- Konu Yazar
Siemens ve Humanoid, NVIDIA iş birliğiyle geliştirilen tam AI destekli adaptif üretim tesislerinde insan benzeri robotların fabrikalarda test edilmesiyle önemli bir adım attı. Almanya'nın Erlangen kentindeki Siemens elektronik fabrikasında başarıyla uygulanan HMND 01 Alpha robot, otonom lojistik görevleri üstlenerek fiziksel yapay zekanın gerçek dünyadaki potansiyelini gösterdi.
### Fiziksel Yapay Zekanın Üretimde Yükselişi
Fiziksel yapay zeka (Physical AI), makinelerin fiziksel dünyayı algılayıp, akıl yürütüp hareket etmesini sağlayan bir alan olarak üretim süreçlerinde devrim yaratmayı hedefliyor. Bu teknoloji, yüksek performanslı yapay zeka hesaplama, simülasyon, gelişmiş robotik platformlar ve derin endüstriyel otomasyon altyapısı gerektiriyor.
HMND 01 Alpha, Siemens’ün lojistik operasyonlarında konteynerleri alma, taşıma ve yerleştirme gibi görevleri insan operatörlere destek için otonom şekilde gerçekleştirdi. Robot, saatte 60 konteyner taşıma kapasitesiyle, 8 saatten fazla çalışma süresi ve %90'ın üzerinde başarılı alma-bırakma oranıyla tüm performans hedeflerini karşıladı.
### Siemens Xcelerator ile Endüstriyel Entegrasyon
Bir humanoid robotun gerçek değeri, imalat tesisinde diğer üretim sistemleri, özerk araçlar ve insan operatörlerle gerçek zamanlı veri alışverişi yaparak senkronize çalışabilmesinden geliyor. Siemens, Xcelerator portföyüyle dijital ikiz, AI destekli algılama, kontrol sistemleri, PLC-robot arayüzleri ve filo yönetimi gibi katmanlar sunarak bu entegrasyonu sağlıyor.
Bu kapsamlı otomasyon altyapısı, robotların fabrikadaki diğer sistemlerle uyumlu ve verimli şekilde çalışmasına olanak tanıyor. Böylece humanoid robotların üretim ortamlarında etkin kullanımı için fabrika standardı bir model oluşturuluyor.
### NVIDIA Teknolojileri ile Zekâ ve Hız Kazanımı
Humanoid, NVIDIA'nın Jetson Thor edge compute platformu, Isaac Sim simülasyon aracı ve Isaac Lab takviyeli öğrenme sistemlerini HMND 01 robotuna entegre etti. Simülasyon odaklı tasarım sayesinde aktüatör seçimi, eklem sertliği ve kütle dağılımı sanal ortamda optimize edilerek prototip geliştirme süresi 18-24 aydan 7 aya indirildi.
NVIDIA Robotics ve Edge AI Başkan Yardımcısı Deepu Talla'nın dediği gibi, "Geleceğin fabrikaları, insanlarla birlikte otonom şekilde algılayıp adapte olan robotlara ihtiyaç duyuyor. Siemens ve Humanoid iş birliğiyle NVIDIA'nın kapsamlı fiziksel yapay zeka teknolojileri bu hedefi gerçeğe dönüştürüyor."
### Humanoid Şirketi ve HMND 01 Özellikleri
İngiltere merkezli Humanoid şirketi, endüstriyel ortamlara özel HMND 01 Alpha robotunu geliştirdi. Çok yönlü tekerlekli hareket ve ileri manipülasyon yeteneklerine sahip bu robot, KinetIQ adlı yapay zeka çerçevesiyle destekleniyor. İnsanlarla uyumlu çalışma alanlarında karmaşık görevleri yerine getirebiliyor.
- Omnidirectional tekerlekli platform
- Gelişmiş tutma ve manipülasyon becerileri
- Yapay zeka tabanlı adaptasyon ve öğrenme
Humanoid CEO'su Artem Sokolov, Siemens ve NVIDIA ile iş birliğinin bu alandaki yapay zeka altyapısı ve endüstriyel uzmanlığı birleştirerek robotların gerçek fabrikalarda çalışmaya hazır olduğunu kanıtladığını belirtiyor.
### Siemens Hakkında
Siemens AG, endüstri, altyapı, mobilite ve sağlık alanlarında dünya lideri teknoloji şirketidir. Dijital ve gerçek dünyaları birleştirerek fabrikaların verimliliğini artırmak, şehirleri yaşanabilir hale getirmek ve ulaşımı sürdürülebilir kılmak için çözümler sunar. 2025 mali yılında 78,9 milyar euro gelir elde eden Siemens, yaklaşık 318.000 kişiye istihdam sağlar.
### Humanoid Hakkında
2024 yılında kurulan İngiltere merkezli Humanoid, gelişmiş humanoid robotlar geliştirerek insan yeteneklerini artırmaya odaklanan bir inovasyon şirketidir. Londra, Boston ve Vancouver ofislerinde 200’den fazla mühendis ve araştırmacıyla ticari olarak uygulanabilir robotik çözümler üretmektedir.