- Konu Yazar
🚗 Şarj İstasyonları İçin Yeni Bir Dönem!
Elektrikli araç şarj altyapısı, geçmişte istasyonlar, şebeke operatörleri ve arka uç yönetim platformları arasındaki uyumsuzluklar nedeniyle karmaşık bir yapıya sahipti. Ancak Beckhoff, bu sorunu çözmek için TwinCAT 3 ve EL6761 EtherCAT Terminali aracılığıyla OCPP (Açık Şarj Noktası Protokolü) iletişimini entegre ederek, elektrikli araç şarj yönetimini ve araçtan şebekeye iletişimi standartlaştırıyor.
💡 Tek Bir Platformda Tüm Kontrol!
Beckhoff'un yeni çözümü, istasyon kontrolünü, şebeke etkileşimini ve arka uç iletişimini endüstriyel bir otomotiv veri ekosistemi içinde birleştiriyor. Bu sayede, gerçek zamanlı düşük seviyeli sinyalizasyon ile bulut tabanlı tedarik zinciri lojistiği ve enerji muhasebesi arasındaki mühendislik zorlukları ortadan kalkıyor. Artık tek bir endüstriyel PC tabanlı otomasyon yığını ile tüm operasyonel kontrol ve ağ iletişimi deterministik bir donanım ortamında birleşiyor.
⚙️ Çalışma Mekanizması ve Protokol Mimarisi
- TwinCAT 3 IoT OCPP (TF6771): Bu yazılım, C++ sürücüsü ve entegre PLC kütüphanesi aracılığıyla bir OCPP arayüzü sunar.
- Güvenli İletişim: Modern ağ yönetim istasyonlarının gerektirdiği güvenli taşıma için WebSockets kullanır.
- Geniş Uyumluluk: Hem OCPP 1.6 hem de OCPP 2.0.1 profillerini destekleyerek eski sistemlerle uyumluluğu korurken, gelişmiş şifreleme, akıllı şarj topolojileri ve işlem teşhislerini de destekler.
- Fiziksel Bağlantı: EL6761 1 kanallı EtherCAT Terminali, DIN raylı otomasyon rafına doğrudan monte edilir ve düşük seviyeli sinyalizasyon standartlarını yönetir:
IEC 61851: Temel pilot kontrolü, durum tespiti ve güvenlik kilitlemeleri için darbe genişlik modülasyonu sinyalizasyonu.
- ISO 15118: Kontrol pilot hattı üzerinden güç hattı iletişimi ile dinamik güç müzakeresi, araç tanımlama ve otomatik yetkilendirme için yüksek seviyeli çift yönlü veri alışverişini destekler.
🌍 Endüstriyel Topolojiler ve Dağıtım Modelleri
Bu entegre yazılım ve terminal mimarisi, iki farklı operasyonel çerçeveyi destekler:
- Uç Nokta Yapılandırması: TwinCAT kontrolörü, gerçek zamanlı şarj noktası yöneticisi olarak doğrudan işlev görür. EL6761 EtherCAT Terminali ile birlikte elektrik donanımını izler, güvenlik döngülerini yürütür, araçla arayüz oluşturur ve bir OCPP istemcisi olarak merkezi bir yönetim sistemine bağlanır.
- Denetleyici Yapılandırma: TwinCAT, şarj ağı içinde bölgesel bir kontrolör veya ara düğüm olarak görev yapar. Bu modda, aşağı akış şarj istasyonlarından OCPP üzerinden durum ve telemetri alarak yerel yük atma, tepe tıraşlama ve enerji dağıtımını yerinde batarya depolama veya fotovoltaik sistemlerle koordine eder. Aynı zamanda, TwinCAT, daha üst düzey faturalandırma, kimlik doğrulama ve kurumsal enerji yönetim yazılımlarıyla yukarı akış arayüzü oluşturur.
🚀 Geleneksel Sistemlere Göre Üstünlük
Geleneksel elektrikli araç besleme ekipmanı tasarımları, kontrol mantığını genellikle parçalara ayırır. Ancak Beckhoff'un modüler yaklaşımı, hem araçtan şarj cihazına protokolleri (IEC 61851/ISO 15118) hem de şarj cihazından buluta arayüzleri (OCPP 1.6/2.0.1) tek bir IPC çalışma zamanında yürütür. EL6761'de uygulanan ISO 15118 standardı, otomatik "Tak ve Şarj Et" uygulamaları için gerekli kriptografik el sıkışmayı destekler.
Bu entegre çözüm, güç dağıtım mantığının şebeke ölçer girişlerini örneklemesini ve araç çekişini 1 milisaniyenin altındaki döngü sürelerinde dinamik olarak kısmasını sağlar. Bu, bağımsız, buluta bağlı EV şarj cihazlarının taklit edemeyeceği, şebekeye uyumlu bir dengeleme sunar.