- Konu Yazar
Siemens, endüstriyel sınıf özel 5G altyapısını ABD ve yedi ek ülkeye genişletti. Bu gelişme, 3,8–4,2 GHz bandını ve ABD'ye özgü CBRS bandını kapsayan iki yeni radyo biriminin devreye alınması sayesinde mümkün oldu. Böylece Siemens'in 5G altyapısı toplamda Avrupa ve Amerika kıtalarında 15 ülkeye ulaştı.
### Siemens 5G Altyapısının Önemi
Özel CBRS bandı radyo birimi, ABD'deki üreticilere Siemens'in özel 5G teknolojisini kendi tesislerinde uygulama imkanı veriyor. Bu altyapı, üretim, gıda ve içecek, ilaç, iç lojistik, ağır sanayi ve vinç işletmeleri gibi endüstriyel sektörleri destekliyor.
Şirket, 5G yönlendiricilerini yeni kenar çalışma yetenekleriyle güncelledi. Bu sayede uygulamalar cihaz üzerinde çalışabilir hale gelirken, gerçek zamanlı ve yapay zeka destekli veri işleme doğrudan üretim sahasında yapılabiliyor.
Siemens’in özel 5G altyapısı, endüstriyel kullanım senaryoları, operasyonel gereksinimler, OT siber güvenliği ve son kullanıcılar dikkate alınarak geliştirildi. Altyapı, üçüncü taraf sağlayıcılarına veya mobil ağ operatörlerine ihtiyaç duymayan, uçtan uca ve yerinde kablosuz ağ işletimi sunuyor. Ayrıca Siemens Xcelerator portföyünün bir parçası olarak IT/OT entegrasyonuna da imkan sağlıyor.
### Teknik Özellikler
- Desteklenen otomasyon protokolleri arasında Profinet yer alıyor.
- Ayarlanabilir veri yükleme ve indirme kapasiteleri mevcut.
- Alman güvenlik ve sertifikasyon kurumu TÜV'den kablosuz ProfiSafe iletişim sertifikası almıştır.
### Altyapının Mevcut Olduğu Ülkeler
- Yeni eklenen ülkeler: Belçika, Kanada, Finlandiya, Fransa, Norveç, Polonya, Birleşik Krallık ve ABD (ABD'de erişim 2026 yazında başlayacak).
- Önceden erişilebilir ülkeler: Avusturya, Brezilya, Danimarka, Almanya, Hollanda, İsveç ve İsviçre.
Siemens’in bu genişlemesi, sanayi sektöründe özel 5G teknolojilerinin benimsenmesini hızlandırırken, üretim süreçlerinin daha verimli ve güvenli şekilde yönetilmesine olanak tanıyor.