Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🤖 Endüstriyel İnsansı Robotik İçin Yazılım Geliştirme: BMW'den Yenilikçi Adımlar!

Erkan Teskancan

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • OLM MUH
  • art_320_3801fc60c1884490218f3281a3a70bf0.jpg

BMW'den Yapay Zeka Destekli Robotik Hamlesi​

BMW Group, endüstriyel insansı robotik alanında çığır açan bir yazılım geliştirme projesine imza atıyor. Akademik ve teknolojik ortaklarla iş birliği yaparak, yapay zeka destekli robotlar için yenilikçi yazılım mimarileri uyguluyor.

Üretimde Devrim: Açık Yazılım Platformları​

Bu girişim, gerçek üretim ortamlarında insansı robotik sistemlerin eğitimi için açık yazılım platformlarının geliştirilmesi ve uygulanmasına odaklanıyor. Teknik çözüm, bileşen üretiminde fiziksel yapay zekayı endüstriyel süreçlerde gereken ince motor becerileriyle birleştiriyor.

Landshut Tesisi Yetkinlik Merkezi Oluyor​

BMW Group'un Landshut'taki tesisi, endüstriyel robotikle bağlantılı yazılım geliştirme için bir yetkinlik merkezi rolünü üstleniyor. Geleneksel deterministik programlamanın sınırlarını aşarak, robotik sistemleri karmaşık çalışma alanlarına entegre etmek en büyük teknik zorluklardan biri.

Ortaklıklar ve Teknik Mimari​

Bu talebi karşılamak için BMW, RWTH Aachen Üniversitesi'nden doğan Athenyx Robotics girişimi ve Landshut Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile iş birliği yapıyor. Bu ortaklıklar, endüstriyel pratiği yapay zeka tabanlı mimarilerin geliştirilmesiyle birleştiriyor.

Çözüm, algılama, öğrenme, simülasyon ve karar verme süreçlerini entegre eden modüler bir robotik ekosistem oluşturmaya dayanıyor. Sistem, görsel bilgileri, dil anlama yeteneğini ve robotik operasyonları birleştirmek için görme, dil ve eylem modellerinden yararlanıyor.

Athenyx Robotics uzmanları yazılım mimarisini geliştirirken, BMW Group üretim hatlarından elde edilen eğitim verilerini sağlıyor. Sistemler, operasyonel şemaları genellenebilir davranış modellerine dönüştürmek için kamera sistemleri ve hareket yakalama kıyafetleri kullanarak gösterime dayalı öğrenme yoluyla yetkinlikler kazanıyor.

Uygulama ve Operasyonel Doğrulama​

Uygulama, Landshut tesislerinde gerçekleştiriliyor. Proje ekibi, fiziksel uygulamadan önce iş dizilerini robotik simülasyonlarda sanal olarak modelliyor. Yeni fonksiyonlar başlangıçta devam eden üretimin dışında test ediliyor ve daha sonra performans parametrelerini değerlendirmek için pilot projelere entegre ediliyor. Açık platform altyapısı, kazanılan yetkinliklerin tesis içindeki çeşitli işletim sistemleri arasında aktarılmasını ve ölçeklenmesini garanti ediyor.

Endüstriyel Uygulamalar ve Operasyonel Etki​

Endüstriyel uygulamalar, özellikle ortam tanıma, uzamsal konum belirleme ve hassas nesne manipülasyonu gerektiren görevler için bileşen üretiminde yoğunlaşıyor. Bu yazılım mimarisinin kullanılması, robotların durumları gerçek zamanlı olarak değerlendirmesine ve uygun eylemleri otonom olarak türetmesine olanak tanıyor. Bu entegrasyonun teknik etkisi, makine öğrenimi süreçlerinin hızlanmasında ve mevcut üretim hatlarının esnekliğini ve verimliliğini artırmak için operasyonel bir temel oluşturulmasında yatıyor.

Geri