Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## GROB'dan Esnek Robot Hücresi ile Otomatik İşleme Çözümü
GROB-WERKE, otomatik parça taşıma ve entegre üretim kontrolü sayesinde verimliliği artırıp birim maliyetleri düşüren modüler bir robot hücresi geliştirdi. Bu sistem yüksek hacimli, insansız üretim ortamlarına yönelik yenilikçi çözümler sunuyor.
### Modüler Otomasyon ve Esnek Çoklu Makine Uyumlu Robot Hücresi
GROB'un yeni robot hücresi, G150, G350a ve G350 gibi bir veya iki 5 eksenli evrensel işleme merkeziyle bağlantı kurabilecek şekilde tasarlandı. Böylece üreticiler, tek parça işleme veya çoklu makine paralel üretimi gibi farklı stratejilere kolaylıkla uyum sağlayabiliyorlar.
Modüler yapısı sayesinde değişken parti büyüklükleri ve karmaşık parça geometrilerine hızlı adaptasyon mümkün. Aynı anda birden fazla makineyi besleyerek bekleme sürelerini azaltıyor ve iş mili kullanım oranını artırarak üretimi hızlandırıyor.
### FANUC 6 Eksen Robot ve Görüntü Destekli Doğruluk
Sistemin kalbinde uygulamaya göre tek veya çift tutucu ile donatılmış FANUC marka 6 eksenli endüstriyel robot bulunuyor. Kameralı konumlandırma teknolojisi ile Euro paletler ve arabalar yükleme-boşaltma sırasında yüksek hassasiyetle hizalanıyor.
Bu görsel destekli taşıma, yerleştirme hatalarını minimize ederken işleme dışı zamanı kısaltıyor ve uzun süreli insansız üretim döngülerinde süreci daha güvenilir kılıyor.
### Esnek Besleme Sistemi
Robot hücresinde bir, iki veya dört yükleme pozisyonu seçeneği sunan besleme sistemi bulunuyor. Parça boyutuna ve lojistik taleplere göre Euro palet, rulo kafes veya opsiyonel çekmece modülü tercih edilebiliyor.
Bu esneklik, üreticilerin malzeme akışını sistemi komple yeniden tasarlamadan optimize etmelerine izin veriyor. Kompakt tasarım ise sınırlı alanlarda kolay entegrasyon sağlıyor.
### GROB4Automation Yazılımı ile Üretim Şeffaflığı
Entegre GROB4Automation kontrol yazılımı, üretim siparişlerinin görsel yönetimi ve planlama fonksiyonları sunuyor. İşleme süreçlerinin programlanması ve takibini kolaylaştırarak karmaşık iş akışlarının etkin yönetimine destek oluyor.
Bu yapılandırma, kurulum sürelerini azaltırken uzun süreli insansız üretimlere olanak tanıyor ve operasyonların görünürlüğünü artırıyor. Bu yaklaşım, artan üretim talepleri ile işgücü kısıtlamalarını dengelemek isteyen tesisler için önemli bir avantaj sağlıyor.
### Endüstri Trendlerine Uyum
GROB'un modüler ve dijital destekli otomasyon çözümü, maliyetlerin düşürülmesi, kalifiye işgücü eksikliği ve esneklik gereksinimlerine yanıt veriyor. Standartlaşmış ama konfigüre edilebilir bu sistemler, üretim hatlarına kademeli olarak entegrasyon imkanı sunuyor.
Sistemin mevcut işleme platformlarıyla uyumluluğu ve esnek besleme özellikleri, üreticilerin altyapı yatırımlarını minimumda tutarak otomasyon kapasitelerini artırmalarına olanak tanıyor.
GROB, fuarda ayrıca rotary ve lineer palet depolama sistemleri ile farklı üretim senaryolarına yönelik diğer robot hücre çözümlerini de sergileyerek uçtan uca üretim entegrasyonundaki yaklaşımını gösterdi.