Erkan Teskancan
Kurumsal
- Konu Yazar
## RAMPF PTXPO 2026'da: Otomatik Contalama Teknolojisinin Geleceği
Endüstriyel üretimde manuel conta uygulaması devrinden çıkarak, otomatik ve yüksek hızlı sıvı reçine uygulamaları ön plana çıkıyor. RAMPF Group, PTXPO 2026'da Formed-in-Place Gasket (FIPG) teknolojisi ile manuel sızdırmazlık yöntemlerine son veren çözümlerini tanıtacak.
Otomotiv ve medikal teknoloji gibi tek bir conta hatasının geri çağırıma neden olabileceği sektörlerde, otomatik ve hassas uygulamalar kaliteyi seri üretimde garanti altına almak için zorunlu hale geldi. RAMPF’in sergilediği RAKU® PUR (poliüretan) ve RAKU® SIL (silikon) sistemleri, önceden kesilmiş contalarla yaşanan karmaşıklıkları ve yapıştırıcı kullanımını ortadan kaldırıyor.
Bu iki bileşenli sistemler, parçaya sıvı halde püskürtülüp genişleyerek doğrudan yapışıyor ve kimyasal bağlanma sayesinde kusursuz, dayanıklı bir sızdırmazlık sağlıyor. Poliüretan sistemi yüksek hacimli tüketim ürünleri için idealken, silikon sistemi yüksek ısıya ve medikal sterilizasyon döngülerine dayanabilecek şekilde tasarlandı.
### RAMPF RAKU® PUR ve RAKU® SIL Sistemleri Özellikleri
- İki bileşenli sıvı formunda uygulama
- Parçaya doğrudan kimyasal bağlanan conta
- Poliüretan: Mükemmel elastikiyet ve toparlanma
- Silikon: Yüksek sıcaklık ve sterilizasyon dayanımı
Ancak bu malzemenin etkinliği, uygulama makinesinin hassaslığına bağlıdır. RAMPF, düşük bakım gerektiren otomatik karıştırma ve dağıtım makineleri ile entegre sistemler sunuyor. Dinamik karıştırma her milimetreküp conta hattında aynı yapısal sağlamlığı ve kimyasal reaktiviteyi sağlıyor.
Sensörler ve görüntü tanıma teknolojisi ile sistem, parça konumundaki küçük değişikliklere anında tepki vererek en karmaşık bileşenlerde bile yüksek hassasiyetli ve tekrarlanabilir conta uygulanmasını mümkün kılıyor.
### RAMPF'in Üretim Hizmetleri
Kendi robotik sistemlerini kurmaya hazır olmayan üreticiler için RAMPF, Michigan ve Georgia’daki özel tesislerinde prototipten seri üretime kadar sözleşmeli üretim hizmeti sunuyor. "Conta Hizmeti (Gasketing-as-a-Service)" modeli, medikal ve otomotiv standartlarında sızdırmazlık teknolojisine yatırım yapmadan esnek üretim imkanı veriyor.
Bu yaklaşım, üretim talepleri değiştikçe ölçeklendirme avantajı sağlıyor ve upfront sermaye yatırımını ortadan kaldırıyor.
RAMPF’in inovatif çözümleri üretim süreçlerinde kaliteyi artırırken, manuel uygulamaların yarattığı riskleri minimuma indiriyor.