Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## Özel 5G ve Edge AI ile Otonom Fabrika
Qualcomm Technologies ve Siemens, özel endüstriyel 5G ağları ile yerinde çalışan yapay zeka çözümlerini bir araya getirerek otonom üretim sistemlerini destekleyen bir demonstrasyon gerçekleştirdi. Bu yeni sistem, fabrika makineleri ve robotlar arasında daha hızlı karar alma ve gelişmiş koordinasyon sağlıyor.
### Özel Endüstriyel 5G ile Otonom Üretim
Günümüz üretim tesisleri, dağıtık üretim hücreleri, mobil robotlar ve otomatik malzeme taşıma sistemlerine dayanıyor. Bu sistemlerin düşük gecikme süresiyle ve güvenilir bağlantı ile dinamik sanayi ortamlarında kesintisiz iletişim kurması gerekiyor.
Demonstrasyonda Siemens, Qualcomm teknolojisiyle desteklenen özel bir Endüstriyel 5G altyapısı sunuyor. Özel 5G, üretim tesislerinde özel kablosuz ağların kurulmasını mümkün kılarak, kamuya açık ağlara kıyasla belirlenebilir performans, düşük gecikme süresi ve artırılmış güvenlik sağlıyor.
Kablosuz sistem, model fabrika ortamındaki otomatik yönlendirmeli araçlar (AGV), robotik montaj istasyonları ve üretim hücrelerini birbirine bağlıyor.
### Yerinde Yapay Zeka ile Anlık Karar Alma
Bağlantının yanı sıra demonstrasyon, fabrika içinde kullanılan yapay zekanın önemini vurguluyor. Siemens’in endüstriyel PC (IPC) donanımında Qualcomm Cloud AI 100 Hızlandırıcı Kart ile çalışan yapay zeka modelleri yerinde işliyor.
Yapay zeka ajanı, üretim ortamından gelen verileri sürekli analiz ederek sistem koşullarını değerlendiriyor ve olası sorunları tespit ediyor. Anormallikler meydana geldiğinde, sistem merkezi bulut veya Üretim Yürütme Sistemlerine (MES) bağımlı kalmadan olası nedenleri değerlendirip çözümler öneriyor.
Yapay zekanın yerelde çalışması yanıt sürelerini kısaltıyor ve hassas üretim verilerinin fabrika ağı içinde kalmasını sağlıyor.
### Koordine Robotik ve Kalite Kontrol
Demonstrasyonda, özel 5G ağı ile malzeme taşıyan otomatik yönlendirmeli bir araç (AGV) yer alıyor. AGV, montaj görevlerini gerçekleştiren robotik kol ile iletişim kurarak mobil ve sabit üretim sistemleri arasında koordinasyonu mümkün kılıyor.
Ek olarak, yapay zeka destekli gerçek zamanlı süreç kalite kontrolü ve üretim durumlarının izlenmesi Qualcomm Cloud AI 100 platformunun yüksek performanslı çıkarım yetenekleriyle doğrudan uçta işleniyor.
### Teknik Özellikler
- Özel Endüstriyel 5G ağ altyapısı
- Qualcomm teknolojisi ile güçlendirilmiş bağlantı
- Düşük gecikme ve yüksek güvenlik
- Siemens endüstriyel PC (IPC) donanımı
- Qualcomm Cloud AI 100 Hızlandırıcı Kart
- Gerçek zamanlı yapay zeka analiz ve anomali tespiti
- Otomatik yönlendirmeli araçlar (AGV) ve robotik kol entegrasyonu
- Uçta yüksek performanslı AI işlem yetenekleri
### Endüstriyel Bağlantı ve Yapay Zeka Entegrasyonu
Siemens ve Qualcomm, yıllardır endüstriyel ortamlarda özel 5G teknolojileri üzerine iş birliği yapıyor. Bu entegre yaklaşım, üretim sistemlerinin operasyonel değişimlere dinamik şekilde karşılık vermesini sağlıyor.
Fabrikalar, makineler ve robotların otonom koordinasyonu ile yüksek güvenilirlik ve emniyet sağlayan esnek üretim mimarilerine yöneliyor. Bu sistemler, veri odaklı ve otomatik üretim süreçleri için giderek daha önemli hale geliyor.