Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

NVIDIA’dan Kuantum Hesaplamada Ölçeklenebilirliği Artıran Açık Kaynaklı Yapay Zeka Modelleri

Elif Özaksu

Kurumsal
Industry Valley
  • Altanlar
  • 1776312397347-109280-nvidia.jpg

NVIDIA, kuantum hesaplama alanındaki temel zorluklarla mücadele etmek için tasarlanmış açık kaynaklı yapay zeka modelleri olan Ising ailesini tanıttı. Bu modeller, kuantum işlemcilerin kalibrasyonu ve hata düzeltme süreçlerini geliştirmeye odaklanarak, kuantum sistemlerin pratik uygulamalarda daha güvenilir ve ölçeklenebilir hale gelmesini sağlıyor.

### Kuantum Sistemler için Yapay Zeka Kontrollü Katman
    Kuantum hesaplama, qubitlerin kararsızlığı ve yüksek hata oranları nedeniyle ölçeklendirme konusunda büyük engellerle karşılaşıyor. Büyük ve güvenilir sistemler oluşturmak için sürekli kalibrasyon ve gerçek zamanlı hata düzeltme gereklidir.

Ising modelleri, kuantum donanımı için yapay zekayı bir kontrol katmanı olarak devreye alıyor. Bu sayede kuantum ölçümler otomatik olarak yorumlanıyor ve sistem dinamik olarak ayarlanabiliyor. Yapay zeka ve klasik hesaplama kaynaklarının, örneğin GPU’ların, kuantum işlemcilerle birlikte senkronize çalıştığı hibrit mimariler destekleniyor.

AI entegrasyonu, kuantum hesaplamasının dijital tedarik zincirinde verilerin sürekli işlenip optimize edilerek operasyona geri beslenmesini mümkün kılıyor.

### Kalibrasyon ve Hata Düzeltme İçin Modeller
    Ising ailesi iki ana model setinden oluşuyor:

• Ising Calibration: Kuantum işlemcilerden gelen ölçüm verilerini yorumlayan bir görsel-dil modeli. Bu model sayesinde kalibrasyon süreçleri otomatikleştirilerek günler süren işlemler saatlere indirgeniyor.
    • Ising Decoding: Kuantum hata düzeltme için geliştirilen 3B konvolüsyonel sinir ağı modelleri. PyMatching gibi mevcut açık kaynak referanslarına kıyasla 2,5 kat daha hızlı performans ve 3 kat daha yüksek doğruluk sağlıyor.

Bu modeller, kuantum sistemlerde qubit uyumunun korunması ve hesaplamaların doğruluğu için kritik öneme sahip.

### Açık Kaynak ve Esnek Uygulama
    Ising modelleri açık kaynak olarak sunulduğundan, araştırmacılar ve şirketler kendi donanım yapıları ve kullanım senaryolarına göre kolayca uyarlama yapabiliyor. Model yerel olarak çalıştırılabilir, böylece hassas verilerin kontrolü sağlanırken dış altyapıya bağımlılık azaltılıyor.

NVIDIA ayrıca iş akışı şablonları, eğitim veri setleri ve model dağıtımı ile optimizasyonu için mikroservisler gibi destek kaynakları da sunuyor. Bu ekosistem farklı kuantum platformlarında hızlı deney ve adaptasyona imkan tanıyor.

### Hibrit Kuantum-Klasik Platformlarla Entegrasyon
    Ising modelleri, NVIDIA’nın CUDA-Q ve NVQLink ara bağlantı teknolojileri ile kuantum işlem birimleri (QPU) ile GPU’lar arasında gerçek zamanlı veri iletişimini destekleyen kuantum hesaplama yığınına entegre ediliyor.

Bu entegrasyon, kuantum algoritmalarının klasik işlemlerle uyumlu şekilde yürütülmesini sağlayarak, kuantum sistemlerin deneysel aşamaların ötesine geçip uygulamaya hazır hale gelmesinde kritik rol oynuyor.

### Ölçeklenebilir Kuantum Hesaplamaya Doğru
    Yapay zeka destekli kalibrasyon ve hata düzeltme modellerinin uygulanması, kuantum hesaplamanın daha pratik hale gelmesi için önemli bir adım. Ising ailesi, küçük ölçekli deneysel cihazlardan daha büyük ve uygulamaya hazır kuantum sistemlere geçişi destekleyerek performans ve güvenilirliği artırıyor.

Geri