Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

İş Birliğiyle Gelişen Yapay Zekâ Destekli Endüstriyel Robotik

Ahmet Ö.

Kurumsal
  • EMS Engineer
  • 1773734582502-107974-fanuc.jpg

## İş Birliğiyle Gelişen Yapay Zekâ Destekli Endüstriyel Robotik

FANUC ve NVIDIA, yapay zekâ, simülasyon ve robotik teknolojilerini entegre ederek fabrikalarda adaptif otomasyona öncülük eden stratejik bir iş birliği başlattı.

Bu iş birliği, FANUC’un robotik ve fabrika otomasyonundaki deneyimi ile NVIDIA’nın yapay zekâ hesaplama ve simülasyon teknolojilerini bir araya getirerek, dinamik üretim ortamlarında algılayabilen, düşünebilen ve hareket edebilen robotlar geliştirmeyi hedefliyor.

### Dijital Kopyalar ve Sanal Robot Eğitimi

Ortaklığın önemli bir ayağı, FANUC’un ROBOGUIDE simülasyon yazılımının NVIDIA Isaac Sim ve NVIDIA Omniverse ile entegrasyonu. Bu sayede üreticiler, üretim ortamlarının fotogerçekçi dijital kopyalarını oluşturabiliyor, iş akışlarını simüle edebiliyor ve robotları sahaya çıkmadan önce sanal ortamda eğitebiliyor.

Sanal ortamda süreçlerin doğrulanması, devreye alma sürelerini kısaltırken maliyetleri düşürüyor ve sistem performansını artırıyor. Ayrıca dijital kopya teknolojisi, üretim koşulları değiştikçe sistemlerin sürekli olarak optimize edilmesine olanak sağlıyor.

### Kenarda Yapay Zekâ Destekli Robotlar

FANUC, NVIDIA Jetson kenar işlem modülleri ve yapay zekâ altyapısını kullanarak endüstriyel robotlara gerçek zamanlı zekâ katıyor. Bu, robotların verileri yerelde işleyip üretimdeki değişkenlere uyum sağlamasına ve karmaşık görevleri daha yüksek hassasiyetle gerçekleştirmesine olanak tanıyor.

Otomotiv üretimi, lojistik ve gıda işleme gibi uygulama alanlarında bu teknoloji, kritik zamanlı işlemlerde hızlı karar alma ve gelişmiş tepki verme yetenekleri sağlıyor.

### Açık Platform ve Gelişmiş Programlama

FANUC, yapay zekâ odaklı uygulama geliştirmeyi desteklemek için açık platform stratejisini genişletiyor. Şirket, tüm robot serisinde ROS 2 sürücüsü ve Python programlama desteği sunuyor. Bu, geliştiricilerin yapay zekâ uygulamalarını daha kolay oluşturup devreye almasını sağlıyor.

Robotlar ayrıca ultra yüksek hızlı hareket kontrolü ile operasyon sırasında robot hareketlerinde hassas ve dinamik ayarlamalar yapılabilmesine imkan veriyor.

### Doğal Etkileşim ve Kolay Programlama

Ortaklık, operatörlerin robotlarla etkileşiminde de yenilikçi yöntemler keşfediyor. NVIDIA yapay zekâ teknolojileri kullanılarak sesli komutların algılanması ve otomatik Python kodu oluşturulması mümkün hale geliyor.

Bu yaklaşım, robot programlamayı basitleştirirken, özel uzmanlık ihtiyacını azaltıyor ve daha fazla çalışanın otomasyon süreçlerini kolayca yapılandırıp ayarlamasını sağlıyor.

### Adaptif Üretime Doğru

Yapay zekâ, simülasyon ve robotik entegrasyonuyla daha uyumlu üretim sistemlerine geçiş destekleniyor. Sanal eğitim, gerçek zamanlı zekâ ve basitleştirilmiş programlama sayesinde değişen üretim taleplerine hızla cevap verme imkanı sağlanıyor.

Bu yetenekler, iş gücü sıkıntılarına çözüm bulma, özelleştirme arttırma ve operasyonel verimliliği yükseltme çabalarını destekleyerek fiziksel yapay zekâyı endüstriyel otomasyonun geleceğinde kilit teknoloji haline getiriyor.

Geri