Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

AI Platformu Üretimde Otonom Zekayı Getiriyor

Ahmet Ö.

Kurumsal
  • EMS Engineer
  • 1773734589779-107971-Telit.jpg

## AI Platformu Üretimde Otonom Zekayı Getiriyor

Telit Cinterion, NVIDIA destekli yapay zeka ajanları ile deviceWISE Intelligence Suite ürününü 2026 NVIDIA GTC etkinliğinde tanıtarak, endüstriyel operasyonların pasif bağlantıdan otonom, veri odaklı sistemlere dönüşümünü gösteriyor.

### Endüstriyel Üretimde Gerçek Zamanlı Karar Alma

Platform, yapay zeka, endüstriyel IoT verileri ve edge bilişim teknolojilerini entegre ederek üretim ortamlarında gerçek zamanlı karar alma imkanı sunuyor. Bu sayede veriler gerçek zamanlı olarak analiz edilip operasyona çevrilebiliyor.

### Gerçek Zamanlı Fabrika Zekası için AI Ajanları

Demo, NVIDIA teknolojileriyle güçlendirilmiş Arıza Tespiti ve Çalışma İstasyonu Gözetmeni (Workstation Sentinel) olmak üzere iki ana işlevi öne çıkarıyor. NVIDIA Metropolis’in video arama ve özetleme (VSS) Blueprint ve Cosmos Reason görsel-dil modeli ile sistem, fabrika verilerini anlık analiz eden ve aksiyon alan AI ajanları kullanıyor.

Bu ajanlar, BT ve operasyonel teknoloji verilerini birleştirip anormallikleri tespit edebilir, arıza kök nedenlerini belirleyebilir ve bağlamsal uyarılar oluşturabilir. Ayrıca operatörlere dinamik standart işletim prosedürleri (SOP) sunarak sorunların çözüm sürecini kolaylaştırır.

### BT ve OT Veri Kesişimlerini Birleştirmek

deviceWISE platformu, makine seviyesindeki OT verilerini kurumsal BT sistemleriyle senkronize ederek parçalı veri akışlarını yapılandırılmış ve kullanılabilir içgörülere dönüştürüyor. Bu birleşik veri katmanı, üreticilerin tepki temelli izleme yerine sürekli durum farkındalığı sağlamasına olanak tanıyor.

Sistemden elde edilen bilgiler, üretimden yönetim seviyesine kadar kurum iş akışlarını destekleyerek süreç güvenilirliği ve operasyonel verimliliği artırıyor.

### Dijital İkizler ile Doğrulama ve Test

Telit çözüme NVIDIA Isaac Sim entegrasyonu da eklenmiş, böylece üreticiler üretim ortamlarının dijital ikizlerini oluşturabiliyor. Bu sanal modeller, gerçek dünyaya uygulamadan önce operasyonel senaryoların simülasyon, doğrulama ve stres testlerini mümkün kılarak riskleri azaltır ve uygulamayı hızlandırır.

### Edge Üzerinde 5G Bağlantı ile Kullanım

Sistem onaylandıktan sonra şirket içinde ya da edge ortamında, Telit Cinterion’un endüstriyel sınıf 5G bağlantısı desteğiyle devreye alınabiliyor. Bu sayede bant genişliği kısıtlı veya segmentli ağ ortamlarında dahi yapay zeka destekli içgörüler hedeflenen noktaya güvenilir şekilde ulaştırılabiliyor.

### Otonom Üretime Doğru

deviceWISE Intelligence Suite, kalite kontrol, arıza kurtarma, proses optimizasyonu ve istasyon izleme gibi çeşitli uygulamalar için destek sağlıyor. AI, video analitiği, dijital ikizler ve endüstriyel bağlantıyı birleştiren platform, üreticilerin akıllı operasyonları daha etkin ölçeklendirmelerine imkan veriyor.

Bu yaklaşım, Endüstri 4.0 vizyonunda bağlantının pasif altyapı katmanı olmaktan çıkarak aktif bir karar verici role evrilmesini temsil ediyor; böylece daha uyarlanabilir ve otonom üretim sistemlerine kapı aralanıyor.

Geri