Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Şubat 2026 Endüstri Otomasyonu ve Teknoloji Öngörüleri

Ahmet Ö.

Kurumsal
  • EMS Engineer
  • 1770659106101_0_zpm3o360.png

Son bir ay içinde Automation.com, endüstriyel otomasyon ve farklı sektörlerle ilgili 2026 tahminlerini içeren önemli içerikler yayınladı. Bu yazıda üretimde dayanıklılık, fiziksel yapay zeka, ajansiyel otonomi ve daha fazlasını keşfedebilirsiniz.

### Dijital Dönüşüm

Dijital ikizlerin üç temel unsurundan bahsediliyor: karmaşıklık (yatırımın geri dönüşü), bağlantı (verinin fiziksel dünyadan dijital dünyaya akışı) ve sonuçlar (dijital ikizin sürekli içgörü sağlaması).

2026 için akıllı fabrikalar pasif otomasyondan ajansiyel otonomiye geçiş yapıyor. Bu, basit programlı tepkilerin ötesinde bağımsız akıl yürütebilen ve gerçek zamanlı optimizasyon yapabilen sistemlerin ortaya çıkması anlamına geliyor.

### Otomasyon ve Kontrol

ABD endüstride "gri fabrikalar" kavramını benimseyerek rekabet avantajı yaratmayı hedefliyor. "Chips & Science Act" tarafından desteklenen fonlar, insan-robot hibrit modellerinin Çin'e karşı üstünlük sağlamasında rol oynayacak.

Endüstriyel otomasyonda, geleneksel harmonik sürücü redüktör ve servo motor kombinasyonlarının yerine harmonik sürücü aktüatörler geçiyor. Bunlar yüksek konum hassasiyeti, kompakt ve hafif yapıları, yüksek tork yoğunluğu ve düşük bakım maliyeti nedeniyle tercih ediliyor.

### Endüstriyel Siber Güvenlik ve Güvenlik

2026'da OT operasyonları ve siber güvenlik alanında beş öngörü bulunuyor. Kimlik odaklı erişim ve güçlü IT/OT ayrımı operasyonel dayanıklılık için kritik hale gelecek.

Üretim tesislerinde fiziksel güvenlik testleri önem kazanıyor. Ekipman hırsızlığı, endüstriyel casusluk, kontrol sistemlerine izinsiz giriş ve sabotaj gibi tehditler operasyonları ciddi şekilde etkileyebilir.

### Operasyon ve Yönetim

"Engineer to Order" (Siparişe Göre Tasarım) ürünler, müşterilere tam istedikleri ürünü sağlar. Bu süreçler tekrar eden üretimlere kıyasla daha karmaşık olup deneyimli ve yenilikçi ekipler gerektirir.

2026 yılında MES (Üretim Yürütme Sistemleri) ve MOM (Üretim Operasyon Yönetimi) birleşerek veri odaklı bir çerçeve oluşturacak ve üretim kararlarını kurumsal stratejiyle bağlayacak.

### Süreç Otomasyonu ve Kontrol

Endüstriyel otomasyonun mevcut platformları, IT ve OT mimarilerinin birleştiği, veri destekli karar almanın gerektiği ve uzun vadeli güvenlik zorunluluklarının arttığı yeni döneme uygun değil. Bu nedenle otomasyon platformlarının temelinden yeniden tasarlanması gerekiyor.

Veri tarihçileri (Data Historian) ise büyük veri yığınları olan "dijital atık sahalarını" stratejik varlıklara dönüştürme noktasında kritik bir rol oynuyor.

### Kurumsal Mimari ve Ağlar

Fiziksel yapay zekâ için 2026 ve sonrasına dair dört önemli tahmin yer alıyor. Bugün reaktif olan robotlar, yakında öngörücü ve görev bazlı yapay zekâ uygulamalarını kullanacak.

Üretimde yapay zekâ uygulamaları, tecrübeli iş gücünün emekliliğine bağlı bilgi kaybını engellemek için kritik hale geliyor.

Şubat 2026 sayısı içerisindeki Automation.com Monthly'nin bu sayfası, endüstri profesyonelleri için gelecek öngörülerini özetliyor.

Geri