Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🏭 Siber Saldırılarda Yeni Dönem: Üretim Sektörü Neden Hedefte? 💥

Süeda Asil

Kurumsal
  • AQUA Automation
  • art_40_9585a66423de41bdc1dfa37457ca54d2.jpg

İletişim altyapı sağlayıcısı Zayo'nun 2026 Siber Güvenlik Analiz Raporu, üretim sektörüne yönelik siber saldırılarda endişe verici bir artışı gözler önüne seriyor. Özellikle Dağıtık Hizmet Reddi (DDoS) saldırılarının hem ölçeği hem de hedef odaklılığı yükselişte. Bu saldırılar, veri ihlallerinin niş bir formu olsa da, tehdit aktörleri tarafından sanayiye karşı giderek daha fazla silah olarak kullanılıyor.

─────────────────────────

🤖 DDoS Saldırısı Nedir?​

Basitçe ifade etmek gerekirse, DDoS saldırısı, bir web sitesini veya ağı, çok sayıda (ve genellikle ele geçirilmiş) kaynaktan gelen yoğun trafikle boğarak hizmet dışı bırakmayı amaçlayan kötü niyetli bir girişimdir. Tek bir bilgisayar yerine binlerce "zombi" cihaz kullanan bu saldırılar, sunucuları meşru kullanıcılar için kullanılamaz hale getiriyor.

📈 Üretim Sektörü Neden Büyük Bir Hedef?​

Zayo'nun raporuna göre, saldırganlar artık telekomünikasyon ağlarının ötesine geçerek doğrudan işletmeleri ve kritik kuruluşları hedef alıyor. Geçtiğimiz yılın küresel trafik verilerine dayanan bu analiz, saldırı hacminin 2024'teki rekor seviyelerin biraz altında kalmasına rağmen, saldırı sıklığının sürekli yüksek seyrettiğini gösteriyor. Bu durum, DDoS'un günümüz tehdit ortamının belirleyici bir özelliği haline geldiğinin sinyallerini veriyor.

Zayo'nun ağ bağlantısından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Max Clauson, bu artışı yapay zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları ve kiralık botnetlerin yükselişine bağlıyor. Clauson'a göre, "Bu durum bizi, DDoS saldırılarının üreticilerden perakendecilere, okullardan hükümetlere kadar tüm kuruluşlar için kalıcı ve son derece yıkıcı bir gerçeklik olduğu yeni bir çağa taşıdı."

art_40_48a017b5fdba8eba7973b9f5b62045e3.jpg

💡 Bağlantı Devrimi ve Siber Güvenlik​

Clauson, üretim sektöründeki BT (Bilgi Teknolojileri) ve OT (Operasyonel Teknolojiler) sistemlerinin giderek daha fazla entegre olması ve bağlantılı hale gelmesinin, saldırı yüzeyini genişlettiğini belirtiyor. Saldırganlar, üretimdeki kesintilerin maliyetli bir domino etkisi yaratacağını biliyorlar; ağ kesintileri üretim hatlarını etkileyebilir ve hassas fikri mülkiyeti açığa çıkarabilir.

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise, üretim sektörünün toplam saldırı hacminin nispeten küçük bir kısmını oluşturmasına rağmen, ortalama saldırı boyutunun 11.6 Gbps ile en büyük olması. Bu, kısa süreli kesintilerin bile operasyonel açıdan büyük bir etki yaratabileceği anlamına geliyor.

🛡️ Üreticiler Nasıl Savunma Yapmalı?​

Clauson, saldırıların artık daha hızlı ve daha yoğun olduğunu vurguluyor; neredeyse %90'ı 10 dakikadan kısa sürede sona eriyor. Bu nedenle, geleneksel, reaktif yaklaşımlar yetersiz kalıyor.

• []Gerçek Zamanlı ve Otomatik Azaltma: Üreticilerin, tehditleri oluştukları anda tespit eden ve yanıt veren gerçek zamanlı, otomatik azaltma sistemlerine ihtiyacı var. Bu yetenek, ağın kendisine entegre edilmeli, ayrı bir katman olarak görülmemeli.

[
      ]Proaktif Güvenlik Çözümleri: DDoS koruması, SD-WAN ve yönetilen güvenlik duvarı hizmetleri (managed firewall services) gibi çözümler, üreticilerin reaktiften proaktif güvenliğe geçişine yardımcı oluyor.
    • Görünürlük ve Segmentasyon: Bağlantılı cihazlar arttıkça, ağdaki trafiğin nasıl aktığını anlamak, saldırıları hızlı bir şekilde tanımlamak ve durdurmak için kritik önem taşıyor. Ortamlar arası görünürlüğü ve segmentasyonu artırmak şart.
    Nihai hedef, operasyonların kesintiler meydana geldiğinde bile devam edebilmesini sağlayan dayanıklılık (resilience) oluşturmaktır.

📊 Saldırı Hacmi ve Boyutu Arasındaki Fark​

Saldırı hacmi, belirli bir dönemdeki genel aktivite seviyesini ifade ederken, saldırı boyutu, bireysel bir olayın yoğunluğunu, genellikle bant genişliği (saniyede gigabit gibi) açısından ölçer. Araştırma, ortalama saldırı boyutunun bir önceki yıla göre yaklaşık %70 arttığını gösteriyor. Bu, üreticilerin sadece saldırı sıklığına değil, aynı zamanda saldırıların boyutuna ve yoğunluğuna da daha fazla dikkat etmeleri gerektiği anlamına geliyor. Her iki metrik de riski değerlendirmek ve saldırılara yanıt vermek için kritik öneme sahip, özellikle de kesintilerin finansal performansı doğrudan etkilediği üretim gibi sektörlerde.

Geri