- Konu Yazar
Akıllı üretim, dijital sistemler ve fiziksel süreçler arasında bir yakınlaşma yarattı. Ancak, güvenlik programları bu hıza her zaman ayak uyduramadı. Bu durum, siber saldırganlar için sanayi sektörünü cazip bir hedef haline getiriyor. Eskiden fiziksel güvenlik ve operasyonel verimlilik üzerine kurulu olan bu sektör, artık ulus-devlet aktörlerinin birincil odak noktası. Tek bir üretim hattının veya tesisin aksamasının, sektörler, ekonomiler ve sınırlar ötesinde dalgalanma etkileri yaratabileceğini biliyorlar. Modern üretim ortamları her zamankinden daha bağlantılı, ancak bu bağlantı beraberinde riskleri de getiriyor.
─────────────────────────
💡 Farkındalık Var, Peki Çözüm Nerede?
Tehdidin farkında olmayan bir üretim lideri bulmak zor. Asıl zorluk, kuruluşların kendilerini nasıl savunacakları ve saldırılara nasıl yanıt verecekleri konusunda yatıyor. Akıllı üretim, dijital sistemler ile fiziksel süreçleri bir araya getirse de, güvenlik programları bu değişime ayak uydurmakta zorlanıyor. Mühendislik ekipleri operasyonel kararları kontrol ederken, BT güvenliği siber tehditlere karşı savunma sorumluluğunu üstleniyor. Bu durum, sahiplenme, dil ve hesap verebilirlik açısından bir boşluk yaratıyor.
🤝 Ortak Dil, Ortak Sorumluluk
Küresel üreticilerle yaptığımız çalışmalarda iki gerçeği sıkça duyuyoruz: Geleneksel uzaktan erişim ve ayrıcalıklı erişim yaklaşımlarının artık yetersiz olduğu anlaşılıyor. Ancak, sorunun kime ait olduğu konusunda net bir anlaşma yok. Güvenlik ekibine mi, yoksa tesis mühendisine mi? Cevap her ikisi de. Bu ekipler, güvenli erişimin nasıl tasarlanacağını, yönetileceğini ve uygulanacağını yeniden düşünmek için bir araya gelene kadar güvenlik açıkları devam edecek.
⚙️ Teknoloji Yaması ve Güvenlik Zorlukları
Sorunun bir kısmı, üretimdeki dijital dönüşümün her zaman homojen olmamasından kaynaklanıyor. Bazı tesisler en son robotik teknolojileri ve bulut bağlantılı analizleri uygularken, diğerleri 20 yıl önce kurulmuş sistemlerle çalışmaya devam ediyor. Bu teknoloji ve sistem yaması, özellikle üçüncü taraf tedarikçiler, yükleniciler ve orijinal ekipman üreticileri (OEM - Original Equipment Manufacturer) sürekli bakım ve sorun giderme süreçlerine dahil olduğunda, siteler arasında güvenliği standartlaştırmayı zorlaştırıyor. Bu kullanıcıların çoğu, kritik sistemlere önceden planlama yapılmadan ayrıcalıklı, genellikle uzaktan erişime ihtiyaç duyuyor.
Varsayılan yanıt, sanal özel ağlar (VPN - Virtual Private Network) veya paylaşılan kimlik bilgileri aracılığıyla kalıcı erişim sağlamak oldu. Bu durum, tehlikeye atılmış kullanıcı uç noktalarından yanal hareket, kimlik bilgisi hırsızlığı ve uzun süreli sızmalara kapı aralıyor.
🚨 Gerçek Hayat Senaryoları ve Riskler
Bu teorik bir endişe değil. Güvenli olmayan uzaktan erişimin, saldırganların üretim ağlarına daha derinlemesine girmesi için giriş noktası olarak hizmet ettiği birçok vaka gözlemledik. Bazen, erişim yöntemleri resmi olarak belgelenmemişti bile. Sadece "işlerin her zaman yapıldığı yol" olarak, bir mühendisten diğerine aktarılıyordu, denetim veya denetlenebilirlik olmaksızın. Bu, düşmanların sabırlı, iyi finanse edilmiş ve son derece yetenekli olduğu bir ortamda özellikle risklidir.
Güvenli erişimi bir sonradan düşünülmüş bir şey olarak ele almayı bırakıp, akıllı üretim için stratejik bir kontrol noktası olarak görmenin zamanı geldi.
🚀 Güvenlik ve Mühendislik Ekipleri Ortak Olmalı
Bu, hangi sistemlere kimin, hangi koşullar altında ve hangi düzeyde görünürlük ve onaylarla erişebileceği konusunda bilinçli kararlar almak anlamına geliyor. Geniş, her zaman açık bağlantı yerine, zamana bağlı, göreve özel izinleri uygulamak demektir. Ve operasyonları yavaşlatmadan veya büyük altyapı revizyonları gerektirmeden bu düzeyde ayrıntıyı destekleyen araçları ve mimarileri seçmek anlamına geliyor.
Bunu etkili bir şekilde yapmak için güvenlik ve mühendislik ekiplerinin daha yakın ortaklık kurması gerekiyor. Bu, ortak bir dil ve ortak teşviklerle başlar. Bilgi Güvenliği Yöneticileri (CISO - Chief Information Security Officer) için bu, basitlik, çalışma süresi ve operasyonel özerklik ihtiyacı dahil olmak üzere endüstriyel ortamların kısıtlamalarını ve gerçeklerini anlamak anlamına gelir. Mühendisler için ise, siber riskin artık soyut bir endişe olmadığını kabul etmek demektir. Tesisin kullanılabilirliği, ekipman bütünlüğü ve hatta personel güvenliği üzerinde doğrudan bir etkisi vardır.
🛡️ Geleceğe Yönelik Güvenlik Modelleri
En başarılı kuruluşlar, güvenliği ortak bir sorumluluk haline getirenlerdir. Güvenilmeyen kullanıcı cihazları ile kritik sistemler arasında doğrudan ağ bağlantısına dayanmayan erişim modellerini benimsiyorlar. Bunun yerine, üretim ortamlarındaki protokolleri izole eden, oturumları gerçek zamanlı olarak izleyen ve yapılan her eylemi kaydeden yöntemler kullanıyorlar.
Kalıcı kimlik bilgilerini kaldırıyor ve bunları tam zamanında kimlik doğrulama ile değiştiriyorlar. Ve uzaktan uzmanlar ile yerinde personel arasında güvenli işbirliğini, temel altyapıyı açığa çıkarmadan sağlıyorlar.
Bu değişim sadece riski azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda kontrolü iyileştiriyor, daha iyi karar almayı sağlıyor ve operasyonları ve uyumluluğu kolaylaştırıyor.
NERC CIP, IEC 62443 ve TSA SD2 gibi düzenleyici çerçeveler, kuruluşların uzaktan erişimi yönetebildiğini ve izleyebildiğini kanıtlamalarını giderek daha fazla talep ediyor. Yalnızca yetkili kullanıcıların, yalnızca onaylanmış eylemleri, yalnızca uygun sistemler üzerinde gerçekleştirebildiğini gösterme yeteneği, hızla temel bir beklenti haline geliyor.
🎯 Basit Çözümler, Büyük Etki
Önemli olan, bu iyileştirmelerin büyük BT projeleri veya kurumsal "sök ve değiştir" çabaları gerektirmemesidir. Aslında, gördüğümüz en etkili çözümler, üretim ekiplerinin mevcut durumlarına uygun olanlardır. Mevcut kimlik sistemleriyle çalışırlar, hava boşluklu veya düşük bant genişliğine sahip ortamları desteklerler ve aylar yerine saatler içinde dağıtılabilirler.
En önemlisi, kuruluşlara kritik sistemlerine erişimi her zaman görme, kontrol etme ve doğrulama yeteneği vermeleridir.
Daha fazla üretici akıllı teknolojileri benimsedikçe, baskı sadece artacaktır. Bağlantılı, otonom ve yapay zeka (AI - Artificial Intelligence) odaklı operasyonlara geçiş inanılmaz vaatler sunuyor, ancak aynı zamanda siber saldırılar için yeni yollar da açıyor. Sektör, "erişim katmanını" göz ardı edemez. Burası güvenlik, emniyet ve üretkenliğin kesiştiği noktadır.
Nihayetinde, her akıllı üretim liderinin sorması gereken soru şudur: Operasyonel inovasyonumuzun hızına uygun, geleceğe dönük bir güvenlik modeli mi inşa ediyoruz, yoksa dünün erişim yöntemlerinin yarının üretimini koruyacağını mı umuyoruz?
Güvenlik, ilerlemenin önünde bir engel olmamalıdır. Üreticilerin geleceği güvenle kucaklamasına olanak tanıyan temel olmalıdır. Buraya ulaşmak, tek bir temel değişiklikle başlar: güvenli erişimi sonradan düşünülmüş bir şey değil, temel bir tasarım ilkesi haline getirmek.