- Konu Yazar
Üretim sahalarında verimlilik ve enerji yönetimi, günümüz sanayisinin en kritik konularından. Artan işletme maliyetleri ve rekabetçi pazar koşulları, üreticileri daha akıllı çözümlere yönlendiriyor. İşte tam da bu noktada, Mitsubishi Electric Europe, MELSEC iQ-R kontrolörleri için geliştirdiği DataNavigateApp ile sahadaki verileri anlamlandırmanın yepyeni bir yolunu sunuyor.
─────────────────────────
💡 DataNavigateApp Nedir?
DataNavigateApp, tarayıcı tabanlı bir üretim analizi uygulamasıdır. Temel amacı, makine performansını, duruş sürelerini ve enerji tüketimini izleyerek, Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) ve dijital dönüşüm süreçlerini desteklemek için eyleme geçirilebilir görselleştirmeler sunmaktır.
⚙️ Donanım Entegrasyonu ve Kolay Kurulum
Bu yenilikçi uygulama, MELSEC iQ-R serisi C Akıllı Fonksiyon Modülü üzerinde çalışır. Kurulumu oldukça basit; bir SD hafıza kartı aracılığıyla doğrudan modüle yükleniyor. Bu sayede, harici bir HMI (İnsan Makine Arayüzü) donanımına ihtiyaç duyulmuyor. Tarayıcı tabanlı konfigürasyon arayüzü sayesinde, ladder logic veya C dili programlama bilgisi gerektirmeden mevcut PLC (Programlanabilir Mantık Denetleyicisi) programlarını değiştirmeden üretim verileri görselleştirilebiliyor. Bu, bakım ekipleri için büyük bir kolaylık sağlıyor.
📊 Çapraz Platform Veri Toplama Yeteneği
DataNavigateApp, farklı marka ve eski sistemlerin bulunduğu üretim ortamlarında da sorunsuz çalışabiliyor. Hem Mitsubishi Electric hem de üçüncü taraf PLC mimarilerinden, standart endüstriyel iletişim protokollerini kullanarak veri toplama yeteneğine sahip. Bu çapraz platform veri toplama özelliği, üreticilerin tek bir makine veya üretim hattında izlemeye başlayıp, daha sonra tüm fabrika operasyonlarına ölçeklendirmesine olanak tanıyor.
📈 Analitik ve Operasyonel Panolar
Uygulama, ham makine verilerini grafiksel panolara dönüştürerek, PC veya tabletler aracılığıyla uzaktan erişilebilir hale getiriyor. Bu arayüzler, operatörlerin ekipman çalışma durumunu ve geçmiş operasyonel eğilimleri aynı anda görmesini sağlıyor. Farklı zaman dilimleri ve makine koşulları arasındaki verileri karşılaştırarak, sistem çalışma süresini etkileyen faktörleri vurguluyor, boşa harcanan enerji tüketimini belirliyor ve plansız duruş sürelerini azaltmak için tahmine dayalı bakım stratejilerini destekliyor.
🔬 Edge Computing ve Rekabetçi Avantaj
C Akıllı Fonksiyon Modülleri'nin (örneğin RD55UP06-V) kullanımı, endüstriyel otomasyonda edge computing (uç bilişim) yönünde önemli bir değişimi temsil ediyor. Geleneksel olarak, PLC CPU'ları gerçek zamanlı kontrolü yönetirken, veri analizi için bilgiler harici SCADA sunucularına veya buluta yönlendirilirdi. Mitsubishi Electric, bir web sunucusunu ve analiz uygulamasını doğrudan PLC arka planındaki bir C dili modülü üzerinde barındırarak, kontrol sisteminin yüksek hızlı verileri yerel olarak işlemesini ve HTML5 panolarını harici sunucuların gecikmesi veya BT (Bilgi Teknolojileri) yükü olmadan sunmasını sağlıyor. Bu edge tabanlı yaklaşım, Siemens'in SIMATIC S7-1500 TM NPU (Nöral İşlem Birimi) ve TM MFP (Çok Fonksiyonlu Platform) modülleri gibi, standart PLC mantığıyla birlikte üst düzey BT uygulamalarını da yürüten çözümlerle doğrudan rekabet ediyor.
DataNavigateApp, üretim sahalarında veri analizi ve görselleştirme konusunda yeni bir standart belirliyor. Kolay entegrasyonu, çapraz platform desteği ve güçlü analitik yetenekleri sayesinde, üreticilere daha bilinçli kararlar alma ve operasyonel verimliliği artırma fırsatı sunuyor.