- Konu Yazar
Yapay zeka dünyasında çığır açacak bir gelişme yaşanıyor! NVIDIA ve LG Group, robotikten otonom sürüşe, veri merkezi altyapısından egemen yapay zeka modellerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan entegre bir yapay zeka fabrika platformu kurmak üzere güçlerini birleştirdi.
─────────────────────────
💡 İş Birliğinin Arka Planı
Endüstriyel üretim, lojistik ve otomotiv sektörleri, otonom sistemlere geçiş yaparken karmaşık operasyonel zorluklarla karşılaşıyor. Robotik davranışların fiziksel olarak doğru ortamlarda simülasyonu, yüksek kaliteli eğitim verisi üretimi ve yeni nesil sıvı soğutmalı veri merkezlerinin ciddi güç ve termal taleplerini karşılamak, yüksek düzeyde teknik entegrasyon gerektiriyor.
Mevcut iş akışlarını aksatmadan bu operasyonları ölçeklendirmek için çok şirketli bir yaklaşım kaçınılmazdı. Bu iş birliği, NVIDIA'nın uçtan uca yapay zeka fabrika platformu ve hızlandırılmış bilgi işlem mimarisi ile LG Group'un küresel üretim verileri, tüketici elektroniği uzmanlığı, telekomünikasyon ağı ve bileşen portföylerini bir araya getiriyor. Bu ortak çaba, yapay zeka model geliştirme, dijital ikizler ve uç nokta dağıtımını birleşik bir iş akışına dönüştürüyor.
⚙️ Teknik Çözümler ve Sorumluluklar
Ortaklığın teknolojik çekirdeği, NVIDIA'nın donanım ve yazılım ekosistemlerini LG'nin farklı fonksiyonel alanlara ayrılmış bireysel iş iştirakleriyle birleştirmeye dayanıyor:
[]Robotik ve Fiziksel Yapay Zeka: LG Electronics, ev robotlarını (örneğin CLOiD) sanal ortamlarda simüle etmek ve eğitmek için NVIDIA Isaac Sim ve NVIDIA Isaac Lab açık robotik çerçevelerini geliştirme süreçlerine entegre ediyor. Ayrıca, insan benzeri akıl yürütme için NVIDIA Isaac GR00T vizyon-aksiyon dil modelini araştırıyor. Veri kıtlığını gidermek amacıyla LG Electronics, fiziksel bir yapay zeka veri fabrikasında sentetik veri üretimi için NVIDIA Cosmos dünya temel modellerini kullanıyor. Eş zamanlı olarak, LG Innotek, NVIDIA'nın GPU mimarisi için optimize edilmiş optik algılama bileşenleri geliştirirken, LG CNS bu sistemleri PhysicalWorks endüstriyel robot platformuna dahil ediyor.
[]Altyapı ve Termal Yönetim: Şirketler, NVIDIA DSX platformuyla uyumlu modüler yapay zeka fabrikaları geliştiriyor. LG Electronics, önceden üretilmiş modüler tasarımlar ve sıvı soğutma çözümleri (soğutma dağıtım üniteleri (CDU) ve soğuk plakalar dahil) üzerinde teknik iş birliğini yürütüyor. Temel güç ve ağ altyapısı için LG Uplus, LG Electronics ve LG Energy Solution, NVIDIA GPU'larını barındırmak üzere enerji verimli veri merkezleri inşa ediyor. LG Energy Solution ise NVIDIA'nın Batarya Enerji Depolama Sistemi (BESS) yönergeleriyle uyumlu, gelişmekte olan 800 volt doğru akım veri merkezi enerji çözümleri tasarlıyor.
[]Otonom Sürüş: LG Electronics, gelişmiş sürücü destek sistemlerini (ADAS) ve araç içi kokpitlerini NVIDIA DRIVE Hyperion mimarisi ve DRIVE AGX hızlandırılmış bilgi işlem platformuyla uyumlu hale getiriyor. LG Innotek, bu mimari için tasarlanmış tamamlayıcı algılama, bağlantı ve aydınlatma bileşenleri tedarik edecek.
[]Egemen Yapay Zeka Geliştirme: LG AI Research, NVIDIA Blackwell GPU'ları, NVIDIA NeMo çerçevesi ve NVIDIA Nemotron açık veri kümelerini kullanarak Kore'nin açık egemen yapay zeka model ailesi EXAONE'ı geliştirmek ve ilerletmek için çalışıyor. Ayrıca, ChatEXAONE kurumsal sohbet botu için optimize edilmiş çıkarım motorları oluşturmak amacıyla NVIDIA TensorRT-LLM yazılımını kullanıyor.
📊 Dağıtım ve Uygulama Stratejisi
Uygulama stratejisi, küresel üretim, bilgi işlem ve lojistik tesislerinde birden fazla dağıtım aşamasını kapsıyor. İlk geliştirme, yeni nesil GPU dağıtımlarının güç gereksinimlerini karşılamak için önceden üretilmiş modüler veri merkezlerinin ve sıvı soğutma altyapısının test edilmesi ve doğrulanmasına odaklanıyor.
Fiziksel yapay zeka bileşenleri ve robotik iş akışları, yeni bir küresel akıllı fabrika standardı oluşturmak üzere LG CNS lojistik ve üretim katmanlarında konuşlandırılacak. Bu otonom üretim ekosistemi, ham madde tedarikinden ürün teslimatına kadar tüm tedarik zincirini veriler aracılığıyla gerçek zamanlı olarak birbirine bağlayacak. Eş zamanlı olarak, otomotiv ve egemen yapay zeka çözümleri, uluslararası tüketici ve kurumsal pazarlar için gelecekteki ürün yol haritalarına entegre ediliyor.
Bu iş birliği, yapay zeka destekli endüstriyel dönüşümde önemli bir kilometre taşı olacak ve geleceğin akıllı fabrikalarına giden yolu açacak.