- Konu Yazar
## Endüstriyel Edge AI Çıkarımı için Entegre Mimari Çözümü
Endüstri otomasyon ortamlarında sınırlı alanlarda yüksek verimli yapay zeka (AI) çıkarımını mümkün kılan entegre mimari platformlar giderek önem kazanıyor. Arbor Technology'nin Intel Wildcat Lake işlemcileriyle geliştirdiği ARES-2100 Serisi, bu alandaki yenilikçi çözümlerin öncüsü olarak öne çıkıyor.
ARES-2100 Serisi, fanlı olmayan bir edge hesaplama sistemi olarak tasarlandı ve dijital tedarik zinciri boyunca karmaşık makine görme ve çıkarım görevlerini gerçekleştirme kapasitesine sahip. Bu platform, hibrit bilişim mimarisi kullanarak gerçek zamanlı otomatik denetim ve otonom mobil robot (AMR) navigasyonu için gerekli donanım hızlandırmayı sağlıyor.
### ARES-2100 Serisi Teknik Özellikleri
- Intel Core Serisi 3 işlemciler (Wildcat Lake kod adlı) kullanmaktadır.
- Toplam yapay zeka hesaplama performansı 40 TOPS (Trilyon İşlem/Saniye) seviyesine ulaşır.
- Performans üç ana silikon motoru arasında dağıtılır: CPU, Intel Xe3 grafik birimi ve Intel NPU 5.0.
- Ayrı bir Sinirsel İşleme Birimi (NPU) sayesinde, sinir ağı işlemlerinde 17 TOPS kapasite sunar.
- Bu mimari, çıkarım işlemlerini merkezi işlemciden alarak gecikmeyi en aza indirir ve toplam enerji tüketimini azaltır.
Endüstriyel operatörler için bu donanım ayrımı, makine görme için yüksek hızlı görüntü analizinin kritik kontrol lojikleri veya iletişim protokolleriyle çakışmamasını sağlar.
### Mekanik ve Dayanıklılık Özellikleri
Sistem, modern otomotiv veri ekosistemi ve akıllı fabrika ortamlarının ihtiyaçlarına uygun 1U ultra ince form faktöründe tasarlanmıştır. Bu kompakt kasa, dar endüstriyel kabinetlere ve 1U sunucu raflarına entegre edilebilir.
Fan olmayan termal tasarım, hareketli parçaların neden olduğu mekanik arızaları ortadan kaldırır. MIL-STD-810H standardı ile titreşim ve darbe direnci test edilmiştir, bu özellikler Otomatik Rehberli Araçlar (AGV) gibi mobil uygulamalarda yüksek güvenilirlik sağlar.
Kablo kilidi ile güvenli bağlantı ve 9V-36V arası geniş DC giriş aralığı sayesinde endüstriyel güç dalgalanmalarına karşı dayanıklıdır.
### Bağlantı ve Termal Yönetim
Sistem -20°C ile 60°C arasında çalışabilir, bu da klimasız fabrika ortamlarında çalışmayı mümkün kılar.
Edge-to-cloud veri transferi ve sensör entegrasyonu için üç adede kadar 2.5GbE LAN portu ve modüler yükseltmeler için M.2 genişletme yuvaları mevcuttur.
Yüksek hızlı veri kaydı için opsiyonel UFS 3.1 depolama desteklenir; bu depolama SATA tabanlı geleneksel endüstriyel depolamadan daha yüksek okuma/yazma hızları sunar.
Intel NPU 5.0 ve dayanıklı 1U kasanın birlikte kullanımı, hafif AI çıkarımı için stabil bir ortam sağlar. Bu teknik özellikler, üreticilerin kalite kontrol ve kestirimci bakımı veri üretim noktasında uygulamasına olanak tanır, böylece geniş ağ üzerindeki bant genişliği ihtiyacını azaltır.
Bu gelişmeler, endüstriyel otomasyonda yapay zekanın sınır cihazlarda kullanımı için önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.