- Konu Yazar
💡 IT ve SCADA Yakınlaşması: Kullanıcı Deneyimi Odaklı Tasarım
Daha önceki tartışmalarımızda, modern endüstriyel otomasyonun kurumsal yazılım geliştirme pratiklerini nasıl benimsediğini incelemiştik. Web tabanlı platformlar, endüstriyel uygulamaların sadece teknolojisini değil, aynı zamanda geliştirme ve bakım metodolojilerini de değiştirdi. Peki, bu değişiklikler sistemleri her gün kullanan insanlar için ne anlama gelmeli?
🤯 Karmaşık Arayüzlerden Tekdüze Deneyime
Onlarca yıldır, endüstriyel yazılımlar tek tek uygulamalar halinde gelişti. Bir tesiste SCADA için ayrı, üretim raporlama için ayrı, reçete yönetimi için ayrı, kalite için ayrı ve ekipman performansı için bambaşka bir arayüz olabiliyordu. Her uygulama kendi amacına hizmet etse de, her biri kendi navigasyonunu, terminolojisini, görsel stilini ve iş akışını beraberinde getiriyordu.
Zamanla operatörler sadece ekipman çalıştırmada değil, aynı zamanda birbiriyle alakasız yazılım paketleriyle nasıl etkileşim kuracaklarını hatırlamada da uzmanlaştılar.
🌐 Tüketici Yazılımlarından İlham Alan Tasarım
Ancak fabrika dışında yazılım farklı bir şekilde gelişti. Online bankacılık, online alışveriş, e-posta yönetimi veya bulut uygulamaları aracılığıyla işbirliği yapsın, günümüzün web deneyimleri ortak tasarım kalıplarını paylaşıyor. Navigasyon tanıdık geliyor. Bilgiler tutarlı bir şekilde sunuluyor. Kullanıcılar, arayüz bekledikleri gibi davrandığı için uygulamayı nasıl kullanacaklarını nadiren düşünmek zorunda kalıyorlar.
Endüstriyel yazılım da aynı yönde ilerlemeye başlıyor.
Process and Data Automation (PDA) Dijitalleşme Yöneticisi Eric Williams, "İlk adım, modern yazılımın geliştirme pratiklerini benimsemekti," diyor. "Bir sonraki adım, aynı prensipleri yazılımı kullanan insanlara uygulamak. Harika endüstriyel uygulamalar sadece güçlü olmakla kalmamalı, ilk etkileşimden itibaren tanıdık gelmeli."
🤝 Entegre ve Tutarlı Bir Yazılım Ortamı
Modern SCADA ve üretim uygulamaları artık izole araçlar gibi hissetmek zorunda değil. Bunun yerine, operatörlerin üretim panoları, ekipman kontrolleri, kalite sistemleri ve üretim yürütme uygulamaları arasında her seferinde yeni bir arayüz öğreniyormuş gibi hissetmeden doğal bir şekilde hareket edebilecekleri uyumlu bir yazılım ortamının parçası olabilirler.
PDA'nın tutarlılık yaklaşımı, tasarım ve geliştirme faaliyetleri başlamadan önce başlıyor. Her projeyi sıfırdan geliştirmek yerine, PDA, gelecekteki uygulamalar için yeniden kullanılabilir yapı taşları olarak hizmet veren standartlaştırılmış arayüz bileşenlerinden oluşan bir kütüphane oluşturmaya yatırım yaptı. Tıpkı bir LEGO tuğla koleksiyonunun sayısız benzersiz yaratıma dönüştürülebilmesi gibi, bu bileşenler de son derece özelleştirilmiş SCADA, MES, OEE, reçete yönetimi ve raporlama çözümlerinin inşa edilebileceği ortak bir temel sağlıyor.
PDA Çözüm Uzmanı II Pierce Thompson, "Her projeye sıfırdan başlamak olarak düşünmüyoruz," diye açıklıyor. "Ortak tasarım ve kullanılabilirlik sorunlarını zaten çözen kanıtlanmış arayüz bileşenlerinden oluşan bir kütüphane oluşturmaya yatırım yaptık. Bu, mühendislik çabamızı aynı temeli tekrar tekrar inşa etmek yerine her müşterinin sürecine odaklamamızı sağlıyor."
🚀 Hızlı Geliştirme ve Esneklik
Avantaj sadece daha hızlı geliştirme değil, aynı zamanda tutarlılık. Düğmeler aynı şekilde davranıyor. Navigasyon tanıdık kalıpları takip ediyor. Bilgiler ortak düzenler kullanılarak sunuluyor. Zamanla yeni uygulamalar eklendikçe, farklı satıcılardan bağımsız ürünler yerine mevcut sistemin doğal uzantıları gibi hissediliyorlar.
Thompson, "Her üretim operasyonu benzersizdir," diyor. "İşlevsellik bu farklılıkları yansıtmalı, ancak kullanıcı deneyimi yansıtmamalı. Operatörler bir OEE panosundan bir reçete yönetimi ekranına veya bir hat kontrol uygulamasına geçtiğinde, tamamen farklı bir yazılım öğreniyormuş gibi hissetmemeliler."
Bu yaklaşım, birçok geleneksel SCADA ortamında pratik olmayan bir esneklik de sağlıyor. Arayüz modern web geliştirme prensipleri kullanılarak inşa edildiği için, görsel temalar tüm uygulamaya uygulanabiliyor. Kuruluşlar koyu modu destekleyebilir, renk görme bozukluğu olan kullanıcılar için erişilebilirliği iyileştirebilir veya yüzlerce ayrı ekranı yeniden tasarlamadan görsel stilleri ayarlayabilir. Aynı arayüz, büyük kontrol odası ekranlarında, mühendislik iş istasyonlarında, tabletlerde ve mobil cihazlarda doğal olarak uyum sağlayabilirken, tutarlı bir kullanıcı deneyimini korur.
✨ Geleceğin Endüstriyel Yazılımı
Belki de en önemlisi, bu, endüstriyel yazılımın onu kullanan insanlarla birlikte gelişmesine olanak tanıyor. Günümüzün işgücü, sezgisel web uygulamaları, akıllı telefonlar ve bulut hizmetleriyle etkileşim kurarak büyüdü. Yazılımın duyarlı, tutarlı ve gezinmesi kolay olmasını doğal olarak bekliyorlar. Endüstriyel uygulamalar da aynı beklentileri karşılamalıdır; güvenilirliği feda etmeden, kurumsal yazılımı zaten dönüştürmüş olan kullanıcı deneyimi prensiplerini uygulayarak.
IT ve operasyonel teknolojinin yakınlaşması, sistemleri birbirine bağlamaktan çok daha fazlasıdır. Aynı zamanda insanların hızlı bir şekilde benimseyebileceği, güvenle kullanabileceği ve yıllarca üzerine inşa etmeye devam edebileceği yazılımlar sunmakla ilgilidir.
Endüstriyel otomasyon gelişmeye devam ettikçe, kuruluşlar yazılımı sadece ne yapabildiğine göre değil, aynı zamanda ona güvenen insanların günlük işlerine ne kadar doğal bir şekilde uyduğuna göre de değerlendireceklerdir.