Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Schneider Electric ve Microsoft, Hannover Messe 2026'da Yazılım Tabanlı Üretimi İleri Taşıyor

Erkan Teskancan

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • OLM MUH
  • 1776744318977-109399-se.jpg

Schneider Electric ile Microsoft, Hannover Messe 2026'da endüstride yeni bir dönemi başlatıyor. Yazılım tanımlı, birleşik ve yapay zeka destekli bir mimariyle geleneksel otomasyon engelleri kaldırılarak üretim süreçleri hızlanıyor ve sürdürülebilir hale geliyor.

### Yazılım Tanımlı Birleştirilmiş Mimariyle Endüstriyel Verimlilik
    Schneider Electric ile Microsoft arasındaki stratejik iş birliği, katı ve parçalı sistemleri ortadan kaldırıp, tek bir yazılım tanımlı yapıya dönüştürüyor. Geleneksel yöntemlerin aksine, bu ortaklık açık otomasyon ve yapay zeka tabanlı orkestrasyonla, bir kez oluşturulan mantığın her yerde - tesis içi, uçta veya bulutta - kolayca uygulanmasını sağlıyor.

### Mühendislik ile Operasyonun Bütünleşmesi
    Modern üretimde tasarım yazılımları ile saha uygulamaları arasındaki kopukluk önemli bir engeldi. EcoStruxure Automation Expert yazılımı, tekrar kullanılabilir mantıkların standartlaştırılıp dijital ikizlerle doğrulanmasına olanak vererek entegrasyonu sağlıyor. Microsoft Azure’un yapay zeka ve bulut hizmetleri doğrudan üretim katmanına bağlanarak, "agentic manufacturing" konseptini mümkün kılıyor. Burada yapay zeka, rutin tasarım kararlarını otomatikleştirip paketleri otonom şekilde doğruluyor.

### Verimlilikte Somut Kazanımlar
    Bu entegre süreç, operasyonel süre ve maliyetleri ciddi oranda azaltıyor. Azure destekli sanayi yardımcı pilotu kullanan mühendis ekipler, kontrol yapılandırma ve dokümantasyon görevlerinde %50 zaman tasarrufu sağladı. Üretim hattı ayarlamaları haftalar sürerken, bu teknoloji ile sadece saatler içinde tamamlanabiliyor. Özellikle yeşil hidrojen üretimi gibi zorlu alanlarda, H2E Power iş birliğiyle yüksek sıcaklık elektrolizinde 6.000 saati aşkın özerk stabil çalışma gösterildi. Bu sayede hidrojen maliyetleri %10 oranında düşerken, 10 MW kapasiteli bir tesiste yıllık yaklaşık 500.000 € tasarruf sağlandı.

### Esnek ve Güvenilir Üretimde Yeni Dönem
    Tasarım, devreye alma ve operasyon arasındaki bariyerlerin kaldırılması, küresel tedarik zinciri sorunlarına ve ürün çeşitliliğine karşı ölçeklenebilir çözümler sunuyor. Bu platform dijital süreçlere güvenlik ve uyumluluğu entegre ederek, yüksek regülasyonlu sektörlerin modernleşmesini destekliyor. Geleneksel donanım odaklı otomasyondan, yapay zeka destekli esnek modelle üretim firmaları daha önce mümkün olmayan çeviklik ve sürdürülebilirlik seviyelerine ulaşabiliyor.

Geri