- Konu Yazar
Endüstriyel üretimde dijital dönüşüm, günümüz rekabetçi pazarında hayati bir rol oynuyor. Ancak, operasyonel teknoloji (OT) ile bilgi teknolojileri (IT) arasındaki kopukluklar, bu dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri. OMRON, bu boşluğu doldurmak ve üretim verimliliğini artırmak için devrim niteliğinde bir çözüm sunuyor: i-BELT.
─────────────────────────
💡 i-BELT Nedir?
OMRON tarafından sunulan i-BELT, dijital yalın dönüşüm hizmeti olarak öne çıkıyor. Bu hizmet, üretimdeki operasyonel teknolojileri (OT) kurumsal bilgi sistemleriyle (IT) entegre ederek, dijital tedarik zinciri boyunca kusursuz bir akış sağlıyor. Temel amacı, üretim iş akışlarını optimize etmek ve donanım otomasyonu ile kurumsal veri yönetim sistemleri arasında yapısal bir köprü kurmak.
⚙️ Sistem Mimarisi Boşluklarını Kapatmak
Sanayi üreticileri genellikle IT entegratörlerinin veri akışlarını üretim katı bağlamından bağımsız yönettiği, otomasyon uzmanlarının ise makineleri üst düzey kurumsal sistemlere bağlamadan optimize ettiği parçalı sistem mimarileriyle karşılaşıyor. Bu durum, dijital pilot projelerin tam olarak devreye alınamadan durmasına neden olabiliyor. i-BELT, bu boşluğu kapatmak için Yalın Altı Sigma (Lean Six Sigma) süreç optimizasyon prensiplerini dijital altyapı mühendisliğiyle birleştiriyor. Böylece, mevcut donanımı tamamen değiştirmeye gerek kalmadan akıllı üretime giden yapılandırılmış bir yol sunuyor.
🔬 Tanı Metodolojileri ve Sistem Entegrasyonu
Uygulama süreci, kapsamlı bir üretim katı teşhisiyle başlıyor. Bu teşhis, süreç akışlarının haritalandırılmasını ve temel performans göstergelerinin (KPI'lar) analizini içeriyor. OMRON, bu dağıtımları gerçekleştirmek için Cognizant ve geniş bir teknoloji ekosistemiyle işbirliği yaparak multidisipliner bir mühendislik ekibi kullanıyor. Bu yapı, sürekli iyileştirme metodolojilerinin hedeflenen dijital veri toplama ile birlikte uygulanmasını sağlıyor. Hizmet, teknoloji bağımsız bir yaklaşımla, mevcut herhangi bir Üretim Yürütme Sistemi (MES), Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) ortamı veya üçüncü taraf otomasyon donanımıyla uyumlu, gerçek zamanlı ve ölçeklenebilir bir veri altyapısı kurmak üzere tasarlanmıştır.
📊 Ölçülebilir Ekipman Etkinliği ve Uygulama
Tam sistem değişimi yerine hedeflenmiş entegrasyona odaklanarak, bu çerçeve ölçülebilir operasyonel iyileştirmeleri hedefliyor. Belgelenmiş fabrika uygulamaları, Genel Ekipman Etkinliği (OEE) oranlarında %5'ten %30'un üzerine çıkan artışlar sağlıyor. Ayrıca, üretim döngü sürelerinde, hurda oranlarında ve tesisin genel enerji tüketiminde hesaplanmış düşüşler gibi fiziksel metrikler de elde ediliyor.
OMRON EMEA İleri Çözümler Bölümü Bölge Direktörü Karthigeyan Vadivel, hizmet yapısının tüm dağıtım yaşam döngüsünün sorumluluğunu üstlenmek ve temel metrik iyileştirmeleri elde edilene kadar entegrasyon sürecini yönetmek üzere tasarlandığını belirtiyor. İleri Çözümler Bölümü Kıdemli Genel Müdürü Alexander Myagkov ise, birincil hedefin eksik teknolojik bağlantıları belirlemek ve bunları mevcut mimarilere sorunsuz bir şekilde entegre etmek olduğunu vurguluyor. Bu sayede üreticiler, veri odaklı bir operasyonel modele geçerken mevcut varlıklarından en iyi şekilde yararlanabiliyorlar.
🚀 Rekabetçi Analiz ve Teknik Detaylar
Endüstriyel IT-OT yakınsaması ve dijital yalın danışmanlık pazarında, dağıtım hizmetleri genellikle Siemens (Xcelerator), Rockwell Automation (FactoryTalk danışmanlık) ve Schneider Electric (EcoStruxure) gibi büyük otomasyon tedarikçilerinin karşılaştırılabilir çerçeveleriyle kıyaslanır. Bu dijital dönüşüm hizmetlerinin değerlendirilmesi, birlikte çalışabilirlik ve değer yaratma süresi üzerine odaklanır. Tescilli tedarikçiler genellikle kendi Programlanabilir Mantık Kontrolörlerini (PLC) veya yazılım yığınlarını entegre etmeye öncelik verirken, teknoloji bağımsız bir hizmet, OPC UA veya MQTT gibi standart endüstriyel protokolleri kullanarak heterojen eski ekipmanlarla arayüz oluşturma kapasitesiyle ölçülür. Performans başarısı, nihayetinde Genel Ekipman Etkinliği (OEE)'deki garanti edilen yüzde artışı ve uç kontrol katmanları ile merkezi kurumsal sunucular arasındaki veri gecikmesindeki azalma ile kıyaslanır.
OMRON i-BELT, bu rekabetçi ortamda, teknoloji bağımsız yaklaşımı ve ölçülebilir sonuç odaklılığı ile öne çıkarak, sanayicilere gerçek bir dijital dönüşüm vaat ediyor.