- Konu Yazar
NEURA Robotics ve SECO, Avrupa'da Fiziksel Yapay Zekayı Ölçeklendirmek İçin Güçlerini Birleştirdi!
Alman robotik devi NEURA Robotics ve İtalyan gömülü sistemler uzmanı SECO S.p.A., Avrupa'da Fiziksel Yapay Zekanın endüstriyelleşmesi ve ölçeklenmesi için stratejik bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Bu iş birliği kapsamında SECO, NEURA'nın bilişsel robot portföyü, özellikle de insansı robot 4NE1 için Qualcomm Dragonwing™ işlemcilerini entegre eden elektronik hesaplama modüllerini tasarlayacak, geliştirecek ve üretecek. Bu sayede Avrupa'da seri üretime geçiş desteklenecek.
Neden Bu İş Birliği? 🤔
Gömülü yapay zeka ve insansı robotları laboratuvar ortamından yüksek hacimli endüstriyel ortamlara taşımak, önemli teknik zorlukları beraberinde getiriyor. İnsanlarla güvenli bir şekilde çalışabilen bilişsel robotlar için yüksek cihaz içi yapay zeka performansı, termal verimlilik ve merkezi olmayan donanım mimarilerinde ultra düşük gecikmeli kontrol şart. Ayrıca, hacimli üretim için dayanıklı, yerelleşmiş tedarik zincirleri kurmak büyük önem taşıyor.
Bu donanım entegrasyonu ve ölçeklendirme gereksinimlerini karşılamak amacıyla NEURA Robotics ve SECO arasında bir iş birliği kuruldu. Bu ittifak, NEURA'nın bilişsel robotik platformunu, SECO'nun gömülü mühendislik ve üretim yeteneklerini ve Qualcomm Technologies'in kenar işlemcilerini bir araya getirerek Fiziksel Yapay Zeka alanında Avrupa'nın teknolojik egemenliğini ilerletmeyi hedefliyor.
Teknik Çözüm ve Sorumluluklar 🛠️
Teknik mimari, NEURA'nın "Akıllı Uzuvlar" konseptiyle desteklenen merkezi olmayan bir "Beyin + Sinir Sistemi" modeline odaklanıyor. Bu model, hesaplama ve algılama modüllerini robotun fiziksel yapısı boyunca dağıtarak merkezi bir birimde yoğunlaşmasını engelliyor. Şirketler arasındaki sorumluluklar şu şekilde ayrılıyor:
- NEURA Robotics: Genel Fiziksel Yapay Zeka sistem mimarisini, bilişsel yazılım yığınını ve 4NE1 insansı robotu dahil robotik platformları sağlıyor.
- SECO S.p.A.: Qualcomm Dragonwing işlemcilerini entegre eden gömülü elektronik hesaplama modüllerinin Avrupa'da tasarım, mühendislik, yeterlilik ve hacimli üretimini yönetiyor.
- Qualcomm Technologies: Cihaz içi yapay zeka işleme ve düşük gecikmeli motor kontrolü sağlayan temel Dragonwing Robotik işlemcilerini tedarik ediyor.
Sistem düzeyinde, hesaplama modüllerinin eklemlere ve sensörlere yakın yerleştirilmesi, fiziksel etkileşim noktalarında merkezi olmayan, gerçek zamanlı karar verme olanağı sağlıyor. Bu yerelleşmiş yanıt verme yeteneği, robotların iş birliğine dayalı insan çalışma ortamlarında güvenli ve uyarlanabilir bir şekilde çalışmasına olanak tanıyor. Modüller, NEURA'nın ürün ailesi genelinde standartlaştırılmış bir donanım omurgası görevi görüyor ve Neuraverse ekosistemiyle bağlantı kurarak öğrenilen yeteneklerin otomatik sistemler için yeniden kullanılabilir yapı taşları olarak hizmet etmesini sağlıyor.
Uygulama ve Yol Haritası 🗺️
Uygulama stratejisi, hesaplama donanımı için Avrupa üretim hatları kurmaya ve endüstriyel üretimde aşamalı dağıtım programlarını başlatmaya odaklanıyor. İlk geliştirme, yarı iletken ve elektronik üretim tesisleri için otomasyon çözümlerine öncelik verecek ve karmaşık üretim iş akışlarında makineleri eğitmek için aktif robot dağıtımlarından gelen operasyonel geri bildirimleri kullanacak.
Yol haritasının bir parçası olarak ortaklar, İtalya'da NEURA'nın Güney Avrupa'daki ilk robotik eğitim merkezi olarak hizmet verecek bir NEURA Gym kurmayı planlıyor. Bu tesis, gerçek dünya üretim verilerini toplayacak ve robot operasyonel politikalarını otantik fiziksel ortamlarda doğrulayarak 4NE1 insansı robotların ve bilişsel robotların dünya genelindeki endüstriyel tesislere ölçeklenebilir bir şekilde yayılmasını destekleyecek.