Cengiz Özemli
Moderasyon
- Konu Yazar
## Siemens, PCB Tasarım ve Test Süreçlerini ASTER ile Güçlendiriyor
Siemens, baskılı devre kartı (PCB) tasarım ve test süreçlerini geliştirmek amacıyla ASTER Technologies'i bünyesine kattı. Bu satın alma, test edilebilirlik, güvenilirlik ve üretilebilirlik konularında erken doğrulamaya imkan veren "shift-left" DFT yaklaşımını Siemens'in Xpedition ve Valor yazılımlarına entegre ediyor.
Siemens, sanal test simülasyonunu PCB tasarım ve üretim iş akışlarıyla birleştirerek ürün kalitesini artırmayı, yeniden işleme ihtiyacını azaltmayı ve elektronik sistem portföyünde pazara çıkış süresini hızlandırmayı hedefliyor. Yüksek kaliteli ürünler üretmek; bileşenlerin test edilebilirliğine, uzun vadeli işlevsellik, güvenlik ve performansa bağlıdır.
### ASTER Technologies’in Shift-Left Tasarım Prensibi
ASTER, test, güvenilirlik analizi ve kalite güvencesini PCB yapımından önce, genellikle kavramsal tasarım aşamasında gerçekleştiren yenilikçi bir "shift-left" tasarım prensibini uyguluyor. Böylece, üretim süreci başlamadan önce test ve üretim için tasarım (DFT ve DFM) erken aşamalarda birlikte yürütülüyor.
### TestWay Express Yazılımı
ASTER’in TestWay Express yazılımı, elektrik sistemlerinin ne kadar test edilebileceğini simüle ediyor; test edilemeyen bileşenleri, elektriksel kural ihlallerini veya eksik test noktalarını PCB üretilmeden tespit ediyor. Yazılım, test kapsamını teorik modellerle her tasarım aşamasında tahmin ediyor.
Örneğin, TestWay dijital ikiz teknolojisiyle lehim pastası kontrolü (SPI) makinesinin kapasitesini simüle ediyor. Lehimin yüksekliği veya hacmindeki anormalliklerin, ya da devre kartının çok yoğun olması nedeniyle yanlış uyarı riski varsa, mühendisler bu konuda uyarılıyor.
### Siemens ve ASTER Entegrasyonu
Siemens’in ASTER’i satın almasıyla, ASTER’in test "shift-left" DFT prensibi Siemens'in Xpedition ve Valor yazılımlarına entegre edilerek Siemens Xcelerator portföyü güçlendiriliyor. Bu birleşim, müşterilere yüksek kaliteli elektrikli ürünler ve sistemler geliştirmede bütünsel DFT ve DFM imkanları sunuyor, pazara çıkış süresini kısaltıyor ve maliyetli yeniden işleme ihtiyacını azaltıyor.
Siemens Xpedition, karmaşık şematik yakalama, kurulum ve simülasyon yönetimini sağlarken Valor, üretim hattına yönelik yeni ürün tanıtımı (NPI) ve DFM değerlendirmeleriyle tasarımların üretilebilirliğini garanti altına alıyor. Bu iki yazılım, tasarım ortamını gerçek üretimle dijital bir zincir halinde bağlıyor.
ASTER’in teknoloji entegrasyonu, Siemens’in küresel PCB pazarındaki varlığını güçlendirirken, ASTER de daha geniş müşteri kitlesine ulaşarak "dijital zincir" vizyonuna katkı sağlıyor.