Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🤖 Matrix Robotics'ten WAIC 2026'da İnsanoid Robot Devrimi! 🚀

art_308_d368889942929f739ffa3129ea2c7820.jpg

Matrix Robotics, İnsanoid Robot Teknolojisinde Çığır Açıyor!​

Şanghay'da düzenlenen Dünya Yapay Zeka Konferansı (WAIC 2026) Matrix Robotics'in üçüncü nesil insanoid robot platformu MATRIX-3 ve geliştirilmiş WAVE Fiziksel Yapay Zeka Temel Modeli ile adeta bir teknoloji şöleni yaşattı. Şirket, ticari hizmetlerden endüstriyel uygulamalara kadar geniş bir yelpazede insan-robot etkileşimi ve otonom manipülasyon yeteneklerini sergiledi.

Çok Yönlü Uygulamalar ve Esneklik 🌐​

Matrix Robotics, robotlarının ticari hizmetler, perakende, konaklama, kamu hizmetleri, eğitim ve depolama gibi birçok alanda nasıl kullanılabileceğini gösterdi. Dört özdeş insanoid robot, aynı temel yapay zeka modelini kullanarak farklı görevleri başarıyla yerine getirdi. Bu, tek bir yazılım platformunun farklı senaryolara nasıl uyarlanabileceğini ve operasyonel esnekliğin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi.

Fiziksel Yapay Zeka Mimarisi: WAVE Modeli 🧠​

Şirket, fiziksel ortamlarda çalışan robotlar için özel olarak geliştirilmiş WAVE Fiziksel Dünya Temel Modeli'nin güncellenmiş bir versiyonunu tanıttı. Bu model, simüle edilmiş ve gerçek dünya ortamlarından toplanan fiziksel etkileşim verilerini işlemek üzere tasarlandı. İki katmanlı mimarisi sayesinde, model sahne anlama, akıl yürütme ve görev planlamayı gerçekleştirirken, ayrı bir hareket kontrol modeli koordineli tüm vücut hareketlerini sağlıyor. Bu sayede robotlar, otonom karar verme ve sürekli hareket kontrolünü bir arada sunuyor.

Canlı Teknik Gösteriler Nefes Kesti ☕📦🚶​

• Kahve Servisi: Bir robot, kahve makinesini kullanarak otonom bir kahve servis asistanı olarak görev yaptı.
  • İnsan-Robot Etkileşimi: İkinci bir robot, konuşma tanıma, anlamsal anlama ve görsel algı kullanarak interaktif iletişim ve jest tanıma yeteneklerini sergiledi.
  • Nesne Manipülasyonu: Üçüncü bir sistem, farklı boyut, ağırlık ve yüzey özelliklerine sahip nesneleri tanımlayıp taşıyarak genel nesne manipülasyonunu gösterdi.
  • Lokomosyon ve Navigasyon: Dördüncü robot, kalabalık bir ortamda otonom ziyaretçi tespiti, engellerden kaçınma ve koordineli tam vücut hareketi ile lokomosyon ve navigasyon yeteneklerini sergiledi.

MATRIX-3 Donanım Platformu 💪​

MATRIX-3, insan çalışanlar için tasarlanmış ortamlarda çalışmak üzere geliştirildi. Yaklaşık 1.70 metre boyunda ve 65 kilogram ağırlığındaki bu robot, 27 serbestlik dereceli tendon tahrikli el yapısına sahip. Bu el, geleneksel insan araçlarını kullanabiliyor ve çeşitli nesneleri tutabiliyor. Dağıtılmış dokunsal algılama ve biyomimetik yüzey malzemeleri, yakın insan etkileşimini desteklerken, entegre hareket kontrol algoritmaları koordineli yürüme ve manipülasyonu mümkün kılıyor. Robot, tek şarjla yaklaşık dört saat kesintisiz çalışabiliyor.

Endüstriyel Dağıtım ve Gelecek Vizyonu 🏭​

Matrix Robotics, veri işleme, yapay zeka modelleri, hareket kontrolü, donanım tasarımı ve üretimi dahil tüm teknoloji yığınının şirket içinde geliştirildiğini belirtti. Şanghay'daki üretim tesisi, 2026'da 5.000, 2027'de ise 10.000 adetlik yıllık üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Şirket, konaklama, araştırma ve ticari hizmetler gibi sektörlerden yaklaşık 1.000 robot siparişi aldığını ve pilot uygulamaların gerçek dünya koşullarında değerlendirilmeye başlandığını duyurdu.

WAIC 2026'dan Önemli Duyurular 📢​

WAIC 2026 sırasında Matrix Robotics, WAVE Fiziksel Dünya Temel Modeli'nin güncellenmiş versiyonunu ve bölgesel dağıtım, sistem entegrasyonu ve satış sonrası hizmetleri desteklemeyi amaçlayan MATRIX Küresel İş Ortağı Programı'nı başlattığını duyurdu. Bu etkinlik, şirketin Fiziksel Yapay Zeka, insanoid robotik ve endüstriyel dağıtımı tek bir platformda birleştirme vizyonunu net bir şekilde ortaya koydu.

Geri