- Konu Yazar
## Hannover Messe 2026'da Endüstri Zorlu Koşullara Rağmen Somut Çözümler Sunuyor
Hannover Messe 2026, zorlu dönemlerde dahi endüstrinin somut çözümler geliştirdiğini kanıtladı. Yapay zeka, otomasyon ve dijitalleşme, üretim süreçlerini daha verimli hale getirerek rekabet gücünü artırmada kritik rol oynuyor.
### Uluslararası Katılım ve Etkileşim
Dünyanın üretim endüstrisi alanındaki en büyük fuarı olan Hannover Messe’ye 110.000 ziyaretçi katıldı. Bu sayı geçen yılki 123.000 ziyaretçiye kıyasla biraz düşük kaldı; seyahatleri hava yolu ve toplu taşıma grevleri zorlaştırdı. Ancak fuarın atmosferi ve ziyaretçi kalitesi, teknolojilerin hazır olduğunu ve uygulamanın önem kazandığını gösterdi.
Katılımcıların %40’ı yurt dışından gelmiş olup Çin, Brezilya, ABD, Japonya ve Güney Kore en fazla ziyaretçi gönderen ülkeler arasında yer aldı.
### Endüstrinin Geleceğini Şekillendiren Yenilikler
Yapay zeka, robotik, otomasyon ve enerji altyapısı, sanayi geleceğinin merkezinde yer alıyor. Bu yıl, AI destekli üretim sistemleri, süreç otomasyonu sağlayan araçlar ve arıza tahmini yapan çözümler ön plandaydı. Karmaşık hareketleri gerçekleştirebilen insansı robotlar, üretim ve hizmet sektöründe geleceğin çalışanları olarak tanıtıldı. Ayrıca karbon-nötr sanayiye geçişte enerji verimliliği ve şebeke genişletmesine yönelik çözümler sergilendi.
### Siyasi ve İş Dünyasından Güçlü Katılım
Fuar, iş ve siyaset dünyasından yüksek seviyede temsilcileri ağırladı. Alman Şansölye Friedrich Merz, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Siemens CEO’su Roland Busch, SAP CEO’su Christian Klein, Almanya Ekonomi Bakanı Katherina Reiche ve Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius gibi isimler etkinlikte yer aldı. Ayrıca Kanada Sanayi Bakanı Mélanie Joly ve Avrupa Komisyonu’ndan Stéphane Séjourné de fuarı ziyaret edenler arasındaydı.
### Endüstri Talepleri ve Çözümler
Endüstrinin önde gelen isimleri Avrupa’nın iş yapma lokasyonu olarak baskı altında olduğunu vurguladı. Artan maliyetler, aşırı düzenlemeler ve jeopolitik belirsizlikler şirketlerin rekabet gücünü etkiliyor. Ancak fuar, geleceğe yönelik yatırımlar, inovasyon ve yeni pazarlar açmakta kararlılık olduğunu ortaya koydu.
ZVEI Başkanı Dr. Gunther Kegel, Hannover Messe konseptinin başarılı olduğunu belirterek, özellikle "Center Stage" alanının politika yapıcılarla yüksek düzeyde bir araya gelme imkanı sağladığını ifade etti. Kegel, hızlı deregülasyonun endüstriyel AI alanında Almanya ve Avrupa’nın rekabetçi kalması için şart olduğunu vurguladı.
VDMA Genel Müdürü Thilo Brodtmann ise dijitalleşmenin hızla ilerlediğini ve yapay zeka ile insansı robotların fuarın belirleyici temaları olduğunu belirtti. Almanya ve Brüksel’deki siyasetçilerin taahhüt ettikleri reformları hızla hayata geçirmeleri gerektiğinin altını çizdi.
### Brezilya: Doğru Zamanda Güçlü Bir Ortak
Partner ülke olarak Brezilya, endüstri, enerji ve dijitalleşme alanlarındaki geniş katılımıyla fuara dinamizm getirdi. Küresel ticaret ilişkilerinin değiştiği bu dönemde, Avrupa ile Latin Amerika arasında daha dayanıklı tedarik zincirleri ve iş birliklerini destekleyen önemli bir mesaj verdi.
### Fuar Konsepti ve Katılımcı Deneyimi
Hannover Messe 2026, yenilenmiş fuar planı ve yeni ağ kurma formatlarıyla katılımcılara pratik ve hedefe yönelik deneyim sundu. Masterclass oturumları, firmanın uzmanlığını potansiyel müşterilere doğrudan aktarma şansı verdi.
"Center Stage" platformu ise bilgi aktarımı, tartışma ve ilham kaynağı olarak yaklaşık 30.000 ziyaretçiyi çekti ve büyük ilgi gördü.
### Hannover Messe 2027’ye Bakış
2027’de fuar, "Europe Energy Week" etkinliği ile eş zamanlı düzenlenecek ve enerji sektörü paydaşlarını politika yapıcılarla buluşturacak. Ayrıca fuar, 5-8 Nisan tarihleri arasında yoğun günlere odaklanarak daha verimli ve cazip hale gelecek.
Jochen Köckler, yapay zekanın gerçek makineler ve üretim sistemleriyle birleşiminin Hannover Messe’nin önümüzdeki yıllardaki ana teması olacağını belirtti.
### Hannover Messe Hakkında
Hannover Messe, üretim endüstrisinin dünya çapındaki en büyük fuarıdır. Yaklaşık 3.000 elektrik, makine, dijital ve enerji sektörü firması rekabetçi ve sürdürülebilir endüstri çözümlerini sunar. Ana sergi alanları Otomasyon & Dijitalleşme, Enerji & Endüstriyel Altyapı ve Araştırma & Teknoloji Transferidir. Yapay zeka tüm alanlarda ortak temadır. Bir sonraki fuar 20-24 Nisan 2026 tarihlerinde gerçekleşecek ve Brezilya partner ülkedir. 2027 fuarının partner ülkesi ise İspanya’dır.