Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

📊 Üretimde Veri Bağlantısızlığı: Gerçekler ve Çözümler!

Erkan Teskancan

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • OLM MUH
  • art_602_6bcd088d99adde12f7a1339706061be0.jpg

Yeni bir araştırmaya göre, üreticilerin yarısından azı tasarım, üretim, kalite ve iş sistemleri arasında tam bağlantılı verilere sahip. Bu durum, operasyonlar ile üretim sahasında fiilen yaşananlar arasında büyük bir boşluk olduğunu gösteriyor.

🔍 Bağlantılı Operasyonlar, Bağlantısız Veriler​

Hexagon'un 2026 Amerika Üretim Durumu Raporu'na göre, üreticilerin %77'si operasyonlarını bağlantılı olarak tanımlasa da, sistemler arasında tam bağlantılı verilere sahip olanların oranı sadece %40. Ayrıca, üreticilerin %39'u tasarım, üretim ve kalite ekipleri arasında sınırlı geri bildirim olduğunu belirtirken, %67'si çoğu sistemden gelen verileri tek bir görünümde entegre edemiyor.

📈 Araştırmanın Öne Çıkan Bulguları​

Hexagon tarafından yaptırılan ve Dynata tarafından 511 ABD'li üretim profesyoneliyle gerçekleştirilen bu araştırma, önemli sonuçlar ortaya koyuyor:

• Üreticilerin neredeyse %70'i kalite sorunları nedeniyle haftada en az altı saat kaybediyor; %42'si sorunların çok geç tespit edildiğini söylüyor.
    • %85'i otomasyonu artırmanın önünde engellerle karşılaşıyor; başı siber güvenlik endişeleri ve maliyet ile yatırım getirisini (ROI) göstermekteki zorluklar çekiyor.
    • Sadece %7'si iş gücü kesintileri beklerken (geçen yıl %18 idi), %41'i yapay zekanın yeni roller yaratacağını öngörüyor.

🗣️ Sektörden Bir Bakış​

Hexagon Manufacturing Intelligence Başkan Yardımcısı Steve Ilmrud, bu verilerin kendisi için neden bu kadar anlamlı olduğunu şöyle açıklıyor:

"Fabrikaları günlük olarak denetlemek, bu yenilikleri ve zorlukları ilk elden yaşadığım anlamına geliyor. Bu veriler, sektörün yeni teknolojiye ayak uydurma yarışında sahada gördüklerimi doğruluyor. Üretim sektörünün şu anda birçok değişim, büyüme ve belirsizlik yaşadığının farkındayız. Müşterilerimizden bunu düzenli olarak duyuyoruz ve bağlantı, içgörüler gibi alanların büyüme ve değişim anlarında fabrika katının en iyi şekilde çalışmasına nasıl yardımcı olabileceğine dair daha geniş bir resim elde etmek bizim için önemliydi."

❓ Neden Bağlantılı Operasyonlar ve Tam Bağlantılı Veriler Arasında Uçurum Var?​

Steve Ilmrud'a göre, çoğu tesis yıllar içinde sistemleri tek tek ekledi. Her biri gerçek bir sorunu çözdü, ancak birbirleriyle konuşmak üzere tasarlanmadılar. Bu durum, araştırmanın da desteklediği geniş bir bağlantısızlığa yol açıyor: Üreticilerin %77'si bağlantılı olduklarını söylerken, %67'si verilerini tek bir görünümde tutmuyor.

🤯 Raporun En Büyük Sürprizi​

Ilmrud, üreticilerin kendi bağlantıları hakkındaki inançları ile verilerin gösterdiği gerçek arasındaki uçurumun bu kadar geniş olmasının en büyük sürpriz olduğunu belirtiyor. Aynı şirketlerde, %40'ı uçtan uca tam bağlantılı olduğunu söylerken, üçte birinden fazlası tasarım, üretim ve kalite arasında sınırlı geri bildirim olduğunu rapor ediyor. Bu durum, etiketin gerçeğin önüne geçtiğini ve kalite sorunlarının tam da bu boşlukta gizlendiğini gösteriyor.

🤝 Üretim Sahası ve Üst Yönetim Arasındaki Kopukluk​

Şu anda bu durumun iyileşmediği görülüyor. Yöneticilerin %80'i verilerinin entegre olduğunu söylerken, üretim sahasının sadece üçte biri buna katılıyor. Çözüm, ekipmanı kullanan kişilere bilginin nerede koptuğunu sormakla başlıyor.

💡 Okuyucular İçin En Uygulanabilir İçgörü​

Ilmrud, "İnsanları, verileri, teknolojiyi ve süreçleri tek, birleşik bir görünümde birleştirmeye odaklanın" diyor. Üreticilerin üçte ikisi bunu yapmadıklarını belirtiyor ve fabrika katı daha bağlantılı hale geldikçe bu büyük bir ihmal. Buradan hareketle, ekipmanı kullanan kişilere en büyük boşlukların nerede olduğunu ve önce neyin düzeltilmesi gerektiğini sormak, yöneticilerin doğru cevaplara sahip olmasını beklemekten daha etkili olacaktır.

Bağlantılı Üretim: Veri Açığı
    Üreticilerin yalnızca %40'ı tasarım, üretim, kalite ve iş sistemleri arasında tam bağlantılı verilere sahip olduğunu belirtiyor. Bu açığı kapatmak entegre veri, otomasyon ve gerçek zamanlı endüstriyel bağlantı gerektiriyor.

Spad Electronic — endüstriyel otomasyonu daha akıllı, veri odaklı üretimle buluşturuyor.
    Güney Horasan – Bircand – Hakim Nezari 21
    +98 56 33333337 | +98 915 963 9959
    www.spad1.ir |
    info@spad1.ir

Geri