Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🏭 Endüstriyel Veri Mimarisi Entegrasyonu: Otomatik Üretimin Yeni Yüzü 🚀

Ahmet Ö.

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • EMS Engineer
  • art_113_95f75b3bc037ea1e11e33dd261c0f840.jpg

Üretim dünyası, dijitalleşme ve otomasyonla birlikte hızla dönüşüyor. Bu dönüşümün kalbinde ise operasyonel teknoloji (OT) ve bilgi teknolojileri (IT) arasındaki veri akışını birleştiren entegre çözümler yatıyor. Siemens ve HighByte, bu alanda çığır açan bir iş birliğine imza atarak, endüstriyel veri mimarisini yeniden tanımlıyor.

─────────────────────────

💡 Siemens Industrial Edge ve HighByte Güçlerini Birleştiriyor​

Siemens Digital Industries, Industrial Edge ekosistemini genişleterek, HighByte Intelligence Hub'ı resmi uygulama pazarına dahil etti. Bu teknik iş birliği, Siemens'in operasyonel teknoloji (OT) uç bilişim mimarisi ile HighByte'ın endüstriyel veri operasyonları yazılımını bir araya getiriyor. Artık uygulama yönetimi ve uç (edge) yapılandırması, Siemens Industrial Edge platformunda yerel olarak gerçekleştirilebiliyor.

HighByte Intelligence Hub, Siemens Connectivity Suite ile entegre çalışarak, programlanabilir mantık denetleyicilerinden (PLC), denetleyici kontrol ve veri toplama (SCADA) sistemlerinden ve farklı endüstriyel protokollerden veri alabiliyor.

📊 Veri Bağlamlandırma ve Çift Yönlü Orkestrasyon​

Bu entegre çözüm, bir Birleşik Ad Alanı (Unified Namespace) sağlayıcısı olarak işlev görerek, kurumsal katmanlar arasında standartlaştırılmış bir veri erişim mimarisi oluşturuyor. Fiziksel üretim varlıklarından gelen ham telemetri verileri, HighByte Intelligence Hub içinde ölçeklenebilir yapılandırma kuralları kullanılarak toplanıyor ve dönüştürülüyor. Bu süreç, operasyonel verilere yapısal iş bağlamı ekleyerek, IT hizmetlerine iletilmeden önce anlam kazanmasını sağlıyor.

Veri hattı, otomatik endüstriyel otomasyon iş akışlarını etkinleştirmek için çift yönlü çalışıyor. Gelen veri normalleştirmesine ek olarak, mimari güvenli giden kontrol komutlarını da destekliyor. Üretim Yürütme Sistemleri (MES) gibi IT düzeyindeki sistemler, manuel müdahaleye gerek kalmadan makine ayar noktalarını düzenlemek için operasyonel parametreleri uç bağlantı katmanı aracılığıyla fabrika katındaki PLC'lere geri iletebiliyor.

art_113_518f8efb45bf35de3adde1089cf84f51.jpg

⚙️ Dağıtım ve Endüstriyel Uygulama​

Bu ortak mimari, kuruluşların gelişmiş analitikler için normalleştirilmiş veri kümeleri derlemesine olanak tanıyor. Bu, Siemens Intelligence Center X yazılımı aracılığıyla yönetilen yapay zeka modellerinin ve ajanlarının eğitilmesini de kapsıyor.

Bu entegre altyapının dağıtımı, Brezilya'daki düz cam üreticisi Vivix Vidros Planos'ta başarıyla doğrulandı. Şirket, birincil üretim operasyonlarını dijitalleştirmek için birleşik Siemens Industrial Edge, HighByte ve Intelligence Center X mimarisini uygulayarak 30 endüstriyel uygulama devreye aldı. Teknik çerçeve, 120 milyon dolarlık bir cam eritme fırınındaki varlık bozulmasını izlemek ve önlemek için tasarlanmış bir tahmine dayalı bakım uygulamasını çalıştırmak için kullanılıyor. Bu sayede, yapısal varlığın operasyonel ömrü ve süreç kararlılığı maksimize ediliyor.

🤝 Stratejik Uyum ve Gelecek Vizyonu​

Siemens Digital Industries Otomasyon COO'su ve CTO'su Rainer Brehm, "Bu ortaklık, yapay zeka destekli endüstriyel üretimi gerçeğe dönüştürmek için temel bir zorluğu çözüyor: farklı kaynaklardan gelen verileri kurumsal çapta erişilebilir, anlaşılır ve eyleme geçirilebilir hale getirmek" dedi. HighByte CEO'su Tony Paine ise, "Endüstriyel kuruluşlar uzun süredir IT ve OT sistemleri arasındaki parçalanmış verilerle mücadele ediyordu. HighByte Intelligence Hub'ı Industrial Edge üzerindeki Industrial Information Hub ile doğrudan entegre ederek, müşterilere bağlamlandırılmış ve standartlaştırılmış verilere doğrudan bir yol sunuyoruz. Bu, Siemens'in Intelligence Center X ile veri ürünleri oluşturmak ve yapay zekayı ölçekli olarak kullanmak için gereken temeldir" şeklinde konuştu.

Bu iş birliği, endüstriyel otomasyonun geleceğini şekillendirirken, veri entegrasyonunun ve yapay zekanın üretim süreçlerindeki kritik rolünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Veri silolarını ortadan kaldırarak, işletmelerin daha akıllı, daha verimli ve daha sürdürülebilir üretim yapmalarının önünü açıyor.

Geri