Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🏭 Proses Otomasyonunda Gelişmiş Entegre HMI: Yokogawa'dan Yeni Nesil Çözüm! 🚀

Erkan Teskancan

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • OLM MUH
  • art_155_a4e1755ff1de8e2db8e58d7c0cc1277d.jpg

Endüstriyel otomasyon dünyasında, dağıtık üretim ortamlarının karmaşıklığı, operatörlerin işini her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Ancak Yokogawa Electric Corporation, bu zorlukları aşmak için devrim niteliğinde bir adım atıyor: Collaborative Information Server'ın en son sürümüyle, proses endüstrisi için entegre bir insan-makine arayüzü (HMI) sunuyor.

Bu yenilikçi sistem, dağınık üretim tesislerindeki ekipman bilgilerini tek bir merkezde toplayıp yöneterek, uzaktan operasyonel kontrolü mümkün kılıyor. Peki, bu güncelleme endüstriye neler katacak?

─────────────────────────

💡 Dağıtık Ortamlarda Kesintisiz Arayüz Uyumluluğu​

Operatörler, üretim tesislerini eksiksiz bir şekilde denetlerken, mevcut kontrol sistemlerinin tanıdık arayüzlerinden vazgeçmek istemezler. Yokogawa'nın güncellenmiş sunucusu, mevcut entegre üretim kontrol sistemlerinin operasyon ve izleme pencerelerine doğrudan erişim sağlayarak bu ihtiyacı karşılıyor. Özellikle tescilli insan arayüz istasyonları ile geriye dönük uyumluluk, tanıdık ekran yapılandırmalarını yeniden oluşturmak için ek mühendislik ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve operasyonel sürekliliği garanti ediyor.

Üstelik, sistem uzaktan masaüstü bağlantılarını destekleyerek, coğrafi olarak dağınık ekipmanların ve birbirine bağlı tedarikçi sistemlerinin merkezi olarak izlenmesine olanak tanıyor.

⚙️ OPC UA Entegrasyonu ile Birlikte Çalışabilirlik​

Farklı tedarikçilerden gelen ekipmanları birbirine bağlamak, cihaz veri yapılarında çeşitlilik yaratır. Bu birlikte çalışabilirlik sorununu çözmek için platform, OPC Birleşik Mimari (UA) sunucu yeteneklerini geliştirerek birden fazla bilgi modelini destekliyor. IEC 62541 standardı altında yer alan bu platformdan bağımsız mimari, veri alışverişini ve kapsamlı bilgi modellemesini kolaylaştırıyor.

Çeşitli cihaz yapılandırmalarını doğal olarak barındırarak, sunucu, çoklu tedarikçi donanımını birleşik bir dijital altyapıya entegre etmek için gereken uygulama geliştirme iş yükünü azaltıyor.

🔒 Platform Güçlendirme ve Güvenlik Yapılandırması​

Endüstriyel otomasyon ağları genelinde artan ağ bağlantısı, sıkı erişim kontrolleri ve sistem güçlendirmesi gerektiriyor. Yokogawa'nın işbirliğine dayalı sunucusu, Center for Internet Security (CIS) Benchmarks'a dayalı tescilli bir güvenlik yapılandırma paketini entegre ediyor. Bu entegrasyon, temel işletim sistemlerine standartlaştırılmış güvenlik ayarları uygulayarak, tüm dijital tedarik zinciri ve operasyonel platformdaki güvenlik açıklarını sistematik olarak azaltıyor ve BT güvenlik risklerini düşürüyor.

📊 Rekabetçi Analiz ve Teknik Detaylar​

AVEVA System Platform ve Siemens SIMATIC WinCC Open Architecture gibi benzer dağıtık HMI ve SCADA platformları da büyük ölçekli, çok sahalı entegrasyona odaklanıyor. Bu sistemler genellikle heterojen programlanabilir mantık denetleyicilerinden (PLC) ve dağıtık kontrol sistemlerinden (DCS) veri toplamak için nesne yönelimli, dağıtık bir mimari kullanır.

Modern işbirliğine dayalı sunucular için önemli bir kıyaslama, tedarikçiden bağımsız veri modellemesi için yerel OPC UA uyumluluğudur (IEC 62541). Benzer sistemler kapsamlı çoklu tedarikçi sürücü kütüphaneleri ve nesne modelleri sağlarken, Yokogawa entegrasyonu, tescilli dağıtık kontrol ortamlarıyla sorunsuz geriye dönük uyumluluğu hedefliyor. Ayrıca, temel işletim sistemi güçlendirmesi için CIS Benchmarks'a uyum, ISA/IEC 62443 güvenlik gereksinimlerini karşılamak için üst düzey endüstriyel kontrol sistemi platformlarında kullanılan standart bir güvenlik temelidir.

Yokogawa'nın bu yeni sürümü, proses endüstrisinde operasyonel verimliliği, güvenliği ve birlikte çalışabilirliği artırarak, geleceğin akıllı fabrikalarına giden yolda önemli bir kilometre taşı niteliğinde.

Geri