Süeda Asil
Kurumsal
- Konu Yazar
Robotik ve otonom araç dünyasında devrim yaratacak bir gelişme yaşandı! NVIDIA, eğitim sürelerini aylardan günlere indirmeyi hedefleyen, açık kaynaklı bir temel model olan Cosmos 3'ü tanıttı. Bu "omnimodel", görme muhakemesi ve eylem tahminini tek bir çatı altında birleştirerek fiziksel yapay zekanın sınırlarını zorluyor.
─────────────────────────
💡 Çok Modlu İşlemenin Mimari Entegrasyonu
NVIDIA'nın bu yenilikçi mimarisi, geleneksel sistemlerdeki veri parçalanmasını ortadan kaldırıyor. Bir muhakeme transformatörü ile bir uzman üretim transformatörünü bir araya getiren bu çift bileşenli sistem, nesne etkileşimlerini, uzamsal-zamansal ilişkileri ve hareket vektörlerini işleyerek video üretimi veya eylem yörüngelerini gerçekleştiriyor. Metin, görüntü, video, ortam sesi ve eylem yörüngelerini tek bir sistemde işleyerek, robotik ve otonom sistemlerin genelleme yeteneklerini önemli ölçüde artırıyor.
📊 Benchmark Performansı ve Uygulama Çeşitliliği
Cosmos 3, açık kaynaklı model benchmark'larında dikkat çekici sonuçlar elde etti. Özellikle Artificial Analysis, Physics-IQ, PAI-Bench ve R-Bench veri kümelerinde dünya üretimi doğruluğunda birinci sırada yer alıyor. Eylem politikası değerlendirmesinde ise RoboLab ve RoboArena'da liderliğini korurken, görme anlama konusunda VANTAGE-Bench ve TAR liderlik tablolarında üst sıralarda bulunuyor.
Bu çerçeve, farklı hesaplama kısıtlamalarına göre üç ana konfigürasyonda sunuluyor:
[]Super Konfigürasyon: Robotik ve otonom araçlarda yüksek fiziksel doğruluk ve üretim kalitesi gerektiren eğitim sonrası iş akışları için optimize edildi.
[]Nano Konfigürasyon: Saniyenin kesirleri içinde çalışan düşük gecikmeli video ve eylem muhakemesi uygulamaları için tasarlandı.
- Edge Konfigürasyon: Kenarda (edge) yerelleştirilmiş, gerçek zamanlı çıkarım dağıtımı için geliştirildi.
🏭 Ekosistem Entegrasyonu ve Endüstriyel Kullanım Alanları
Agile Robots, Black Forest Labs, Generalist, LTX, Runway ve Skild AI gibi küresel bir koalisyon, ortak eğitim araçları ve bulut altyapısı kullanarak açık dünya modellerini ve değerlendirme tekniklerini standartlaştırmak için bir araya geldi.
Endüstriyel operasyonlarda ise Doosan Robotics, LG Electronics ve Samsung Electronics gibi şirketler, robotik geliştirme için bu platformu kullanıyor. Li Auto, otonom araç eğitiminde bu mimariyi uygularken, Centific, Fogsphere, Linker Vision, Milestone Systems ve Yuan gibi işletmeler, akıllı ortamlarda endüstriyel görme ajanları ve uzamsal muhakeme için sistemi dağıtıyor. Temel platform, insan hareketi, depo güvenliği ve nöral sahne rekonstrüksiyonunu kapsayan özel veri kümeleri sağlayarak sentetik veri üretimine ve kusurlu görüntü sınıflandırmasını artırmaya olanak tanıyor.
🔬 Geleneksel Yaklaşımlara Karşı Üstünlük
Bu "mixture-of-transformers" yaklaşımı, geleneksel tek modlu boru hatlarından, yani ayrı takviyeli öğrenme politikalarıyla eşleştirilmiş bağımsız görme-dil modellerinden önemli bir sapmayı temsil ediyor. Geleneksel kurulumlar, modeller arası iletişim sırasında kümülatif gecikmeler yaratırken, birleşik mimariler çok modlu girdileri tek bir paylaşılan gizli alanda işler.
Fiziksel simülasyon için karşılaştırmalı benchmark'larda, standart video üretim modelleri genellikle nesne kalıcılığı hataları veya yanlış yerçekimi ölçeklendirmesi gibi fiziksel tutarsızlıklar gösterir. Bu mimari, açık eylem vektörü girdilerini dahil ederek, sistemin belirli robotik kuvvetlere bağlı olarak çevresel durum değişikliklerini tahmin etmesine olanak tanıyarak tescilli dünya simülasyon modelleriyle doğrudan rekabet ediyor. Bu yaklaşım, açık kaynaklı alternatiflerin gerçek dünya performansını yakalamak için tarihsel olarak kapsamlı alan rastgeleleştirmesi gerektirdiği "sim-to-real" boşluğunu kısaltıyor.
NVIDIA'nın Cosmos 3 ile attığı bu adım, fiziksel yapay zekanın geleceğini şekillendirecek ve robotik, otonom araçlar ve endüstriyel otomasyon alanlarında yeni ufuklar açacak gibi görünüyor.