- Konu Yazar
🏭 Üretimde Dijital Dönüşüm: Yapay Zeka İnsan Gücünü Nasıl Güçlendiriyor?
Üretim sektöründe yapay zeka destekli dijital dönüşüm denince akla ilk çikolata gelmeyebilir. Ancak Hershey Company gibi devler, fabrikalarında yapay zekayı kullanarak iş gücünü dönüştürüyor. Bu dönüşümün merkezinde ise Augmentir'in "Augie" adlı bağlantılı işçi platformu yer alıyor.
🧠 Augie: İnsanları Akıllı ve Bağlantılı Hale Getiriyor
Augmentir Pazarlama Direktörü Chris Kuntz, ekipmanların dijitalleşmesinde büyük ilerlemeler kaydedilirken, insanları "akıllı ve bağlantılı" hale getirme konusunda eksiklikler olduğunu belirtiyor. Augie, tam da bu noktada devreye girerek, insan işçilerin performansını artırmayı hedefliyor. Platform, işçilerin nasıl çalıştığına dair verileri toplayarak, daha doğru ve anlamlı içgörüler sunuyor.
📊 Veri Odaklı Yaklaşım: İş Gücü Sorunlarına Çözüm
İş gücü açığı, yaşlanan iş gücü ve beceri eksikliği gibi sorunlar, üretim sektöründe makine duruş sürelerini ve üretim kalitesini olumsuz etkiliyor. Augie, işçi davranışlarına dair veriler toplayarak bu sorunlara çözüm sunuyor. Örneğin, makine bakımı gibi görevlerin ne kadar sürdüğü veya montaj hatlarındaki işçi katılım oranları gibi sinyaller analiz edilerek, işçi performansına dair değerli içgörüler elde ediliyor.
🍫 Hershey'in Başarısı: Hataları Azaltma ve Verimliliği Artırma
Hershey, Augie'yi fabrika katındaki sorunlara yönelik düzeltici eylem içgörüleri sağlamak için kullandı. Ayrıca, işçilerin ek rehberliğe ve eğitime ihtiyaç duyduğu alanları belirlemek için kalite ve eğitim ajanlarını devreye soktu. Dijital iş akışları oluşturarak işçilere adım adım talimatlar ve gömülü içgörüler sunuldu. Bu sayede, kök neden analizi yapan "neden" ajanları sayesinde sorunların temel nedenleri daha hızlı tespit edilebiliyor.
🥤 Keurig Dr. Pepper Örneği: Ürün Değişiminde İnsan Hatasını Ortadan Kaldırma
Keurig Dr. Pepper, Augie'yi ürün değişim süreçlerinde kullandı. Farklı ürünler için alüminyum kutuların değiştirilmesi sırasında barkodlardaki farklılıklar ve solukluklar nedeniyle insan hatası kaynaklı ürün geri çağırmaları yaşanabiliyordu. Augie, kutunun fotoğrafını çekerek optik karakter tanıma (OCR) ile kodların eşleştiğini ve doğru sıvının doğru kutuya doldurulduğunu doğruladı. Bu sayede, insan hatası riski ortadan kalktı ve geçen yıl yaşanan 19.000'den fazla Dr. Pepper Zero Sugar geri çağırma vakası gibi durumların önüne geçildi.
📚 "Ajan Kütüphanesi": Her Şirkete Özel Çözümler
Augmentir, önceden oluşturulmuş bir "ajan kütüphanesine" sahip olmasının yanı sıra, her müşterinin kendi ihtiyaçlarına göre ajanlar oluşturmasına olanak tanıyor. Bu esneklik sayesinde, şirketler platformu kendi karmaşık iş akışlarına uyarlayabiliyor ve dijitalleşme seviyelerine göre farklı özelliklerini kullanabiliyorlar.
🔗 Entegrasyon ve İçgörüler: Verimliliğin Anahtarı
Augie, SAP, kalite yönetim sistemleri ve bakım yürütme sistemleri gibi şirketlerin mevcut sistemleriyle entegre olabiliyor. Bu entegrasyonlar sayesinde, işçilerin performansına dair veriler toplanıyor ve eyleme geçirilebilir içgörüler sunuluyor. Kuntz, her müşterinin yapay zeka özelliklerini kullanarak işçilerin performansını izlediğini ve bu sayede verimliliği artırdığını vurguluyor.