Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🤖 Endüstriyel İnsansı Robot Ellerinde Çığır Açan İş Birliği: Schunk ve Bosch Güçlerini Birleştirdi! 🚀

Erkan Teskancan

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • OLM MUH
  • art_181_6ff20152192b2dd49b82d9efd7c92632.jpg

Endüstriyel otomasyon dünyasında devrim niteliğinde bir adım atılıyor! Bosch Robotics ve SCHUNK, insansı robotlar için esnek, antropomorfik (insan benzeri) bir el platformu geliştirmek üzere güçlerini birleştirdi. Bu iş birliği, üretim ve lojistikteki karmaşık görevleri otomatikleştirecek, değişken nesne geometrileri ve malzemelerle başa çıkabilecek sağlam bir uç efektör (end effector) yaratmayı hedefliyor.

─────────────────────────

⚙️ Operasyonel Bağlam ve Teknik Zorluklar​

Geleneksel robotik tutucular genellikle belirli nesne şekilleri veya önceden tanımlanmış görevler için optimize edilmiştir. Ancak, modern dijital altyapı, daha kısa ürün yaşam döngülerine ve değişen iş akışlarına hızlı adaptasyon gerektiriyor. İnsansı robotlar, insan operatörler için tasarlanmış ortamlarda uyarlanabilir bir alternatif sunsa da, karmaşık görevleri yerine getirmek için gelişmiş, becerikli uç efektörlere ihtiyaç duyuluyor. Çok parmaklı bir robot elinin yüksek mekanik karmaşıklığı, hassas mühendisliği ve gerçek zamanlı işlem talepleri, özel mühendislik yetkinliklerinin birleşimini zorunlu kılıyor.

🤝 Mühendislik Sorumluluklarının Dağılımı​

Bu iş birliği, entegrasyon ve ölçeklenebilirlik zorluklarını çözmek için tamamlayıcı teknik portföyleri bir araya getiriyor:

• []Bosch Robotics, hassas mekanik, elektronik ve yazılım geliştirme uzmanlığını kullanarak temel mimari çerçeveyi sağlıyor. Şirket, çevresel algılama ve yörünge planlaması için yapay zeka (AI) algoritmalarını entegre ediyor.

[
      ]SCHUNK, antropomorfik kavrama teknolojisindeki yaklaşık 20 yıllık araştırma ve geliştirme birikimini kullanarak elin mekanik kinematiğini, kuvvet iletimini ve malzeme bileşimini optimize ediyor.
    Ortaya çıkan endüstriyel el platformu, ana insansı robot sisteminden bağımsız çalışacak şekilde tasarlandı. Standart iletişim arayüzleri ve esnek yazılım mimarileri sayesinde platformlar arası dağıtım kolaylaştırılıyor.

🎯 Sistem Entegrasyonu ve Kullanım Alanları​

Bu teknolojinin birincil hedef alanları arasında montaj hatları, lojistik merkezleri, dahili hizmet süreçleri ve yüksek değişkenliğe sahip üretim ortamları bulunuyor. İnsan elinin kinematiğini taklit ederek, sistem, yapılandırılmamış bir ortamı algılama, malzeme özelliklerine göre kavrama kuvvetlerini ayarlama ve kırılgan veya karmaşık bileşenleri elleçleme gibi uçtan uca süreçleri gerçekleştirebiliyor.

Fonksiyonel bir sistem göstericisi, donanım ve yazılım katmanlarının birlikte çalışabilirliğini doğruladı. Fiziksel elin gelişmiş algılama yazılımıyla birleştirilmesiyle, ortaklar, yüksek performanslı robotik bileşenlerin, bireysel görevler için kapsamlı özel mühendislik gerektirmeden istikrarlı bir endüstriyel uygulamaya sentezlenebileceğini kanıtladı. Odak noktası, prototip aşamasını endüstriyel güvenilirlik kriterlerine uygun, ölçeklenebilir, yüksek hacimli bir üretim standardına dönüştürmek.

💡 Stratejik ve Teknik Gerekçe​

Her iki kuruluşun teknik liderleri, projeyi yönlendiren operasyonel gereksinimleri vurguladı. SCHUNK CTO'su Timo Gessmann, ortaklığın geniş geliştirme yeteneklerini, gelişmiş robot el uygulamaları için özel olarak tasarlanmış derin bir portföyle birleştirdiğini belirtti. Robert Bosch GmbH CTO'su Mathias Pillin ise, hassas robot ellerinin, geleneksel kavrama sistemlerinin yeteneklerini aşan yüksek hassasiyetli elleçleme görevlerini yerine getirmek için kritik olduğunu ve platformu geniş bir üretim ve lojistik uygulamaları yelpazesi için konumlandırdığını ifade etti.

Bu iş birliği, geleceğin akıllı fabrikalarında ve lojistik merkezlerinde insansı robotların daha yaygın ve etkin bir şekilde kullanılmasının önünü açacak önemli bir kilometre taşıdır.

Geri