksek yoğunluklu bilgi işlem dağıtımları, geleneksel veri merkezi güç dağıtım stratejilerinde belirgin değişiklikler gerektiriyor. Geleneksel kurumsal veri merkezi mimarileri genellikle raf başına 7 kW ila 15 kW yoğunlukları desteklerken, Nvidia Vera Rubin NVL72 gibi platformlar, raf başına 100 kW'tan 130 kW'ın üzerine çıkabilen güç yoğunluklarını sürdürmek için sıvı soğutma çerçevelerine ihtiyaç duyuyor.
Bu yoğunlukta verimliliği korumak için referans mimari, merkezi alçak gerilim dağıtımına güvenmek yerine, orta gerilim kademeli dönüşümleri sıra seviyesine daha yakın uygulayarak iletim kayıplarını en aza indiriyor.
Standart Tier III sistemleri, şebeke kesintileri sırasında kısa süreli enerji köprüleri için yalnızca geleneksel kesintisiz güç kaynağı (UPS) sistemlerine dayanırken, özel batarya enerji depolama sistemlerinin (BESS) dahil edilmesi aktif yük dengeleme sağlıyor. Bu yetenek, büyük dil modeli eğitim aşamalarının karakteristik hızlı geçici güç dalgalanmalarını ele alarak, ana şebekedeki voltaj düşüşlerini önlüyor.
Ayrıca, geleneksel kurumsal tesisler daha küçük, oldukça değişken toplam kapasitelerle (genellikle 10 MW ila 40 MW arasında) çalışır ve gücü merkezi 480V veya 400V kurulumlar aracılığıyla dağıtır. Siemens referans tasarımı, yerel sıvı soğutma arayüzleri ve anında alt dağıtım blokları etrafında özel olarak inşa edilmiş önceden tanımlanmış 136 MW'lık toplam tesis mimarisi oluşturarak bu sınırlamaları gideriyor.
Bu referans tasarım, yapay zeka çağının getirdiği enerji taleplerini karşılamak için ölçeklenebilir, güvenilir ve verimli bir çözüm sunarak, veri merkezlerinin geleceğini şekillendiriyor.