- Konu Yazar
Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) ile üretim sektörü, siber saldırılara karşı en savunmasız gruplar arasında yer alıyor. Verizon'ın 2026 Veri İhlali Araştırmaları Raporu, bu sektörlerin daha az kaynağa sahip olmalarına rağmen fidye yazılımı saldırıları ve siber güvenlik ihlalleriyle daha sık karşılaştığını ortaya koyuyor.
─────────────────────────
🌍 Küresel Tehdit: Siber Suçlular Durmuyor!
145 ülkede gerçekleşen 22.000 onaylanmış veri ihlaline dayanan rapor, siber suçluların sürekli olarak sıfırıncı gün (zero-day) ve kritik güvenlik açıklarını bulduğunu, saldırı araçlarını geliştirmek için Üretken Yapay Zeka (GenAI) kullandığını ve sosyal mühendislik taktiklerini giderek karmaşıklaştırdığını belirtiyor.
📈 Üretim Sektörü Siber Güvenlik Merceğinde ⚙️
Çoğu rapor, üretim sektörünü siber saldırılara karşı en savunmasız sektörler listesinin başında gösteriyor. Özellikle 2025 yılında ABD'deki üretim sektörü, fidye yazılımından en çok etkilenen alan oldu.
Verizon'ın 2026 raporuna göre, çalınan verilerle onaylanmış saldırı sayısına göre ilk üç sektör:
[]Finans ve Sigorta: 3.809 olay, 1.300 onaylanmış saldırı
[]Üretim: 3.627 olay, 2.713 onaylanmış saldırı
[]Kamu Yönetimi: 3.634 olay, 2.410 onaylanmış saldırı
Dördüncü sırada yer alan eğitim hizmetleri sektöründe ise 1.302 olay ve 1.252 onaylanmış saldırı bulunuyor. Bu da ilk üçten sonraki düşüşün ne kadar keskin olduğunu gösteriyor.
💰 Motivasyon: Para ve Casusluk 🕵️♂️
Siber suçluların üretim sektörünü hedef almasındaki birincil motivasyon, vakaların %87'sinde finansal kazanç iken, %15'inde casusluk olarak belirlendi. Karşılaştırma yapmak gerekirse, sağlık sektöründeki saldırıların %99'u, finans ve sigorta sektöründekilerin ise %98'i finansal motivasyonluydu. Kamu yönetimi sektöründeki saldırıların %33'ü ve eğitim hizmetleri sektöründekilerin %21'i casusluk amaçlıydı.
🛡️ KOBİ'ler Daha Büyük Risk Altında 📉
KOBİ'ler, büyük işletmelerle aynı siber güvenlik zorluklarıyla karşı karşıya. Tehdit aktörlerinin kimliği, hedefleri ve kullandıkları araçlar, hedef kuruluşun büyüklüğüne bakılmaksızın aynı kalıyor.
Verizon'ın verilerine göre, fidye yazılımı saldırılarının kurbanı olan kuruluşların %96'sı KOBİ'lerdi ve KOBİ'leri hedef alan siber suçluların motivasyonu %100 oranında finansaldı.
Rapor, bir işletmenin siber güvenliğe ayırabileceği kaynak ne kadar azsa, başarılı bir şekilde hacklenme ve/veya bir ihlalin etkilerini hafifletememe olasılığının o kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
💥 En Popüler Saldırı Türleri 💻
2025 yılında siber suçluların en çok kullandığı üç saldırı türü şunlardı:
[
- ]Sistem İhlali (System Intrusion): %61
[]Sosyal Mühendislik (Social Engineering): %17
[]Temel Web Uygulaması Saldırıları (Basic Web Application Attacks): %10
Yazılım güvenlik açıklarını kullanan olayların sayısı geçen yıla göre %240 arttı. DataBee'den Scott Miserendino'ya göre, güvenlik açığı istismarı siber suçlular için bir "ön kapı" ve BT'nin yazılım yamaları bu hıza yetişemiyor.
Miserendino, "Kuruluşlar, kritik güvenlik açıklarının artan birikimiyle karşı karşıya; bunların sadece %26'sı tamamen giderilmiş durumda ve ortalama giderme süresi 43 güne kadar uzuyor. Buradaki boşluk farkındalık değil; operasyonel yürütme. Güvenlik ekiplerinin güvenlik açığı verileri eksik değil; parçalanmış ortamlarda bunları ölçekli olarak önceliklendirme, koordine etme ve üzerinde hareket etme yetenekleri eksik," diyor.
🎣 Sosyal Mühendislik ve Şifre Dökümü 🔑
Kimlik avı e-postaları gibi araçlarla insanları oturum açma bilgilerini vermeye ikna eden sosyal mühendislik, siber suçlular için daha zorlu hale gelse de hala popülerliğini koruyor. 2026 Verizon raporuna göre, 2025'teki tüm e-posta tabanlı saldırıların %80'ini kimlik avı oluşturdu.
Siber suçlular, sosyal mühendislik tabanlı saldırılarının karmaşıklığını artırmak zorunda kaldı. Bu saldırıların %41'i e-posta dışında sosyal medya ve kısa mesaj gibi yöntemleri kullandı. Hackerlar hatta yardım masası çalışanları gibi davranarak telefon üzerinden kimlik bilgilerine erişmeye çalışıyor.
2026 Verizon DBIR, ilk kez şifre dökücüleri (password dumpers) siber suçlular tarafından kullanılan bir saldırı aracı olarak listeliyor. Bu araçlar, oturum açma ekranlarını atlayarak, doğrudan işletim sistemlerine ve belleğe saldırarak kullanıcı adlarını ve şifreleri çalıyor.
Üçüncü taraf veri ihlali riski de artmaya devam ediyor. Üçüncü tarafları içeren ihlal sayısı geçen yıla göre %60 artarak toplam ihlallerin %48'ini oluşturuyor.
✅ Saldırılara Karşı Yanıtlar ve Öneriler 💡
Verizon, 2025 yılında kuruluşların verilerini kurtarmak için daha az ödeme yaptığını tespit etti. Ortalama fidye yazılımı ödemesi 139.875 dolar iken, 2024'te bu rakam 150.000 dolar, 2023'te ise 177.614 dolardı. Fidye ödemeyen kuruluşların oranı %69'a yükseldi, bu da yıllık %4'lük bir artış anlamına geliyor.
Rapor, bu iyileşen istatistiklerin, kuruluşların siber suçlara karşı geçmiş yıllara göre daha iyi hazırlandığını ve daha dirençli hale geldiğini gösterdiğini öne sürüyor.
Uzmanlar, bu eğilimi sürdürmek için kuruluşlara siber güvenlik temellerini uygulamaya devam etmelerini tavsiye ediyor. Bu, çalışanları sosyal medya ve kısa mesaj platformları olarak kimlik avı konusunda eğitmeyi ve şüpheli oturum açma taleplerini nasıl tanıyacaklarını öğretmeyi içeriyor.
Ayrıca, BT departmanlarının kritik güvenlik açıklarını daha hızlı yamalaması ve kuruluşların üçüncü tarafları kendi siber güvenlik hijyenlerinden sorumlu tutması gerekiyor.
Scott Miserendino, "İleriye dönük olarak, bu zorluğun yoğunlaşması muhtemel. Ortaya çıkan siber odaklı yapay zeka modelleri, güvenlik açığı keşfini dramatik bir şekilde hızlandırma ve istismar bariyerini düşürme potansiyeline sahip. Geniş çapta kullanılabilir hale gelmeden önce bile, saldırganların benzer yeteneklere erişerek açıklanmamış güvenlik açıklarını daha hızlı ortaya çıkaracaklarını ve bunları çok daha az uzmanlıkla silahlandıracaklarını beklemek makul," diye ekliyor.
Son olarak, kuruluşların veri ihlalleri için bir reaksiyon planına sahip olması şart. Bir kuruluş bir ihlali ne kadar erken tespit eder ve hafifletirse, fidye talebinden veya daha kötüsünden kaçınma olasılığı o kadar artar. Miserendino'nun da belirttiği gibi, "Kimlerin neye sahip olduğunu güvenilir bir şekilde yanıtlayabilen ve bu sahiplerin zamanında yama yapmaktan sorumlu olmasını sağlayabilen kuruluşlar, saldırgan yetenekleri hızlansa bile riski azaltmak için çok daha iyi bir konumda olacaklardır. Başka bir deyişle, tehdit ortamı hızla gelişirken, kazananlar temelleri daha fazla hassasiyet, hız ve hesap verebilirlik ile operasyonelleştirebilenler olacaktır."