- Konu Yazar
Schaeffler, insanoid robot pazarında oyunun kurallarını değiştirecek bir yenilikle karşımızda: Şekillendirilmiş harmonik redüktörler! Bu yeni üretim süreci, geleneksel işleme yöntemlerinin yerini alarak yüksek basınçlı şekillendirme teknolojisini kullanıyor. Amaç, seri üretim insanoid robotlar için maliyetleri düşürüp verimliliği artırmak.
⚙️ Neden Harmonik Redüktörler Bu Kadar Önemli?
Harmonik redüktörler, robot eklemlerinin kalbi gibidir. Hassas hareket iletimi, yüksek tork kapasitesi ve kompakt yapısıyla robotların olmazsa olmazıdır. Şu anda bir insanoid robotun üretim maliyetinin yaklaşık yarısını bu aktüatörler oluşturuyor. Geleneksel üretim yöntemleri pahalı ve zaman alıcı olduğundan, Schaeffler bu darboğazı aşmak için kolları sıvadı.
🚀 Şekillendirme Teknolojisiyle Verimlilikte Sıçrama
Schaeffler'in geliştirdiği yeni şekillendirme süreci, yüksek hassasiyetli dişli geometrilerini malzeme kaldırmak yerine yüksek presleme kuvvetleriyle oluşturuyor. Bu teknolojik değişim, anahtar bileşenlerin üretim süresini dakikalardan saniyelere indiriyor! Toplam üretim maliyetlerinde %25'in üzerinde, malzeme tüketiminde ise %75'in üzerinde bir azalma sağlıyor. Üstelik, bu yeni dişliler geleneksel yöntemlerle üretilenlerle karşılaştırılabilir tork, verimlilik ve boyutsal doğruluk sunuyor.
🗓️ Üretim Takvimi ve Endüstriyel Entegrasyon
Şekillendirilmiş harmonik redüktörlerin kapsamlı doğrulama testleri tamamlandı ve seri üretime 2027'de başlanması planlanıyor. İlk üretim Almanya'da başlayacak ve ardından diğer bölgelere yayılacak. Schaeffler, son on yılda otomotiv sektörü için iki milyondan fazla şekillendirilmiş harmonik redüktör üreterek bu alandaki deneyimini kanıtladı. Schaeffler İnsanoid Robotik Başkanı David Kehr, şirketin insanoid robotları kendi küresel değer zincirinde kullanarak, doğrudan operasyonel veriler ve yılların seri üretim tecrübesiyle anahtar bileşenler geliştirdiğini belirtiyor.
🔍 Teknik Detaylar ve Rekabet Avantajı
Robot eklem aktüatör pazarında, harmonik redüktörler (genellikle harmonik sürücüler olarak bilinir), sıfıra yakın boşlukları (genellikle 1 ark dakikanın altında) ve 50:1 ila 160:1 arasındaki yüksek redüksiyon oranları nedeniyle insanoid üst gövde ve işbirlikçi robot kolları için standarttır. Harmonic Drive ve Leaderdrive gibi köklü tedarikçiler, esnek ve rijit spline bileşenlerini geleneksel olarak özel CNC işleme ile üretirler. İşleme yüksek konumlandırma doğruluğu sağlasa da, önemli malzeme kaldırma ve daha uzun çevrim süreleri gerektirir. Schaeffler, yüksek basınçlı şekillendirme sürecine geçerek, geleneksel işlemenin malzeme israfı ve çevrim süresi sınırlamalarını doğrudan hedefliyor. Bu yaklaşım, %75 daha az malzeme kullanımı ve bileşen başına dakikalardan saniyelere düşen çevrim süresi gibi ölçülebilir avantajlarla, teknolojiyi geleneksel işlenmiş alternatiflere karşı yüksek hacimli endüstriyel ölçeklendirme için konumlandırıyor.