Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Montaj Süreçleri İçin Artırılmış Gerçeklik Operatör Rehberliği Platformu

Ahmet Ö.

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • EMS Engineer
  • 1776744298937-109417-bosch.jpg

Bosch Rexroth iş birliği ile geliştirilen ARKITE Operatör Rehberliği Platformu, manuel montaj, seçme ve kalite kontrol işlemlerini dijital hale getirerek üretim süreçlerinde yüksek doğruluk sağlıyor. Bu sistem, fiziksel dokümanların yerini artırılmış gerçeklik (AR) talimatları ve gerçek zamanlı sensör geri bildirimleri ile alıyor.

### Artırılmış Gerçeklik Projeksiyonu ve İş Akışı Entegrasyonu
    Platform, "pick-to-projection" yöntemiyle operatörleri montaj adımlarında yönlendiriyor. "Guide" modunda AR talimatları doğrudan iş yüzeyine ve ilgili seçim konteynerlerine yansıtılıyor, böylece operatörler harici ekranlara bakmak zorunda kalmadan işlerine odaklanabiliyor. Akıllı sıkma sistemleri, pres istasyonları ve iş birliği robotları gibi ikincil ekipmanlar da tek bir akışta entegre edilerek işlem adımlarının doğru sıralamayla uygulanması sağlanıyor ve hata oranları %90'a kadar azalıyor.

### Gerçek Zamanlı Doğrulama ve Görüntü Tabanlı Kalite Kontrol
    "Validate" modu, 3D sensörler ve özel algoritmalar kullanarak görevlerin gerçek zamanlı takibini yapıyor ve talimatlardan sapmaları anında tespit ederek müdahaleye olanak tanıyor. Yüksek hassasiyet gereken durumlarda ARKITE Vision adlı yüksek çözünürlüklü görüş sensörleri micro-montaj hassasiyetini doğruluyor. Bu teknoloji dünyada 1000’den fazla uygulamada işçilik hatalarını %80 oranında azaltarak Birinci Geçiş Oranı (FPY) değerini artırıyor.

1776744299271-109417-bosch1.jpg

### Modüler Yapı ve Sistem Uyumluluğu
    Platform, Bosch Rexroth’un ergonomik ve hijyen standartlarına uygun modüler sistemleri üzerine kuruludur. Başlıca teknik özellikleri:
    • Kod gerektirmeden iş talimatlarının hızlı yüklenmesi
    • MES veya ERP gibi üst sistemlerle entegrasyon için açık ara yüzler
    • Yeni veya mevcut hatlara kolayca entegre olabilme yeteneği

### Eğitim Verimliliği ve Küresel Dağıtım
    Operatör eğitim süresini %50’ye varan oranlarda kısaltan bu sistem, AR arayüzünün sezgisel kullanımı sayesinde sürekli iş başı eğitim aracı olarak da işlev görüyor. ARKITE, Bosch Rexroth Sertifikalı Mükemmellik ortaklığı ile platformun bölgesel teknik destek ve uygulama uzmanlığı sunan partner ağı üzerinden yaygınlaştırılmasını sağlıyor.

Geri