- Konu Yazar
### HERMES Startup Ödülü 2026 BTRY’ye Verildi
Nisan 2026'da gerçekleşen HANNOVER MESSE açılışında, genç İsviçreli startup BTRY, ultraince ve tamamen esnek solid-state (katı hal) piller geliştirmesiyle HERMES Startup Ödülünü kazandı. Ödül, Federal Araştırma, Teknoloji ve Uzay Bakanı Dorothee Bär tarafından Federal Şansölye Friedrich Merz'in huzurunda takdim edildi.
### BTRY’nin Yenilikçi Solid-State Pilleri
BTRY’nin geliştirdiği bu pil teknolojisi, hızlı şarj, yüksek sıcaklık dayanımı ve üstün güvenlik özellikleriyle geleneksel lityum iyon pillere kıyasla üstün performans sergiliyor. Üretimde yarı iletken endüstrisinden alınan teknolojiler sayesinde, daha küçük, güvenli ve dayanıklı enerji depolama çözümleri sağlanıyor.
Bu yenilikçi piller aşağıdaki avantajlara sahip:
- Tamamen toksik solvent içermeyen üretim süreci
- Az malzeme tüketimi
- 150 °C'ye kadar çalışabilme
- Sadece 0,1 mm kalınlıkta ultraince yapı
- 1 dakika içinde tam şarj ve deşarj
### Uygulama Alanları
Geliştirilen piller, kablosuz IoT sensörler, giyilebilir teknolojiler ve medikal cihazlar gibi akıllı cihazların bir sonraki neslinde kullanılmak üzere tasarlandı.
### Jüri Görüşleri
Fraunhofer Topluluğu Başkanı Prof. Dr.-Ing. Holger Hanselka, "İhtiyaca yönelik pil çözümleri iklim nötr topluma geçişte kritik önem taşıyor. BTRY, ürün performansı ve üretim teknolojisi ile üstünlüğünü kanıtladı," dedi.
Bakan Dorothee Bär ise, "Kaynağı verimli ve yer tasarrufu sağlayan bu enerji depolama çözümü, rekabet gücünü artıran yenilikçi fikirlerin önemini gösteriyor," şeklinde değerlendirdi.
### HANNOVER MESSE Hakkında
HANNOVER MESSE, mekanik, elektrik, dijital ve enerji sektörlerinden 3.000’ü aşkın firma ile dünyanın önde gelen sanayi fuarıdır. 20-24 Nisan 2026 tarihleri arasında Hannover’de düzenlenecek olan fuarın partner ülkesi Brezilya’dır.