Erkan Teskancan
Moderasyon
- Konu Yazar
## Avrupa Havacılık Üretim Açığını Kapatmada EDM Otomasyonunun Rolü
Avrupa'nın havacılık sektörü büyürken, üretim kapasitesindeki darboğazlar teslimatları yavaşlatma ve maliyetleri artırma riski taşıyor. Elektrik Deşarj İşleme (EDM) otomasyonu, bu açığı kapatmak için kritik bir çözüm sunuyor.
Havacılık sanayinde kullanılan birçok kritik parça, özellikle türbin kanatları ve yakıt enjektörleri, EDM teknolojisi ile üretiliyor. Geleneksel mekanik kesime göre, EDM elektrot ile iş parçası arasında kontrollü elektrik kıvılcımları kullanarak çok sert metallerin mikrometre hassasiyetinde işlenmesini sağlıyor.
Ancak EDM işlemleri genellikle yavaş, operatör yoğun ve ölçeklendirmesi zor süreçler içeriyor. Avrupa'nın bu alanda rekabet gücünü koruması için EDM hücrelerinin otomatikleşmesi, kesintisiz üretim ve izlenebilirlik sağlaması gerekiyor.
### Avrupa Havacılık Sektöründeki Durum
ASD verilerine göre, 2023 yılında Avrupa'nın havacılık ve savunma sektörünün cirosu 290,4 milyar euro’ya ulaşarak 1,03 milyon iş imkanı sağladı ve yıllık %10’dan fazla büyüme gösterdi. Almanya, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde talep artarken, üretim iş gücü eksikliği ve verimsiz süreçler nedeniyle geride kalıyor.
Almanya'da 2024 için havacılık cirosu 52 milyar euro seviyesine yükseldi, İngiltere’de ise ticari uçak ve motor üretiminde ciddi gecikmeler yaşanıyor. İspanya’da ise 12 milyar euro üzeri üretim gerçekleşiyor, ancak EDM prosesleri genellikle tek vardiyada ve manuel müdahalelerle yapılıyor.
### EDM Otomasyonunun Önemi
EDM, özellikle hızlı delme teknikleriyle 0.3 mm çapında, 150:1'e varan derinlikteki delikleri yüksek hassasiyetle açabiliyor. Bu yetenekler, nickel bazlı süper alaşımlar gibi malzemelerin iç yapısını koruyarak üretim sağlaması nedeniyle rakipsizdir.
Ancak EDM kapasitesini artırmak için vardiya sayısının yükseltilmesi veya otomatik gece ve hafta sonu üretimi gereklidir. Bu süreçler yatırım ve altyapı ihtiyacı nedeniyle KOBİ'ler için zorluk arz etmektedir.
### Modern EDM Otomasyon Çözümü: EDMCell CUBE
EDMCell CUBE, otomatik palet havuzu, Mitsubishi'nin MV1200R tel kesme EDM makineleri ve 6 eksenli Mitsubishi robotu ile entegre çalışan tam otomatik bir sistemdir. RoboCAM yazılımı, iş akışını yöneterek parça programlama, iş planlama ve üretim izlenebilirliği sağlar.
Bu sistem, operatör müdahalesini ortadan kaldırarak makine çalışma süresini gece ve hafta sonlarına kadar genişletir, kaliteyi artırır ve üretim sürelerini kısaltır.
### Sonuç
Avrupa, havacılıkta yüksek talep ve gelişmiş teknolojiye sahipken, üretim kapasitesi ve iş gücü eksikliği rekabet gücünü tehdit ediyor. EDM otomasyonunun yaygınlaşması, Avrupa havacılık tedarik zincirini güçlendirmek ve üretim darboğazlarını aşmak için kritik önem taşıyor.
Bu nedenle, EDM otomasyonunu benimsemek ve uygulamak uzun vadede havacılık endüstrisinin sürdürülebilir büyümesi adına kaçınılmazdır.