- Konu Yazar
## Montaj için Artırılmış Gerçeklik Operatör Rehberlik Platformu
Belçikalı yazılım sağlayıcısı ARKITE, manuel montaj, toplama ve kalite kontrol süreçlerini dijitalleştirmeye yönelik bir Operatör Rehberlik Platformu geliştirdi. Bu sistem, fiziksel dokümantasyonu artırılmış gerçeklik (AR) talimatları ve sensörlerden alınan gerçek zamanlı geri bildirimlerle değiştiriyor. Bosch Rexroth'un modüler işyeri sistemlerinden standart bileşenler kullanılarak tasarlanan platform, elektronik, havacılık ve otomotiv sektörlerinde küresel ölçekte uygulanabilir ve karmaşık manuel işlemlerde neredeyse hatasız kalite sağlamayı hedefliyor.
### Artırılmış Gerçeklik Projeksiyonu ve İş Akışı Entegrasyonu
Temel teknoloji, "pick-to-projection" mekanizması ile operatörlere montaj sıralarını gösteriyor. "Guide" modu, AR talimatlarını iş yüzeyine ve ilgili toplama kaplarına doğrudan yansıtarak operatörlerin dış monitöre bakmadan işlerine odaklanmasını sağlıyor. Bu sistem, akıllı sıkıştırma üniteleri, presleme istasyonları ve işbirlikçi robotlar gibi yardımcı donanımları tek bir iş akışında entegre ediyor. Böylece süreç adımları doğru sırayla yapılabiliyor ve dokümante edilen uygulamalarda manuel hatalar %90'a kadar azalıyor.
### Gerçek Zamanlı Doğrulama ve Görüntü Tabanlı Kalite Kontrol
"Validate" sürümünde 3D sensörler ve özel algoritmalar kullanılarak görevler anlık olarak izleniyor ve programlanan iş talimatlarından sapmalar hemen tespit edilip düzeltilebiliyor. Yüksek hassasiyet gereken durumlarda ARKITE Vision adlı yüksek çözünürlüklü görsel sensörler mikro montaj doğruluğunu kontrol ediyor. Bu 3D algılama yetenekleri sayesinde, dünya çapında 1000'den fazla uygulamada yeniden işleme ve hurdaya çıkarma oranı %80 azalarak İlk Geçiş Verimi (FPY) ciddi oranda iyileşti.
### Modüler Yapı ve Sistem Uyumluluğu
Platform, Bosch Rexroth’un ergonomik ve temiz çalışma koşullarına uygun modüler sistemlerine dayanıyor. Öne çıkan teknik özellikler şunlar:
- Kodlama gerektirmeden iş talimatlarının yüklenebilmesi, böylelikle yüksek varyasyonlu üretimin hızlı şekilde yeniden konfigüre edilmesi
- Üst seviye Üretim Yürütme Sistemleri (MES) ve ERP platformları ile açık ara yüzler aracılığıyla entegre olabilme
- Donanım ve yazılım kombinasyonunun yeni ve mevcut üretim hatlarına kolayca entegre edilerek dijital tedarik zinciri dönüşümüne imkan tanıması
### Eğitim Verimliliği ve Küresel Yaygınlık
Operatör Rehberlik Platformu, AR arayüzü sayesinde operatör eğitim süresini %50'ye varan oranda azaltıyor. Kullanıcı dostu yapısı, sürekli eğitim aracı olarak da işlev görüyor. Ayrıca Bosch Rexroth Sertifikalı Mükemmeliyet partner ağına entegrasyonu sayesinde üreticiler, bölgesel fabrika yapısına aşina teknik destek ve uygulama uzmanlığına kolay erişim sağlıyor.