- Konu Yazar
Endüstriyel tesislerde, kritik varlıkların manuel denetimlerle takip edilmesi, özellikle kablolu izleme sistemlerinin maliyetinin yüksek olduğu durumlarda yaygın bir uygulamadır. Ancak bu durum, ekipman arızalarının geç tespit edilmesine ve plansız duruşlara yol açabilir. Emerson, bu zorluğa çözüm sunmak amacıyla, mevcut tesis ağlarını kullanarak sürekli varlık görünürlüğü sağlayan yeni bir kablosuz izleme platformu geliştirdi.
─────────────────────────
💡 IIoT ile Sürekli Gözlem: Emerson Synchros Platformu
Emerson'ın yeni Synchros Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) platformu, proses endüstrilerinde bakım optimizasyonu ve varlık sağlığı görünürlüğü için tasarlanmış kablosuz bir varlık izleme sistemidir. Kimya, petrol ve gaz, enerji üretimi, yaşam bilimleri ve su/atık su arıtma tesisleri gibi sektörlerdeki uygulamalar için idealdir.
Bu platform, geleneksel olarak manuel veri toplama gerektiren denetim noktalarını dijitalleştirerek, periyodik denetimleri sürekli izleme süreçlerine dönüştürüyor. Böylece, tesisler gelişmekte olan ekipman sorunlarını daha erken tespit edebilir ve bakım planlamasını iyileştirebilir.
⚙️ WirelessHART Teknolojisiyle Kolay Entegrasyon
Sistem, proses otomasyon uygulamalarında yaygın olarak kullanılan endüstriyel bir kablosuz iletişim standardı olan WirelessHART teknolojisini kullanır. Bu kablosuz mimari, mevcut altyapıda kapsamlı değişiklikler yapmadan izleme kapsamının genişletilmesine olanak tanır. Geleneksel kablolu enstrümantasyon projelerine kıyasla kurulum karmaşıklığını önemli ölçüde azaltır.
📊 Veri Toplama ile Denetim Programlarını Dijitalleştirme
Birçok endüstriyel varlık, kalıcı enstrümantasyon kurulum maliyetinin toplanan verinin algılanan değerini aşması nedeniyle izlenmeden kalır. Bu durum, bakım personelinin planlı denetimlere güvenmesine yol açar ve ekipman bozulmasının tespit edilemediği aralıklar yaratır.
Emerson'a göre Synchros platformu, kuruluşların kritik varlıkların hedeflenen izlenmesiyle başlayıp, ortak bir dijital tedarik zinciri altyapısı kullanarak zamanla kapsamı genişletmelerini sağlayarak bu boşluğu doldurmayı amaçlıyor. Bu aşamalı dağıtım modeli, tesislerin mevcut otomasyon sistemlerini değiştirmeden izleme programlarını ölçeklendirmesine olanak tanır.
🌡️ Sıcaklık İzleme ve Ağ Genişletme Cihazları
Platformun ilk sürümü iki cihaz içeriyor: bir kablosuz sıcaklık izleme cihazı ve bir kablosuz ağ tekrarlayıcı (repeater).
[]Sıcaklık izleme cihazı, hem yüzey hem de ortam sıcaklığı ölçümlerini yakalar. Bu veriler, pompalar, ısı eşanjörleri, döner vanalar, buhar sistemleri ve ısıtma izleme kurulumları gibi ekipmanlardaki anormal çalışma koşullarını tespit etmek için kullanılabilir. Sıcaklık sapmaları genellikle mekanik aşınma, yalıtım arızaları, proses verimsizlikleri veya termal performans düşüşünün erken göstergeleridir.
[]Kablosuz tekrarlayıcı, endüstriyel tesislerde iletişim kapsamını genişleterek, operatörlerin ağ menzili dışında kalabilecek konumlara izleme cihazları yerleştirmesine olanak tanır. Bu yaklaşım, ek kablolu iletişim altyapısı gerektirmeden daha geniş izleme kapsamını destekler.
📈 Gelecekteki Genişleme Stratejisi: Daha Fazla Ölçüm ve Bağlantı
Emerson, platformun sıcaklık izlemenin ötesine geçmeyi hedeflediğini belirtti. Gelecekteki cihazların basınç ve diğer operasyonel parametreler dahil olmak üzere ek proses ölçümlerini desteklemesi bekleniyor.
Şirket ayrıca, coğrafi olarak dağıtılmış altyapılar için genişletilmiş bağlantı seçenekleri sunmayı planlıyor. Bu tür uygulamalar arasında su ve atık su ağları ile elektrik enerjisi iletim ve dağıtım sistemleri yer alıyor; buralarda varlıklar geniş hizmet bölgelerine yayılmış olabilir.
Bu daha geniş bağlantı stratejisi, endüstriyel sektördeki endüstriyel veri ekosistemini güçlendirme ve uzaktaki ve dağıtılmış varlıkların görünürlüğünü iyileştirme çabalarıyla uyumludur.
🛡️ Tehlikeli Ortamlarda Dağıtım ve Sağlam Tasarım
Platform, proses üretim tesislerinde yaygın olarak bulunan tehlikeli konumlar da dahil olmak üzere endüstriyel çalışma ortamlarında kurulum için tasarlanmıştır.
Emerson, basitleştirilmiş kurulum yöntemlerinin ve sağlam tasarımın, izleme gereksinimleri arttıkça sistem genişlemesini desteklerken dağıtım karmaşıklığını azaltmayı amaçladığını belirtiyor. Şirket ayrıca, daha karmaşık izleme mimarilerine kıyasla daha düşük eğitim gereksinimleri ve azaltılmış bakım maliyetleri potansiyelini vurguluyor.
🔬 Teknik Detaylar ve Rekabet Analizi
IEC 62591 standardı altında yer alan WirelessHART, enstrümantasyon ve durum izleme uygulamaları için en yaygın kullanılan endüstriyel kablosuz protokollerden biridir. Bu alandaki rakipler arasında Honeywell'in OneWireless platformu, Siemens'in endüstriyel kablosuz izleme çözümleri ve Yokogawa'nın kablosuz saha enstrümantasyon portföyü bulunmaktadır. Bu pazar segmentindeki temel farklılaştırıcı, yeni kablolama altyapısı kurmadan izleme noktalarını dağıtabilme yeteneğidir.
Sıcaklık izleme, kablosuz durum izleme için yaygın bir başlangıç noktasıdır, çünkü termal anormallikler ekipman arızasının erken göstergelerini sağlayabilir. Endüstriyel çalışmalar, sürekli durum izlemenin, özellikle döner ekipman ve termal proses sistemleri için, denetim tabanlı bakım programlarına kıyasla bakım planlama doğruluğunu artırabileceğini ve plansız duruşları azaltabileceğini göstermiştir.
Emerson'ın Synchros platformu, endüstriyel tesislerin bakım stratejilerini dönüştürme potansiyeli taşıyor. Kablosuz teknolojinin sunduğu esneklik ve maliyet avantajları sayesinde, daha fazla varlığın sürekli izlenmesi mümkün hale geliyor, bu da operasyonel verimliliği ve güvenilirliği artırıyor.