Süeda Asil
Kurumsal
- Konu Yazar
Zayo'nun 2026 Siber Güvenlik Raporu, üretim sektörüne yönelik siber saldırıların ciddi oranda arttığını ortaya koyuyor. Özellikle dağıtılmış hizmet engelleme (DDoS) saldırılarında hem saldırıların büyüklüğü hem de hedef kitlesi çeşitlenmiş durumda. Bu tür saldırılar, çok sayıda ele geçirilmiş cihaz kaynaklı trafikle sistemleri felç ederek üretim ve operasyonlarda büyük kayıplara yol açıyor.
### DDoS Saldırıları ve Üretim
DDoS saldırıları, çoklu kaynaklardan yüksek trafik göndererek hedef sistemleri kullanılmaz hale getiriyor. 2024'ten bu yana saldırılar sadece telekom sektörünü değil, üretim gibi kritik sektörleri de doğrudan hedef alıyor. Üretimde ortalama DDoS saldırı büyüklüğü 11,6 Gbps ile yüksek, bu da en küçük kesintinin bile operasyonları ciddi şekilde etkileyebileceğini gösteriyor.
### Siber Güvenlik Riskleri ve Yeni Gerçeklik
Zayo ağ bağlantılarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Max Clauson, yapay zeka, IoT cihazları ve kiralık botnetlerin bu artışa neden olduğunu belirtiyor. Clauson’a göre, "Yeni normal"de siber güvenlik reaktif değil, proaktif olmalı; aksi halde maliyetli operasyon kesintileri ve hizmet gecikmeleri kaçınılmaz.
### Üreticiler İçin Öneriler
- Gerçek zamanlı, otomatik saldırı önleme: 90% saldırı 10 dakikadan kısa sürüyor, bu yüzden anlık müdahale kritik.
- Ağ içi koruma: Güvenlik çözümleri (DDoS koruması, SD-WAN, yönetilen firewall hizmetleri) ağın bir parçası olmalı.
- Görünürlük ve segmentasyon: Ağ trafiğinin iyi izlenmesi ve ağların bölünmesi saldırıların hızlı tespiti ve engellenmesini sağlar.
- Dayanıklılık: Operasyonların kesintisiz devam etmesi için esnek altyapı şart.
### Saldırı Hacmi Nedir?
Saldırı hacmi, saldırı sıklığı ile toplam trafik miktarının birleşimidir. Saldırı büyüklüğü ise genellikle gigabit/saniye cinsinden tek bir saldırının yoğunluğudur. Zayo raporu, ortalama saldırı büyüklüğünün yıllık %70 arttığını ve bu yüzden sadece saldırı sıklığı değil büyüklüğünün de kritik önem taşıdığını vurguluyor.
Bu gelişmeler, üretim sektörünün dijitalleşen yapısı nedeniyle siber saldırılara karşı daha savunmasız hale geldiğini ve etkili koruma stratejilerinin acil ihtiyaç olduğunu gösteriyor.