- Konu Yazar
NVIDIA, GTC 2026 etkinliğinde yapay zekanın teorik aşamalardan gerçek endüstriyel uygulamalara geçişinde öncü olduğunu gösterdi. FANUC, Universal Robots ve Infineon gibi iş ortakları ile simülasyon, eğitim verisi ve donanımı birleştirerek fabrikalarda daha verimli ve esnek robot kontrolü sağlıyor.
### NVIDIA ve FANUC İş Birliği
FANUC, Nvidia Isaac Sim ve Omniverse platformları ile Roboguide simülasyon aracını entegre ederek üretim hattı tasarımından robot davranışlarının sanal ortamda doğrulanmasına, ardından fabrika sahasında uygulanmasına olanak tanıyor. Bu sayede simülasyon ile gerçek saha verileri arasındaki uyumsuzluk azalıyor, devreye alma süresi kısalıyor ve yeniden işleme ihtiyacı düşüyor.
### FANUC Robotlarında Yapay Zeka Destekli Kontrol
FANUC, Jetson edge modülleriyle gerçek zamanlı yapay zeka çıkarımı yaparak ROS 2 ve Python desteği ile kullanıcıyı kapalı sistemlere bağlamayan esnek bir platform sunuyor. Robotların programlanması da gelişerek, önceden tanımlı hareketler yerine ses komutları gibi girişleri anlayıp otomatik kod oluşturabilen sistemlere doğru ilerliyor. Bu, kurulum süresini azaltıp değişiklik yapılmasını kolaylaştırıyor.
### Universal Robots ve Eğitim Verisi
Universal Robots, Scale AI ile geliştirdiği UR AI Trainer sistemiyle bir operatörün fiziksel olarak yönlendirdiği robot hareketlerini eş zamanlı olarak başka bir robotun taklit etmesini sağlıyor. Sistem, hareket, kuvvet ve görsel verileri üretim kalitesinde donanım üzerinde toplayarak gerçek dünya şartlarında kullanılacak model eğitimini geliştiriyor.
### Nvidia Isaac Sim ve Omniverse ile Simülasyon
Nvidia'nın Isaac Sim ve Omniverse platformları, yapay zekaya sentetik veri sağlarken çift elli montaj gibi karmaşık görevlerin simülasyonunu yapıyor. Gerçek veri ile birleştiğinde hızlı eğitim, doğrulama ve yeniden kullanım döngüsü oluşturuluyor.
### Infineon ve Donanım Güvencesi
Infineon, Nvidia Jetson Thor gibi platformlarla humanoid robotlar için referans mimariler geliştiriyor. Dijital ikizlerle aktüatör ve sensörlerin simülasyonu yapılarak hareket kontrolü ve algı sistemleri donanım tamamlanmadan test ediliyor. Güvenlik için TPM modülleri, güvenli önyükleme ve kuantum sonrası şifreleme destekleri sunuluyor. Ayrıca Nvidia’nın Halos AI güvenlik çerçevesinde fonksiyonel güvenlik ve siber güvenlik standartlarına uyum hedefleniyor.
### Diğer Yenilikler
Techman, insan hareketlerini yakalayıp humanoid robotlara dönüştüren bir eğitim sistemi gösterdi. Nvidia ise sadece işlemci sağlamakla kalmayıp, simülasyon, veri, donanım ve uygulama altyapısıyla tüm robotik ekosistemin temel yapıtaşı haline geliyor. Bu gelişmeler, sabit otomasyon sistemlerinden gerçek dünya koşullarına göre eğitilip uyarlanabilen, ölçeklendirilebilen sistemlere doğru bir dönüşümü işaret ediyor.